Strandtomt i strålande söderläge på eftertraktade Stenstrand, Torö

Ytterst naturskönt läge med horisontutsikt och tomt som sträcker sig ner över stenstranden till havet. Byggnation på höjd med vyer och generöst med sociala ytor både inne och ute. Två separata och vinterbonade hus med egna hushåll ger tillsammans ca 113 kvm med 5 rum, 2 kök, 2 duschrum och ett loft.

Alla bilder

Torö - Stenstrand - Nynäshamn

Pris/bud
9 750 000 kr

Välkomna till Torö stenstrand och Örens naturreservat på Torös sydspets. Ett unikt skärgårdslandskap i Stockholms län med bilväg ända fram och en miljö som mer påminner om Gotland eller våra öar längst ut i ytterskärgården. Vita klapperstenstränder, växtligheten med martallar och det öppna havet utanför sätter sin prägel.

Tomten om 5 450 kvm har härligt levande miljö med varierad växtlighet och omväxlande topografi. Vid infarten till tomten växer tall och ljung, och de plana ytorna ger bra med plats för parkering av bilar och båtsläp. En gångväg leder ner till en platå med en vackert stensatt uteplats centralt placerad mellan de båda husen och vackert inramat av prunkande lavendel. Härifrån sluttar tomten mjukt vidare ned mot stranden med en urtagen ridå av vindskyddande tallar innan man kommer ner till stranden och havet.

Byggnationen på tomten utgörs av ett ursprungshus om ca 73 kvm i ett plan som uppfördes 1968 och ett ytterligare hus om ca 40 kvm med loft som byggdes 2004. Båda husen är vinterbonade och har egna kök och duschrum med wc. På tomten finns även en förrådsbod och ett cykelskjul.

Ursprungshuset har ett upphöjt läge över tomtens sluttning mot stranden så vardagsrummets generösa fönster mot sjösidan ger ett härligt ljusinsläpp och bjuder på en underbar utsikt. Vardagsrummets utformning ger gott om utrymme för middagar med många gäster, sittgrupper och även en mer ombonad soffmöblering framför eldstaden. Glasade pardörrar leder ut till den fina uteplatsen. Köket är ett funktionellt arbetskök med de utrymmen man behöver för förvaring och beredning. Här finns kyl/frys, spishäll med ugn och diskmaskin. Äter gör man oftast på någon av uteplatserna eller annars vid middagsbordet i vardagsrummet. De två sovrummen ligger vägg i vägg längs den bortre gaveln med duschrum och wc i anslutning. Entré till huset sker genom farstun från gården. Fiber finns indraget.

Utsikten är svår att tröttna på, här har man en magisk vy över himmel och hav och det finns alltid något underhållande att vila blicken på. Båttrafik med segelbåtar på håll, Landsort med sin fyr rakt utanför, svävande rovfågel på himmelen och en stor variation av sjöfågel som guppar på dyningarna eller flyger över tomten. Ören räknas som en av de bästa sträckfågellokalerna i Stockholms län. 

Det andra huset är även det placerat med utsikten i fokus. Ett kombinerat vardagsrum/kök med högt i tak och stora fönsterpartierna ger rymd, ljus och utsikt. Glasade pardörrar öppnar mot den stenlagda uteplatsen mot fasaden. Sovrum med plats för dubbelsäng i svalt läge med duschrum och wc intill. Från hallen är det stege upp till loftet som fyller ett flertal användningsområden som t.ex sovrum eller kontor.

Ören består till stor del av naturreservat med skog och den karaktärsfulla vita strandlinjen som sträcker sig kilometervis runt halvön. Här finns ett flertal strandområden med skiftande karaktär och olika sol-/vindriktningar. Vädret här vid kusten är oftast bättre och ger flera soltimmar än längre in åt landet men slår även om snabbt om och kan bli hårt. Vid rätt väderförhållanden räknas Torö Stenstrand som ett av Sveriges bästa surfställen för vind-, våg- och kitesurfare tack vare de utmärkta vind- och vågförhållandena som råder vid viss väderlek. Den långgrunda sandstranden vid Reveln på Örens norra sida är oftast vindskyddad och här kan man även njuta av kvällssolen över havet. En lagom utflykt med cykeln om man vill lämna tomten för ett slag. Med cykel når man enkelt även Ankarudden, Stockholm skärgårds sydligaste utpost. Här ligger restaurang Sjöboden och härifrån går Waxolmsbolagets turbåt dagligen till Landsort. Torö varv hyr ut båtplatser och där kan man även serva och vinterförvara sin båt.

Bilresan från Stockholm city går på ca timmen och på vägen ut kan man passa på att handla på Torö Lanthandel.

Timo Lönnqvist
Fastighetsmäklare Timo Lönnqvist 070-755 14 08

Kartdata ©2020 Google Användarvillkor

Stenstrand 59 - Nynäshamn
Stockholm

Funderar du på att sälja?

08 - 522 348 00