I  väntan på vågen

I väntan på vågen

Det är mitten på november och lugnet har lagt sig för Sjönäras mäklare. Timo Lönnqvist väljer att ta med sig surfbrädan till vackra Torö Stenstrand. I väntan på vågen kan han andas ut efter en intensiv högsäsong.

Vi tar Nynäsvägen ner mot den södra delen av skärgården. Väl nere på Torö åker vi över små broar, vi passerar vatten, fårhagar och tomma sommar-stugor. Torö Stenstrand lockar många surfare så här års då vindarna blåser som bäst. De senaste veckorna har solen lyst med sin frånvaro men idag är himlen blå och det är nästan vindstilla. Vi undrar om det verkligen kommer att finnas en enda våg på havet. Men otroligt nog anländer vi till Torö Stenstrand och ser hur vågorna tornar upp sig där ute. Timo trär på sig våtdräkten och tar den vita surfbrädan under armen. Det kanske kommer att ta ett tag innan han tar någon våg, förklarar han, men det är lite det som är grejen. Lågsäsong för en sjönära mäklare innebär en chans att ha tid till att vara ute i naturen och varva ner.
Berätta lite om hur högsäsongen på Sjönära kan se ut, hur jobbar du?
– Jag jobbade tidigare som bostadsrättsmäklare i innerstan och är nu inne på mitt 8:e år som sjöläges-mäklare. Mäkleriet överlag innebär högt tempo med långa arbetsdagar. Som sjöläges-mäklare är varje affär mer omfattande med långa reseavstånd både på land och på sjön, plus att sjömäkleriet sker under en kortare och mer komprimerad säsong från tidig vår till sen höst. Under högsäsong jobbar vi alla dagar i veckan från tidig morgon till sen kväll. Under de förutsättningarna är det en stor fördel att få tillbringa en del av arbetsdagarna i en vacker och rogivande skärgårdsmiljö. Jag har alltid gillat att vistas vid vattnet och har under hela mitt liv varit flugfiskare. En fritidsaktivitet som jag nu delar med min nyfunna hobby vågsurfing.
Vad är det med just surfing som du gillar?
– Jag tycker om det enkla i att ligga själv på en bräda ute på havet, det finns ett lugn och en frihetskänsla i det. Det är samtidigt väldigt komplext att läsa av och förstå krafterna i vågorna för att kunna surfa dem, mycket handlar om timing och paddelteknik. Det är svårt som nybörjare men när man väl börjat lära sig att ta några vågor så är det beroendeframkallande.
Vad är så speciellt med området kring Torö?

– Jag har genom åren jobbat med sjöfastigheter från norr om Norrtälje till söder om Norrköping men är idag mer koncentrerad till Värmdö och framförallt vår södra skärgård med Haninge och Nynäshamns kommuner som de primära. Det har blivit mycket Lisö och Torö de senaste åren och jag måste erkänna att jag har en förkärlek för den kusten. Har jag brädan i bilen avslutar jag gärna arbetsdagen på Torö Stenstrand oavsett årstid. Det är en magisk plats med ett speciellt ljus och horisontutsikt. Även om det inte så ofta finns åkbara vågor så paddlar jag gärna ut och bara sitter på brädan och gungar i dyningarna, det ger bra avkoppling.

Torö Stenstrand
Torö stenstrand anses vara ett av Sveriges absolut bästa surfställen. Området utnyttjas av både vind-, våg- och kitesurfare tack vare de utmärkta vind- och vågförhållandena som råder vid viss väderlek. Speciellt bra är förutsättningarna för vågsurfing. Tack vare det öppna vind- och vågutsatta läget och med den förhärskande vindriktningen från sydväst bildas ofta bra vågor så fort det blåser upp. Vid stora vindstyrkor, som oftast förekommer under hösten, kan vågorna bli flera meter höga. Svenska mästerskapet i vågsurfing har arrangerats här ett 15-tal gånger.