Livet på Tranholmen

Camilla Eklund – Fastighetsmäklare på Sjönära, njuter av det enkla och vackra i livet. Hon älskar sitt liv på ön Tranholmen, där hon bor sommar som vinter.

Text: Julia Pettersson Foto: Julia Pettersson och Therese Jahnson

Camilla visar oss runt på ön och berättar varmt om grannar, gemenskap och roliga händelser som hänt ute på ön. Det är tydligt att hon trivs och verkligen känner sig hemma.
– Det är väldigt härlig gemenskap på ön, tvåhundra familjer som hjälper varandra – med allt från att skjutsa varandra, handla, fixa med båten, eller vad som helst. Det är också en trygghet att veta vilka man möter när man är ute och går, berättar hon.

Hur är det att både jobba och leva i skärgården?

– För mig är det viktigt att man trivs och att det är vackert omkring en om man ska göra det varje dag. Jag gillar att kombinera jobb och fritid. Exempelvis stanna kvar lite extra i vackra miljöer, så som att ta middagen på en klippa innan man åker hem, berättar Camilla.

Hur kom det sig att ni flyttade till Tranholmen?

– Jag är uppväxt nära vattnet och har alltid vetat att jag vill bo och jobba i skärgården. Sedan gjorde jag en värdering ute på Tranholmen och blev fascinerad av miljön. Jag kom hem och berättade för min man att jag ville bo på Tranholmen när vi skaffat barn. Han kontrade och frågade ”måste man verkligen ha barn för att bo på Tranholmen?”. Vi började gå på visningar och tre månader senare flyttade vi. Nu har vi bott här i 14 år.

Huset Camilla och hennes familj bor i ligger uppe på höjden och man ser tydliga tecken av en prunkande vacker trädgård sommartid. Tomten inrymmer även utekök, bastu och hemmasnickrade roliga detaljer. Hönsen sprätter omkring och här kan man dessutom njuta av sjöutsikten.
– Trädgården blir lite som den blir, det finns nämligen många rådjur här. Men jag tycker om att fixa i trädgården, det är skönt med egentid och att få göra något kreativt och jobba med händerna, efter dagar fyllda av telefonsamtal och timmar i bilen eller båten, säger Camilla.

Invändigt i huset har Camilla inrett med en fin blandning av gamla och nya saker. Hennes kreativa ådra syns tydligt och hon berättar att intresset för inredning kom när hon flyttade ut till ön.
– Saker hamnar där det hamnar, det är inte minimalistiskt – jag gillar ju att handla, berättar hon.
Bildförslag

Att ha ett ö-liv och tycka om att shoppa går inte alltid hand i hand berättar Camilla.

– Allt som ska fraktas ut, fraktas med egen båt eller med pråmen som man kan hyra. Det är alltså antingen tungt och jobbigt, eller dyrt. Därför köper vi mycket av varandra här på ön. Det ligger ju också i tiden med återvinningen, säger hon.

Det är inte bara Camillas mysiga inredningsstil vi fäster ögonen på, utan här finns även ett stort fat med egenodlade tomater i olika färger och former. Och ägg från familjens egna höns. Hönsen kallas vita hönan, bruna hönan de två svarta hönorna och Örnen. Trots någorlunda fantasilösa namn märker man att de ligger henne varmt om hjärtat, och dem är bland annat en självklar och trevlig del av hennes morgonrutin.

Hur ser en vanlig morgon ut för dig?

– En vanlig dag stiger jag upp några timmar tidigare än alla andra. Sedan kokar jag kaffe och tar det lugnt. När det blivit ljust ger jag hönsen mat och ordnar frukost åt familjen. Sedan tar vi oss till jobbet och skolan. Man går eller cyklar, tar SL-båten eller egen båt. Ibland går jag över bron när den ligger, men jag tar allra helst egna båten. På vintern måste man ju dock först skotta både bryggan och båten, så då tar det lite längre tid att ta sig iväg, berättar hon.
Hur är det att köra båten under vintern?
– Upplevelsen att köra båt i snöstorm är ju lite speciell. Det är inget jag hade fått uppleva om jag bodde på ett annat sätt och jag uppskattar verkligen även den delen, säger Camilla.

På Tranholmen finns det cirka 200 fastigheter och de flesta familjerna bor året runt. Är det någon generell stil på husen på Tranholmen?
– Många av husen på Tranholmen är lite speciella. Små hus med källare och ofta lågt i tak på grund av en äldre, krånglig detaljplan, Sen finns det nya, stora, jättefina hus. Berättar Camilla.

Vi vinkar av Camilla och promenerar över bron till Stocksund. Tranholmen är verkligen en lugn oas, men nära storstadspulsen. När isen inte ligger nås Ropstens tunnelbanestation med båt på cirka tio minuter.

 

 

Fler reportage om den sjönära livsstilen

I väntan på vågen

Girlpower på Svartsö

Livet som varvsägare