Girlpower ute på Svartsö

Girlpower ute på Svartsö

Tre drivna kvinnor bosatta på Svartsö startade tillsammans företaget Örätt. Kreativiteten flödar och de har snabbt utvecklat företaget.

Text och bild: Julia Pettersson

I somras besökte vi Örätt och deras nya Bistro Sågen. Så fort vi klev av båten och kom fram till Örätts nya bistro Sågen slogs vi av vilket drag det var. Serveringspersonalen gick med raska steg från disk till gäster och serverade mat. Cecilia Heurlin lade upp mat, dirigerade personal och svarade på samtal i telefon, allt gick i ett konstant högt tempo.

Vi lyckades fånga tjejerna några korta stunder för att ställa lite frågor om Örätt och deras liv i skärgården.
– Tanken med Örätt är att kunna jobba på ön året runt, och inte behöva vara beroende av besöksnäringen, berättar Cecilia.

Tjejerna bakom Örätt har känt varandra under många år då alla spenderat mycket tid på Svartsö genom hela uppväxten. Cecilia är uppväxt på ön, Lena Salomonsson växte upp på Äpplarö och Catarina Zederman hade sommarställe på Ingmarsö och flyttade till Svartsö tillsammans med sin man för 13 år sedan.

Cecilia har arbetat med det mesta, bland annat dräng, kallskänka och målare. Hos Örätt ansvarar hon för all införsäljning och prat i telefonen. Att axla rollen som Kökschef var naturligt för Lena efter många år inom restaurangyrket. Catarina har utbildat sig inom PR och sköter främst marknadsföringen.
– Vi har våra roller men man är också lite allt i allo, alla hjälper till där det behövs, berättar Catarina.
– Vi kompletterar varandra bra, vi sitter alla på olika egenskaper som gör att allt flyter på väldigt bra, tillägger Lena.

Ett kreativt och ständigt expanderande företag
Tanken med Örätt var till en början att laga barnmat och leverera ute på Svartsö och mot stan. Det utvecklades snabbt till att bli matlådor för vuxna, de byggde ett stort kök och levererar mat via Vaxholmsbåtarna. Tjejerna har även arrangerat flertalet temakvällar ute på Svartsö, allt från New Orlens-afton till Kuba-kväll. Den gemensamma drömresan inspirerade dem till den uppskattade Kuba-festen.
– Vi vill dit, vi drömde om att sitta på Kuba röka häftiga cigarrer och dricka rom hela dagarna, men vi insåg att vi aldrig kommer dit, så vi tog hit Kuba istället, berättar Cecilia.

Örätt har blivit mycket väl mottaget och Lena, Catarina och Cecilia såg möjligheten att utveckla företaget. De fick idén om att starta en bistro. De sökte alla tillstånd som behövdes och sen var de igång igen.
– Vi har fått otroligt fin respons för bistron. Allt gick väldigt snabbt, vi öppnade klockan tolv första måndagen i juli och kvart i fyra fick vi serveringstillståndet, säger Cecilia.

Ett av målen med Örätt är att de ska kunna jobba på ön året runt.
– Örätt har vi kunnat försörja oss på redan tidigare men nu när vi har bistron blir det en mycket tryggare ekonomisk situation när vi kan sälja direkt mot kund, vilket gjort att vi kan ta in lite personal även under vinterhalvåret. Vintern är vår lågsäsong men i och med matlådorna har vi att göra året runt så vi är mycket nöjda, säger Cecilia.

Bistron har även gett flera unga på ön jobb.
– Här jobbar våra barn, kompisars barn och deras släktningar. Alla känner alla på något sätt, förklarar Cecilia.

Vad är det bästa med att jobba i skärgården?
– Att man får vara mitt i det här vackra, leva i skärgården och ta sig fram i den här miljön. Bara tanken på att behöva åka tunnelbana varje dag ger mig ångest, säger Lena och skrattar till.
– Här tar vi flakmoppen eller promenerar till jobbet, säger Catarina.

Lena, Catarina och Cecilia är alla eniga om att de trivs väldigt bra med att jobba och bo i skärgården. De tycker framförallt om den fina gemenskapen på ön.
– Skulle något gå snett vet vi att vi har 100 personer bakom oss som hjälper till med det vi kan behöva hjälp med, förklarar Cecilia.

Svartsö är en ö med förhållandevis stor företagsverksamhet. Tidigare var det mest ”hantverks-gubbar” som var verksamma ute på ön, men nu är det flera kvinnor som jobbar ute på Svartsö.
– Vi samarbetar med de andra företagen på ön. Bland annat hämtar hotellet mat av oss här då vi har ett bra kök, och vi lotsar ofta gäster vidare till hotellet om de vill stanna kvar och övernatta på ön, säger Cecilia.

Tjejerna är rungande överens om att på Svartsö så konkurrerar man inte, utan man lyfter varandra. De berättar att de bland annat brukar ha personalfester tillsammans med övriga företag på ön.

Cecilia ser inte direkt några svårigheter med att ha företag ute i skärgården. Hon förklarar att de transporterar mat till Stockholm, Göteborg och Malmö och att det fungerar väldigt bra tack vare smidiga transporter med Waxholmsbolaget.
– Vår inställning är att vi hoppar på idéer för att utveckla företaget och sedan får vi lösa det under tidens gång, säger Cecilia.

Borta bra men hemma bäst
Alla tjejerna trivs väldigt bra på ön. Cecilia förklarar att hon är väldigt hemmakär.
– När jag är inne i stan exempelvis känner jag ofta att, nej nu måste jag hem! utbrister Cecilia.

Framtidsplanerna för Örätt
Nu under vintern och våren jobbar Örätt mycket i deras stora kök med matlådorna, lösviktsmat till butiker både på ön och till Stockholm. Sedan har de en del cateringuppdrag och övriga samarbetsjobb med andra aktörer på Svartsö. Bistron öppnar 1 juli och håller öppet varje dag mellan klockan 12-22 fram till 11 augusti.

– Vi drar igång med Torsdagspuben från och med torsdag 17/1 och sedan varannan torsdag hela våren. Vi har två större evenemang planerade under våren; Midvinterblot 16/2 och Cocktailparty med charleston-tema. Och det kommer säkert dyka upp lite mera, berättar Cecilia.