Vackert hus vid vattnet på Singö

Vackert hus med rik historia

Villa Klippudden ute på Singö får vem som helst att häpna. Fastigheten ligger i ett högt fint sydvästläge precis vid vattnet och huset består av vackra vinklar, färger och flertalet fina detaljer. Huset är inte bara vackert att titta på utan bjuder dessutom på en spännande historia. De nuvarande ägarna berättar mer för oss.

Text och foto: Julia Pettersson

Idag ägs fastigheten av de fyra syskonen Eklund, men köptes av deras föräldrar 1973. Mats som är en av bröderna, stannar upp vid utsiktsplatsen, pekar och berättar.
– Det här var det som gjorde att min mamma visste att det var rätt ställe för dem!

Utsikten, lugnet och friheten man känner här är magiskt och något man behöver uppleva på plats för att verkligen förstå. Mats mor kände det direkt, och valde att köpa huset. Familjen har sedan spenderat mycket tid tillsammans ute på platsen och har renoverat, återskapat och byggt till genom åren.

Hur gammalt är huset?
– Huvudbyggnaden byggdes under 1880-talet. Fastigheten bildades 1949 genom en avstyckning och är nu på 14 590 kvm (landarea) och lika stort vattenområde. Utöver huvudbyggnaden finns här även en gäststuga och den fina sjöstugan precis vid strandkanten, berättar bröderna.

En viktig kvinna för Villa Klippudden
Thorborg Rappe Ragnhild var den som skapade Villa Klippudden. Hon var lärare, skolhemsgrundare och pionjär inom specialpedagogiken under sent 1800-tal. Hon bodde långa perioder ute på Singö men sa ofta ”Jag trifves icke utan mina idioter” (utdrag från hennes dödsruna i Idun), hon ville inte ens skiljas åt från de funktionsnedsatta flickorna under sommaren och valde därför att bygga ett sommarhem.

Tack vare folkets hjälpsamhet ute på Singö och en gåva på 3000 kronor från hennes rika vän kunde hon med ringa medel uppföra Villa Klippudden.

Känner ni till någon aktivitet de sysslade med?
– En av sysselsättningarna var vävning. Man kan se märkena efter vävstolarna i golven, berättar Mats.

Hur tog sig flickorna ut till fastigheten?
– De kom ut med ångbåt primärt som lade till nere vid stranden till fastigheten, berättar Mats.

De tre bröderna Eklund, systern var utomlands vid tillfället.

Filmen Paradistorg
Fastigheten har inte endast använts som sommarhem för funktionsnedsatta flickor. Utan det har även varit en filminspelningsplats för filmen Paradistorg.
– Filmen Paradistorg bygger på en roman av Ulla Isaksson och regisserades av Gunnel Lindblom och spelades in här, berättar Mats.

Filmen handlade om Katha och hennes familj som skulle återförenas för ett glatt och trevligt sommarlov. Huvudrollen spelades av Birgitta Valberg och hon fick en Guldbagge för bästa skådespelerska.

Singö – ett militärt område
Singö är en ö i norra Roslagen, i nordligaste Stockholms län. Norra Singö var under krigsåren en strategisk viktig plats för att skydda fartygstrafik till industrier i norra Sverige.
– Under beredskapstiden användes Villa Klippudden till förläggning. Mycket mer information än så har jag dessvärre inte, berättar Mats.

Villa Klippudden ute på Artursviken är sannorligen en magnifik fastighet med otroligt mycket charm. En fastighet som högst troligt kan vara svår att släppa taget om.

Hur känns det att sälja Villa Klippudden nu?
– Vi har haft det otroligt fint tillsammans här ute genom åren. Fastigheten har ägts av vår familj i 50 år. Men nu har vi egna ställen att ta hand om och därför känns det rätt för oss att sälja vidare fastigheten till någon som har tid och ork att förvalta och njuta av fastigheten, vi ser med spänning fram emot jobbet tillsammans med mäklare Linnéa, berättar Mats.

Ansvarig mäklare
Linnéa Lund: 076-831 02 63 / linnea@sjonara.se