Krönikan

Ännu ett år har passerat i pandemins tecken och det har varit händelserikt på många sätt. Med ett öga i backspegeln styr vi nu Sjönära-skutan mot nya mål.

Text: Johan Vogel / Delägare i Sjönära

2021 var ett speciellt år på många sätt för oss på Sjönära, men även för Sverige och världen i stort. Pandemin har fortgått i vågor och vi såg en ljusning i form av minskat antal smittade och en vaccinationskampanj som gjorde gott för alla. Speciellt för vården som arbetat under svåra förhållanden under lång tid. I takt med att vaccinationerna genomfördes och vi alla började tro på en mer normal vardag invaderar Ryssland Ukraina. Det är ofattbart och påverkar oss alla. Vi på Sjönära visar vårt stöd för Ukraina via Unicef

Skärgården och det sjönära lockar många

Ord som hemestra, hemmakontor, Zoom- och Skypemöten fick vi lära oss redan 2020, men det kommer nog för alltid att finnas med oss. Vi har fått nya sätt att arbeta, spendera vår fritid och även våra resvanor har förändrats i grunden. Enligt många har digitaliseringen utvecklats i en takt som utan pandemin säkert skulle tagit tio år. Detta ger nya möjligheter för oss alla. 2022 är ett valår som säkerligen kommer att bjuda på många olika politiska utspel och valfläsk. Hur detta kommer att påverka marknaden för fastigheter är svårt att sia om, men av erfarenhet från tidigare valår så är vår bedömning att detta inte kommer att ha någon större påverkan. Skärgården och det sjönära lockar många och vi vet alla att det endast finns ett begränsat utbud av fastigheter nära vattnet. I dessa tider, då resandet troligtvis kommer fortsätta att vara begränsat, vill många fortsätta att prioritera tillgången till hav och natur på hemmaplan.

Som Mark Twain en gång sade; ”Köp mark, de gör inte mer av det”.

Hur har då pandemin påverkat vårt arbete med att förmedla fastigheter och boenden nära vattnet i området kring Stockholm? Jo, det har återigen varit ett rekordår med en stor prisuppgång, så pass snabb och kraftig att även vi haft svårt att hänga med i svängarna. Att värdera våra försäljningar rätt har ibland varit en utmaning-kul för säljarna men ibland skapade det irritation hos köpare och spekulanter. Vi har förmedlat rekordmånga fastigheter till rekordhögt sammantaget värde. 300 fastigheter till ett samlat värde av nästan 2,4 miljarder. Sjönära växer och vi har utökat vårt team med Gabriel Alzola och Linnéa Lund som kommer att förstärka oss både söder och norrut. Även vår mäklare Hanna Thorén, som varit föräldraledig under en tid, kommer tillbaka till oss. Det blir ett kärt återseende. Vi förstärker även marknadsteamet med fotograf Charlotte Rückl. Det innebär att vi nu har tre fast anställda fotografer på Sjönära.

Sally – vårt flytande kontor

Under sommarhalvåret 2021 sjösatte vi för första gången vårt flytande kontor Sally. Med henne besökte vi flera olika platser i skärgården, från Furusund i norr till Utö i söder och många stopp däremellan. En kul arbetsplats för oss och uppskattat av många! Det skrevs kontrakt och anordnades möten ombord, samt många spontana besök från kunder som ville prata fastigheter. Vi blev övertygade om att Sally var något som vi skulle fortsätta med. I skrivande stund håller vi på att planera Sallys turné 2022. Vill du ha besök i en hamn nära dig så är du välkommen att tipsa oss om var.

Vi har även sjösatt något som vi tänkt på under längre tid, ett sätt att ge tillbaka och uppmuntra dem som ser till att vår skärgård kan leva vidare. Under 2021 instiftade vi Sjönära-stipendiet som ska delas ut årligen till den eller de som har bidragit med en positiv utveckling av skärgårdens miljö, livsvillkor för människor eller djur, företagande eller andra möjligheter till en levande skärgård. Vilka som tilldelas 2021 års stipendium kan ni läsa om här. Vi vill tacka för den stora responsen vi fick, med många olika nomineringar av fantastiska människor, organisationer och föreningar. För att kunna välja ut en värdig pristagare har vi haft hjälp av tre kloka kvinnor med stor erfarenhet av skärgården; Michaela Fletcher, Karin Österman och Monica Pettersson. Efter sommaren kommer vi att efterlysa nya nomineringar till 2022 års stipendiat. Håll utkik på vår hemsida för mer information när det är dags.

Sjönäras hållbarhetspolicy

Vi arbetar dessutom för fullt med att utforma en hållbarhets-policy som vi ska verka efter, för att minimera den påverkan på klimatet och miljön som vår verksamhet ger. Vi är ödmjuka inför detta och inser att det alltid kommer att finnas saker vi kan göra bättre. Om ni har tips och råd kring detta tar vi gärna emot dem. Som ni ser är 2022 ett år som vi tror kommer att vara mycket innehållsrikt. Med en stor tillförsikt ser vi fram emot ett år av möten med nya människor och många spännande uppdrag.