Mäklarporträttet

Adam Andersson lever det sjönära livet både i jobbet och privat. Sedan några år tillbaka har han arbetat som mäklare på Sjönära, med sin bas på Dalarö – där han bor och är uppvuxen.

Text och foto: Therese Jahnson

Adam beskriver barndomen på Dalarö som ett Bullerbyn vid vattnet. Det fanns alltid tillgång till båt för att åka ut på skärgårdsutflykter och att fiska från den egna bryggan hann med åren till och med bli tråkigt. Det grå huset vid Dalarö kanal, där han nu bor med sin fru Cecilia och sönerna Edward, Oscar och Henry, är dessutom hans barndomshem.
– Det är fint att kunna ge huset ett nytt liv på något sätt. Det har ändrats en del sedan jag växte upp här, så jag tänker nog inte så mycket på att det är samma hus. Men jag hittar ju här i mörkret, berättar Adam och ser sig omkring i 1800-talsvillan, samtidigt som tvillingarna pockar på hans uppmärksamhet i soffan. Det är måndag förmiddag och barnprogrammet Babblarna står på i vardagsrummet. De 1,5 år gamla tvillingpojkarna i likadana randiga tröjor med matchande blå byxor, tittar fascinerat på tv-rutan.

– Det känns både jättekonstigt och jättekul att mina barn också får växa upp här. Det konstigaste är väl att min sons pojkrum är mitt gamla pojkrum.
När jag läser godnattsaga för honom så är det där min säng stod när jag var liten. Det är de gångerna jag känner mig lika mycket som ett barn som vuxen, säger Adam.

Adam med tvillingarna Henry och Oscar i villan på Dalarö.

Trots Dalarös vackra, pittoreska miljö med sina färgglada grosshandlarvillor och en utsikt som får en att tappa andan, så fanns det en tid då Adam absolut inte kunde tänka sig att flytta tillbaka.
– Från att jag blev tonåring och en tid efter det så var jag fast inställd på att bo i stan. Det fanns inget annat. Jag skulle bo så centralt det bara gick och såg mig inte leva ett liv i skärgården, berättar han.

Men det är något med de där vyerna från Amerikaberget som inte går att släppa taget om. Efter några år i en lägenhet i Stockholm lockade Dalarö igen.
– Vi kom på att det enda vi gjorde på helgerna var att åka ut till Dalarö, så vi kunde lika gärna flytta hit. Slippa packa bilen hela tiden. Det kändes mer värt att pendla in till stan.

Så värst mycket pendlande har det dock inte behövt bli för Adam. Passande nog så etablerade sig Sjönära på Dalarö lagom tills han blev klar som mäklare.
– Jobbet valde mig och jag valde jobbet på något sätt. Det kändes så självklart.

Under utbildningen fanns det ingen tvekan om att det var just skärgårdsmäklare han skulle bli.

– I mäklaryrket tycker jag att det är viktigt att ha en koppling till den plats där du jobbar. Har du inte det så tycker jag att du åtminstone ska ha ett intresse för t.ex kulturhistoria eller en koppling till vatten.


– Jag kan skärgården kring Dalarö utan och innan, speciellt efter flera år som sommarjobbare på sopbåten. Med den stannade man vid alla bryggor. Om någon ringer och ber om en värdering idag så vet jag oftast hur deras brygga ser ut, och var deras soptunna står, säger han med ett skratt.

Trots att jobbet har många fördelar så kan det ibland vara en utmaning att vara skärgårdsmäklare. Det gäller att hela tiden ha koll på väder-apparna.
– Jobbet är ju väldigt väderberoende vilket stundtals blir tufft. Speciellt i högsäsong när det är många objekt som ska fotograferas. Det är viktigt att varje fastighet presenteras på bästa sätt och är det dåligt väder får vi helt enkelt skjuta på fotograferingen, förklarar Adam.

Men att åka öppen båt när snön piskar mot ansiktet en kylig februarimorgon verkar inte vara ett problem för honom. Snarare tvärtom.
– Jag mår ju mycket, mycket bättre av att åka öppen båt i full storm i en timme, än att sitta fast i en bilkö.

En vanlig dag i högsäsong blir det många möten, både ute på öar och på fastlandet.

– En bra dag är jag ute med båten hela dagen, för att sen sammanställa allt på kontoret innan jag går hem. Jag skickar alltid ut ett mail till alla mäklare på Sjönära för att få en samlad värdering av de fastigheter jag varit hos. Det är en styrka att vi är så många kunniga mäklare som kan hjälpas åt.


Adam berättar hur viktigt han tycker det är att marknadsföra varje fastighet på rätt sätt. Tillsammans med Sjönäras anställda fotografer lägger han ner mycket tid på sina presentationer av fastigheterna. Och trots att han inte är fotograf till yrket ägnar han sig gärna åt sitt nyfunna intresse – drönarfilm.
– Jag gillar verkligen att filma. Det var väldigt läskigt att sticka ut med drönaren 500 meter ut över vattnet första gången, jag var helt säker på att jag skulle krascha, men det gick ju bra. Jag tycker man får en väldigt fin bild av fastigheten med en drönarfilm.

Efter snart 2 år på Sjönära finns det ingen tvekan om att jobbet som skärgårdsmäklare varit rätt val av yrke. Enligt Adam får han nu göra de tre saker han tycker bäst om: prata i telefon, köra båt och hålla på med hus.
– När jag var yngre hade jag någon bild av att jag skulle jobba som advokat eller åtminstone bära kostym i jobbet varje dag. Nu hoppar jag runt på öar i löparskor och dunjacka istället. Det är ju det som är så fint med livet, att man får ändra sig och att något helt annat än det man tänkt kan bli så mycket bättre.

 

Här kan du läsa fler mäklarreportage

Timo som surfar

Mats Öhlin och hästarna

Mats i Roslagen

Camilla och livet på Tranholmen

Camilla och livet på Tranholmen