Livet som varvsägare

Livet som varvsägare

Fredrik Groth Fyrö har alltid älskat båtar och redan som liten drömde han om att ha ett eget varv. Nu 25 år gammal äger och driver han båtvarvet Gräddö Marina. Trots att det är svårt att få ihop livspusslet ibland så är han mer än nöjd över sitt stora livsprojekt.

Bild och text: Julia Pettersson

En regnig och grå eftermiddag i november rullar vi in hos Gräddö marina. Väl framme på uppfarten möts vi av Fredrik och hans kollegor. Fredrik ger oss snabbt ett stort leende och hälsar oss välkomna. Han pratar med sina anställda, drar till någon mutter på båtmotorn och hinner samtidigt berätta att hunden som hälsar på oss heter Bosse. Vi slås av att allt går i en rasande fart. Här är en kille som kan hantera flera bollar i luften utan att påverkas märkbart av det.
Fredrik visar oss in genom verkstaden och berättar om sina planer om att bygga bättre arbetsstationer inne i verkstaden. Han berättar även att han fått tagit över alla saker som den tidigare ägaren haft och han ständigt rensar och funderar ut nya lösningar för att underlätta deras arbete.

Han tog chansen och köpte Gräddö Marina

Fredrik blev tillfrågad av den tidigare ägaren om han var intresserad av att köpa marinan. Den tidigare ägaren till marinan hade drivit verksamheten i 25 år och var noga med att den hamnade i rätt händer. Det hölls intervjuer med de intressenter som fanns och ägaren bestämde sig sedan för att han ville sälja till Fredrik. ”En sådan chans får man kanske bara en gång i livet”, tänkte Fredrik och i och med att han alltid drömt om just detta, tackade han självklart ja. Den tidigare ägaren har fortfarande personal som sköter gästhamnen och sjömacken. Fredrik fokuserar på verkstaden och varvsverksamheten.

Fredrik tog inte bara över marinan – utan även alla aktuella kunder och uppdrag, och att då ta över i början av april (precis när alla vill sjösätta sina båtar) blev nästan övermäktigt.
– I början var det helt hysteriskt. Det blev väldigt sena kvällar och nätter! Jag är väldigt tacksam för att personalen ställt upp så fint hela tiden trots allt strul i början, säger Fredrik.
– Kunder kunde ringa och fråga när deras båt skulle vara klar och jag undrade vem det var jag pratade med, det var helt klart en utmaning att ta över så många pågående uppdrag efter någon annan, men vi försökte lösa det på allra bästa sätt, fortsätter han berätta.

Vad har du fått för respons från kunderna?
– Jag har fått väldigt fin respons, både från sommargäster och från folk i byn som tycker det är väldigt roligt att det är ett gäng unga drivna personer med mycket idéer som sköter varvet nu.

Hur skiljer sig jobbet åt under sommar respektive vinter-period?
– Sommaren är det panik, alla har fullt upp. Plötsliga händelser och väldigt långa arbetsdagar. I somras räknade jag till ungefär 80 samtal till mobiltelefonen och 100 samtal på fasta telefonen, per dag. Det blir alltså väldigt mycket kundkontakt.
– Vintern är vår lågsäsong och det är betydligt lugnare tempo, vilket faktiskt är ganska skönt så man hinner tanka energi. Under vintern får vi mer långa uppdrag, exempelvis byta en motor på en vecka eller liknande, förklarar Fredrik.

Markus Blomkvist och Fredrik

Kollegan Markus Blomkvist och Fredrik Groth Fyrö.

Drömmen om att bli varvsägare

Fredrik har sedan barnsben drömt om att bli varvsägare. Under gymnasiet läste han på marina läroverket, därefter blev han båtmekaniker och fick snabbt ta stort eget ansvar vilket gjorde att han lärde sig väldigt mycket. Han valde att starta egen firma och nu några år senare har han alltså sitt eget varv – precis det som han alltid drömt om.

Fredrik berättar att båtar alltid funnits i hans liv, och att det alltid varit hans stora passion i livet. När han var liten så åkte han och hans pappa väldigt mycket båt. ”Vi åker väl lite båt”, var lösningen på allt. När man inte visste vad man ville hitta på, när man ville umgås och prata eller bara vara – då åkte man helt enkelt lite båt.
Som tioåring renoverade han sin seglarjolle och när han var 12 år renoverade han sin egen lilla motorbåt. När han fyllde 13 berättade han att han ville börja köra båtrace, två veckor senare renoverade han sin första racingbåt och började tävla. Racingen blev en stor satsning och han har tävlat seriöst och framgångsrikt i många år, men nu har han lagt racingen lite åt sidan för ett par år.

– Livet med att ha tagit över en marina, driva eget företag och en relativt nystartad familj går tyvärr inte riktigt ihop med racingen just nu. Därför tog jag valet att lägga det åt sidan ett tag. Men jag vet att jag kommer köra race igen, men kanske om 5, 10 eller 15 år, det får tiden utvisa, säger Fredrik.

Fredrik berättar att han hoppas att även lilla dottern Signe kommer få ett båtintresse i framtiden och att han redan nu börjar ana att det går åt det hållet.
– Jag brukar fråga: vill du ha en racingbåt? Och då ropar hon JA! Och försöker man få henne att säga ordet racingbåt kontrar hon alltid snabbt med att säga: brumbrum! Berättar Fredrik nöjt.

Alltid haft stora mål i livet

Fredriks målmedvetenhet i livet märks tydligt. Inget mål är för stort, han vill hela tiden framåt. Både i privatlivet och yrkeslivet. Gräddö marina vill han utveckla på många sätt, men det första delmålet är att ha en riktigt bra verkstad och att det ryktet sprider sig ut till kunder.
”Vi vill vara det självklara valet i Roslagen”, säger Fredrik bestämt.
Därefter har han bland annat planer på att göra i ordning kontoret och butiken. Han ser marinan som ett livsprojekt.

Jobbet har även lett till att Fredrik och familjen fått upp ögonen för just Gräddö. Att de hamnade just i Gräddö var inget de tidigare strävat efter, utan det var en slump som lyckligtvis passade väldigt bra för hela familjen. Nu hoppas de på att kunna fullfölja planen att bosätta sig på Gräddö.
– Idag åker jag över en halvtimme för att ta mig till jobbet. Bosätter vi oss här ska jag göra i ordning flakmoppen och ta den till jobbet, då är jag framme på bara någon minut! Tänk vad skönt, säger Fredrik.

Följ oss på Instagram @sjonara