Villa Björkudden idag – del 3

Villa Björkudden idag – del 3

I förra delen om Villa Björkudden berättades det om åren när stället fungerade som flyktingförläggning under andra världskriget och tiden som ferieskola fram till slutet av 60-talet. I denna avslutande del beskrivs Villa Björkuddens tid som kollektiv, hur huset därefter förfaller för att senare återupptäckas och få nytt liv.

Text: Juan Martinez Foto: Louise Franzén, Sjönära samt arkivbilder

Under 70- och 80-talen hyrdes delar av Villa Björkudden ut till ett kollektiv. Paret Fagerström, som tidigare drev den populära ferieskolan, lämnade över Villa Björkudden till nästa generation. Människorna i kollektivet ville inte vara sämre än de tidigare ägarna, 10- och 20-talets krogkungar Steinvall, och det ställdes ofta till med fest i huset. Ryktet om den partystinna platsen spred sig och det kunde ofta komma helt oinbjudna gäster till Villa Björkudden under denna tid.

– Jag har från lokalbor fått veta att det var ganska frigjort under kollektivåren. Det blev lite av ett mini-Christiania på Tynningö. Bland annat kunde smågrabbar ligga i buskarna och tjuvkika när det badades från bryggan. Några hade nämligen inte särskilt mycket badkläder på sig, berättar Hampus Sahlqvist, historiker på Sisyfosgruppen som köpte Villa Björkudden 2015.

IMG_3680IMG_3690

 

 

 

 

 

 

Huvudbyggnadens prakt hade dock börjat falna. Underhållet var eftersatt och i stora salen på övervåningen regnade det ofta in. Där skapade vattnet en symfoni när dropparna i strid ström föll ner i alla de glas, flaskor och hinkar som ställdes ut på golvet. Även utvändigt började Villa Björkudden förfalla. Under 90-talet stod det klart fasaden behövde fixas. Eftersom puts var för dyrt fick utsidan en träfasad.

– Men vid den senaste renoveringen behövdes enbart 15 procent av undervirket bytas ut. Det beror på att det varit ett dragit hus som självventilerats, säger Hampus Sahlqvist.

Ett drygt sekel senare, från byggherren Per Johan Sjökvist flytt av huset till Tynningö 1897, via krögarkungarna Steinvalls guldår fram till 30-talet, tiden som flyktingförläggning och ferieskola och därefter åren som kollektiv, köpte Sisyfosgruppen Villa Björkudden 2015. Efter några månaders omfattande renoveringar kunde huset åter öppnas och välkomna en ny era och nya människor. Tanken är att Villa Björkuddens ska bli en plats där traditioner upprätthålls och där husets storslagna historia tas tillvara.

– Det vi vill är att folk i vårt nätverk ska kunna nyttja huset för fest, konferens, som tillflyktsort eller så kanske man bara vill titta in för att se och på plats få uppleva detta fantastiska ställe, säger Hampus Sahlqvist.

Hur framtiden för detta fascinerande hus kommer att skrivas är det ingen som vet. Klart är dock att Hampus Sahlqvist tänker låta Villa Björkudden och platsen sätta ett oförglömligt avtryck i hans eget liv.

– Det har varit tvära kast för detta ställe och vi har självfallet ingen kontroll över framtiden. Men i augusti 2017 gifter jag mig i Villa Björkudden. Det känns fantastiskt roligt att få bli en liten del av denna fascinerande historia, säger Hampus Sahlqvist.

Källor: Villa Björkudden – Levnadsöden och framtidsdrömmar av Sisyfosgruppen, wikipedia.

Läs del 1 här – Spegel av ett svenskt sekel.

Läs del 2 här – Villa Björkudden mellan 30-60-talet.