Roslagen blev en vändning i livet

Roslagen blev en vändning i livet

Mats Öhlin, mäklare på Sjönära, sökte en förändring i livet. Han ville komma närmare sin och familjens drömmar och jobba med något som berör människor på ett annat sätt än han gjort hittills. Efter en fem år lång strapatsrik resa lever Mats och hans fru Karin äntligen så som de alltid velat, nära både natur och jobb.

Text: Åsa Swanberg Foto: Louise Franzén

Många tänker att de vill göra livet lite enklare när barnen vuxit upp och flyttat ut. Kanske sälja det stora huset eller flytta till mindre. Inte ha så mycket att ta hand om, rensa ut och känna friheten. Sjönäras Mats Öhlin och hans fru Karin tänkte precis tvärtom.

– Vi hade länge velat flytta till en gård i Roslagen med hästar och mark, men våra tre barn var inte så intresserade av att flytta ifrån kompisar och skolan på Ekerö där vi bodde. Så vi väntade tills sista barnet flyttat ut, berättar Mats.

Nenninge gård och Mats Öhlin

Det tog ett tag att hitta rätt förstås, som det gör när man letar hus. Men till slut hittade de precis vad de letade efter – Nenninge Gård på Rådmansö, med stort stall och lagom mycket mark.
Flytten till Roslagen var dock inte den enda förändringen Mats gjorde under den här perioden. Han hade även en önskan om att göra en yrkesmässig förändring.

– Jag sökte aktivt en möjlighet att få jobba i skärgården, som jag brinner för. Ett jobb som skulle fungera tillsammans med vår dröm om att flytta till en skärgårdsnära gård. Jag hade haft kontakt med Sjönära tidigare och när möjligheten kom att börja jobba här kände jag omedelbart att det var rätt. Jag sålde företaget jag drivit i många år, där jag förmedlade kommersiella fastigheter, och började istället sälja fritidshus till privatpersoner. Det var en stor omställning. Plötsligt var det sådant som inte går att räkna på i kalkyler som var det viktigaste. Jag fick hantera känslor, drömmar och familjesituationer på ett sätt som jag inte alls var van vid. Men det var förändringar som till alla delar var till det bättre!

Mats tycker att just själva intaget är en extra spännande del av jobbet.
– Man vet aldrig riktigt vad som väntar vid nästa möte. Man blir presenterad ett nytt sjöställe med intressanta människor och fina historier från livet på platsen. Det är väldigt spännande och givande.

Det är ett stort förtroende att få uppdraget att sälja någons bostad. Det kan vara ett älskat sommarställe som funnits i en familj länge som ska avyttras, kanske har någon gått bort eller så har en skilsmässa inträffat. Det är viktigt att hantera allting på rätt sätt.
– Jag är en social person som är bra på att känna in folk och känslostämningar, man lär sig något nytt varje dag. Att jag dessutom får jobba i Roslagen, som numera är mitt hem är ju otroligt förmånligt. Tänk att jag ibland får ta båten till jobbet! Kontoret ligger i Norrtälje och de objekt jag säljer ligger häromkring, från Norrtälje och hela vägen upp till Öregrund.
Mats har stor lokalkännedom. Redan innan de flyttade till gården brukade han jaga i Roslagen och numera har han och hans fru ett stort socialt kontaktnät i trakten.

– Alla hjälper varandra här, det är fantastiskt! Man blir glad av att komma hem och upptäcka att grannen passat på att ploga hela vår gård när han ändå körde förbi. Sedan stormen Alfrida i höstas hjälps vi alla åt så gott vi kan. När stormen drog förbi var vi bortresta och eftersom vår gård inte drabbades så hårt som många andras sa vi till grannar som drabbats att de kunde låna vårt hus för att laga mat och duscha. En kväll skickade de en bild när det var fullsatt med folk längs långbordet i köket, det var fantastiskt! En fin gemenskap.

På gården finns ett stort stall där de nu har tre egna hästar och så hyr de ut stallplatser till ytterligare några. I stallet finns även Suzan, den lilla shetlandsponnyn som Mats fått i present av Karin.

– Vi kunde ju inte skaffa hästar till alla oss andra och ingen till Mats så vi köpte Suzan, skrattar Karin.
De går promenader tillsammans då och då Mats och Suzan, annars trivs hon fint i hagen med de stora tävlingshästarna.

Många projekt återstår att göra på gården som är från 1800-talet, och som hade fått förfalla genom åren innan Mats och Karin tog över den. De hade en idé om att bevara husets charm och känsla, så ett gediget arbete startades med hjälp av hantverkare och snickare. Även om många projekt på gården ännu återstår så har deras dröm uppfyllts och hjärtat har hittat hem.

Nenninge gård