Villa Akleja - Vaxholms blomma

Villa Akleja ligger med ljuvlig sjöutsikt över Södra Vaxholmsfjärden. Kulturhistorisk förförande arkitektur i mycket gott skick. Ett pampigt byggnadsminne anno 1900 på en av Vaxholms största tomter. Trädgårdsoas med skön grönska och karga skärgårdsklippor. Uteplatser i magisk kvällssol och strålande sjöutsikt. Poolområde i söder mellan klipporna mot sjösidan. Två gästhus och garage. Kort promenad genom grinden till båtbryggan och Vaxholms underbara puls. Välkomna

Villa Akleja
Vy över Södra Vaxholmsfjärden
Alla bilder

Vaxholms stad - Vaxholm

Pris/bud
25 000 000 kr
Villa Akleja

På en av Vaxholms största tomter ligger Villa Akleja. Ett stort och rymligt hus med stilig utsida och spännande insida. Glastaket och arkitekturen ger huset en speciell karaktär och många stora fönster gör att ljuset flödar in i varje rum. 

Här bor man lugnt och fridfullt med närhet till både stadskärnan och båtplats. Huset har anor från slutet på 1800 talet och det finns gott om vackra bevarade detaljer och en intressant historia. Senaste tillbyggnaden gjordes 1998. Villan passar utmärkt som permanent eller weekendboende för en familj som söker en vacker sjönära villa i rofylld stadsmiljö. Stora sällskapsutrymmen, fantastiskt ljusinsläpp och färgstark inredning gör huset till något verkligen speciellt.  

Ljus och mäktig ateljé/sällskapsrum med två våningars takhöjd där ljuset flödar in från olika håll, framförallt uppifrån genom glaslanterninen. Eldningsbar kakelugn och vackra trägolv. Det finns en dubbeldörr ut till trädgården som använts för att få ut stora konstverk. I ateljén finns öppen trappa till övre plan. Mellan ateljén och matsalen finns stor öppen spis, som har sin egna historia om Prins Eugen.  

Matsalen är ljus och rymlig och här får man plats med stora sällskap. Fint ljus genom fönstren. Intill ligger ett rofyllt bibliotek/vardagsrum med eldningsbar kakelugn. Köket ligger mot sjösidan och är stiligt inrett med vitt kakel och gröna köksskåp. Här finns full maskinell utrustning och även en eldningsbar äldre vedspis. I anslutning till köket är glasverandan där matbordet får plats. Från matplatsen kommer man ut på altanen mot sjön.  

Övre plan inrymmer stort sovrum med magisk utsikt över inloppet till Vaxholm. Nyrenoverat badrum med duschhörna, golvvärme, tvättställ, WC och bidé. Det finns ytterligare två sovrum på övre plan. Från det bortre sovrummet finns eget trapphus med förråd till undervåningen. 

Entrén är vinkel mellan det gamla och det nya delen och hallen sammanbinder byggnadsdelarna. I anslutning till hallen finns tvättstuga och separat wc. Vinkällaren nås via en lucka i golvet men även utifrån. 

I den tillbyggda delen finns stort sällskapsrum med full takhöjd. Här är också ett kök. Ett masterbedroom samt två mindre sovrum. Duschrum med kakelklädda väggar, golvväme, duschhörna och wc. Egen entré till den delen som gör detta till ett utmärkt generationsboende. 

Trädgård, utsiktplats och pool

Tomten och trädgården planerades från början av trädgårdsmästare från Bergianska trädgården i början av 1900 talet. Den vinranka som vid 1900 talets början togs med från Italien och planterades tätt intill husets sydsida och ger fortfarande vindruvor. 

Trädgården är en grönskande oas med uteplatser runt om i trädgården. Närmast huset växer rosor och runt omkring finns fina syrener, äppelträd och vinbärsbuskar. Från tomten är det fin sjöutsikt mot Södra Vaxholmsfjärden. Tomten på 3 967 m² är ovanligt stor i Vaxholms stad och bidrar till att ge huset sin speciella karaktär. Trädgården är varierande och lummig med en blandning av stora träd, gröna gräsytor och karga klipphällar som ger tomten en skärgårdskaraktär. I direkt anslutning till huset är en solig altan med söderläge och sjöutsikt. Utemiljöerna är många och njutbara. 

På en höjd mot sjösidan ligger en tilltagen trädäckad uteplats med sjöutsikt och magnifik kvällssol. En oas för sommarmiddagarna i solnedgången. Här finns utekök med betongbänkar, diskho och grillplats. 

Längst ner på södra delen av tomten är poolområdet, bastu och ett stort soldäck. Insynskyddat mellan klipporna och gröna buskar. Går man genom grinden ut på Västra Ekuddsgatan är man snabbt nere vid båtplatsen. 

Gästhusen och garaget

I anslutning till Villa Akleja ligger sommarateljén - en separat byggnad på ca 25 m² som troligen byggdes på 1920 talet.
Stort sällskapsrum/sovrum med pentry och plats för dubbelsäng. Den väl tilltagna takhöjden gör hela rummet ljust och trivsamt. Här finns även dusch, wc och liten sovalkov. Egen uteplats. Huset har de senaste åren används för B&B.

Mitt på tomten ligger Kullans hus som byggdes samtidigt som stora villan. Passar utmärkt till övernattande gäster. Vid infarten finns ett praktiskt och rymligt dubbelgarage. Garaget byggdes 1998. 

Akleja ett konstnärshem

Husets äldsta delar är från 1870-talet. År 1901 köptes villan av konstnären J.A.G. Acke som 1901 lät genomföra en genomgripande om och tillbyggnad. Namnet Akleja är inte bara namnet på en blomma utan också en ordlek mellan "Acke" och hans fru  "Eja" De ägde huset fram till 1924. Här umgicks konstnärseliten vid förra seklets början och huset har spelat en stor roll som mötesplats och träffpunkt för det tidigare 1900 talets ledande kulturpersonligheter. Villan fick en omfattande utbyggnad 1901 efter ritningar av arkitekt Ernst Stenhammar i samarbete med Acke själv. Under åren har Villa Akleja nyttjats som permanenthus och weekendboende åt härliga profiler. 

Den fris som är inmurad i fasaden är en gåva av skulptören Christian Eriksson och finns även på Dramatiska Teatern. Den föreställer en dansande faun. Villa Akleja är byggnadsminnesförklarad och har ett kulturhistoriska värde för de äldre delarna. av bygganden.   

Skärgårdsidyllen Vaxholm

Säljaren har en båtplats på brygga bara några minuters promenad bort. Båtplatsen kan överlåtas om intresse finns. 
Det finns gott om fina badplatser i närområdet. Båtplatsen gör det även möjligt att göra spontana turer ut i skärgården. 
I området finns gott om förskolor, flera välkomnade skolor och lekplatser samt idrottsanläggning att välja på. Några minuters gångväg bort ligger stadskärnan med restauranger, caféer, apotek, butiker, livsmedelsaffärer, systembolag, bibliotek och bio. Det finns ett flertal träningsanläggningar i närområdet för gympa, styrketräning och yoga. 

Restid med buss till Stockholm är ca 40 minuter och till busshållplatsen tar det bara 2 minuter.
Med Waxholmsbåt tar det drygt 1 timme till Strömkajen och 1,5 timme till ytterskärgården. Att båtpendla till och från Strömkajen ger livet en ny dimension. Tänk att börja dagen på båten med en frukost och morgontidningen. Gillar du friluftsliv är detta ett perfekt läge för paddling och båtliv. Golfbana, fina cykelområden och naturområden finns runtomkring på Bogesundslandet. Vaxholm, skärgårdens stad nr 1 är lite av kontrasternas stad - livfull på sommaren och njutbart lugn och fridfull på vintern. 

Välkommen till en Vaxholms blomma Villa Akleja.

Tom Kallstenius
Fastighetsmäklare Tom Kallstenius 070-753 48 12
Birgitta Eklund
Fastighetsmäklare Birgitta Eklund 070-571 85 12

Kartdata ©2020 Google Användarvillkor

Pilgatan 5 - Vaxholm
Stockholm

Funderar du på att sälja?

08 - 522 348 00