Vinnare av Sjönära-stipendiet 2021

Ett fyrtiotal kandidater nominerades i tävlingen och nu har juryn korat Ingmarsö bageri till vinnare. Vi åkte tillsammans ut till Ingmarsö för att gratulera de glada stipendiaterna.

 

Text och foto: Johan Vogel och Charlotte Rückl

En gråmulen dag i slutet av februari beger vi oss ner till Vaxholms hamn för att åka ut till Ingmarsö och träffa Lina och Victor, årets vinnare av Sjönära-stipendiet.

Turen går genom en i princip öde skärgård och vi ser endast ett par, tre andra båtar. Vi anlöper Ingmarsö söderifrån in till gästhamnen, den sista biten får vi ta det lugnt för att bryta ett tunt istäcke, både fast och drivande flak. Viken ekar tom och endast ett fåtal båtar ligger i vattnet, en del för att vila över vintern, andra är turbåtar som jobbar året om. Med försiktiga kliv tar vi oss iland och följer skyltarna norrut till vårt mål. Lugnet är påtagligt och under vår promenad ser vi bara två andra människor, ett äldre par som passerar i en golfbil. Trots att vi inte är bekanta ansikten hejar de glatt på oss – ett tecken på den fina gemenskap som finns i skärgården.
Efter en 15 minuters promenad på den hala vägen ser vi vårt mål; Ingmarsö bageri, som är beläget i en charmig äldre lada. På gårdsplanen finns både en traktor och timmer som väntar på att formas till plankor.

Ingmarsö bageriUnder sommaren jobbar de dygnet runt på Ingmarsö bageri
Vi knackar på och paret öppnar glatt dörren och välkomnar oss in. I bakgrunden kan vi skymta deras två söner, förskolan har nämligen stängt denna dag. Med några korta steg är vi mitt i verksamhetens hjärta, det bageri och kök som under sommaren är igång dygnet runt. Just nu är det lugnare tempo men snart ska ugnarna värmas då det vankas både sportlov och fettisdag.
– Vi kan enkelt sälja 300 semlor när det är semmeldag, säger Lina och Victor i kör.

Vi samlas kring bakbordet och kaffe serveras i vackra gamla koppar.
– När vi kom hit hade vi inte så många saker för att öppna bageri med servering, men det var fantastiskt hur väl mottagna vi blev. Alla våra koppar och fat har vi fått från öborna, det är en salig men härlig blandning, berättar Lina.

Bageriet är beläget i det som en gång var stall för kor och i våningen ovanför finns ett snickeri. Förra året byggde de en fin uteservering mot vattnet, tidigare låg där en gödselstack.
– Till sommaren hoppas vi kunna erbjuda fler båtplatser här nere så att gäster från andra öar enkelt ska kunna komma hit, säger Victor och pekar mot en av bryggorna i viken.

Valet att lämna stadslivet var något som växte fram och när deras två barn kom så togs beslutet att ta steget.
– När vi bodde i Stockholm och jobbade i den krogvärlden kände vi att vi inte riktigt hann med allt man vill när man har barn, säger Lina.
– Vi trodde det skulle bli ett lugnare liv när vi tog steget att flytta hit och hade inte alls förstått vad det innebar att bo på en ö, och dessutom starta upp en helt ny rörelse. Även om det tidigare funnits ett bageri här hade vi större planer och visioner, dessutom var vi tvungna att lära oss att baka, säger Victor med ett stort leende.

Verksamheten har på bara två år, dessutom under pågående pandemi utökats från ett bageri till nu även en uppskattad krog där tema-aftnar anordnas. På sommaren kommer människor hit under eftermiddagarna för att hänga i baren och på altanerna, både under bar himmel och tak.
– Med allt vi har igång under sommaren jobbas det dygnet runt här. När kvällsserveringen blir klar kommer bagarna vid halv elva för att baka bröd till morgonen. Många kommer och köper bröd redan vid sju på morgonen och vi har även frukostservering. Som flest är vi 15 stycken som jobbar här och ingen är sysslolös, berättar Lina.

Hur ser verksamheten ut för Ingmarsö bageri under höst och vintern?
– När sommaren är slut har vi mer tid och tar då emot mindre, bokade sällskap för mat och dryck både här på bageriet och som ”hemma hos kock”, säger Victor.

Vad har ni för planer för bageriet?
– I somras hade vi en gäst som gillade oss och kom tillbaka i höstas med en idé om att brygga öl tillsammans, något vi såklart tyckte var en kul idé. Så nu har den första provsatsen satts. 200 liter blir testet så vi ska nog få tillräckligt för att provsmaka, säger Victor och skrattar till.

Vi går tillsammans ett varv på gården och överallt finns tecken på deras energi och viljan att ta sig an nya utmaningar.
– Där i bagarstugan ska vi ha ett boende man kan hyra över en helg eller en vecka. Vi renoverar förfullt tillsammans med våra hyresvärdar och hoppas på att kunna få ta emot de första gästerna snart, säger Victor.

Vårt möte med Lina och Victor börjar närma sig sitt slut och innan vi går får vi med oss varsin påse med godsaker, ört och grillsalt, marmelad och saft. Allt är såklart gjort här på bageriet.
– Det är kul när våra grannar på ön kommer med frukt och bär, det ger oss möjligheter att själva ta fram sådant vi tycker om och kan sälja, berättar Lina.

Vi säger hejdå och tackar för att vi fått besöka dem och få se och höra hur deras liv är.
– Lova att komma tillbaka i sommar, då ska ni få smaka nybakat och förhoppningsvis den nya ölen, ropar Victor när vi börjar gå mot båten.

Vi märker att deras energi smittat av sig på oss och med glada miner tar vi oss an de isiga vägarna till båten.

 

Juryns motivering till att Ingmarsö bageri vann Sjönära-stipendiet:
”Med ett stort mod har Victor och Lina Wahlcrantz flyttat ut med sin familj till Ingmarsö och på kort tid, mitt under en pandemi, lyckats etablera ett nytt företag i skärgården. Ingmarsö bageri har blivit en uppskattad samlingsplats bland bofasta och sommargäster som bidragit till en levande skärgård. Under vintrarna har de, som sig bör, varit mångsysslare för att få livet att gå ihop. Vi tilldelar Victor och Lina stipendiet för att de vågat följa sin dröm samt till att uppmuntra deras fortsätta arbete med att utveckla sin verksamhet, till glädje för alla som vistas på eller besöker Ingmarsö.”