Storslagen sekelskiftesfastighet med unikt läge

Pampigt sommarnöje med underbart läge invid Granholmens ångbåtsbrygga där skärgårdsbåtarna passerar. Stor fin uppväxt trädgårdstomt med kaj och brygga med skyddad hamn för båtarna och doppet vid sandstranden. Ståtlig huvudbyggnad med ursprung från 1700-talet.

Strand
Alla bilder

Västra Granholmen - Vaxholm

Pris/bud
14 000 000 kr
Något om Västra Granholmen och Långa radens ursprung

Nuvarande ägare har haft huset i familjen i över 70 år. Kärt barn har många namn brukar man säga och det stämmer verkligen på huset på Västra Granholmens östra spets. Man har kallat det både ”Grosshandlarvillan”, ”Sjökrogen” och ”Långa raden”. Vad man vet uppfördes huset troligen under senare delen av 1700-talet och här har för länge sedan varit sjökrog, någon dokumentation kring detta finns dock ej bevarad. Huset bestod från början troligen av två delar som sedan byggts ihop. Nuvarande utseende fick byggnaden 1910 när ”solverandan” uppfördes.

Västra och Östra Granholmen ligger strax utanför Bogesundslandet, mellan Långholmsfjärden och Höggarnsfjärden, mitt i farleden till och från Stockholm. Från början hette öarna Långholmarna men det ändrades 1883 efter att bröderna Granholm köpt öarna och tyckte att namnet påminde för mycket om ett visst fängelse på Långholmen. Den ene av bröderna, Erik Granholm bosatte sig på ”Långa raden” som sedan ärvdes av sonen Henrik Granholm, en känd KSSS-profil. Västra Granholmen har 17 tomter, alla med sjökontakt.

Långa radens interiör

Bottenvåningen är drygt 200 kvm. Entré till liten farstu och inre hall med tambur för kläder. Till höger finns duschrum och under trappan till övervåningen finns toaletten.

Stora salongen är ett fantastiskt rum med högt i tak och tapet av lädertyp. Här finns en vacker blå kakelugn med vackert mönster.

Från stora salongen passerar man en öppen och ljus hall med fönster mot Solverandan. Hallen används som kontor och för en sittgrupp. Från hallen når man sovrummet som har en kakelugn.

Lilla salongen har dörr ut till den ljuvliga solverandan, husets pärla. Från verandan har man utsikt över hela Granholmssundet och vem som stiger på och av Waxholmsbåten.

I lilla salongen finns en vit kakelugn och en bar.

Köket har matplats och en fin gammal Husqvarna vedspis. Maskinparken består av kyl/frys, spis, ugn och micro. I kranen finns indraget sjövatten och dricksvatten hämtar man i handpumpen i tomtens bakkant. Från köket finns dörr till farstun med utgång till baksidan samt ytterligare en trappa upp till övervåningen. Längst in innanför köket finns pigkammaren.

På övervåningen som är ca 80 kvm finns tre sovrum, ”Lilla sovrummet” med två sängar, ”VIP-sovrummet" med dubbelsäng, kakelugn och egen balkong, ”Stora sovrummet” med dubbelsäng och soffhörna samt rund kakelugn. Längs med sovrummen finns hall med pärlspontade väggar och gott om praktisk förvaring.

Via trappan i köksfarstun och från övre hallen och stora sovrummet når man ”Lilla museet” som är ett oinrett utrymme fyllt med gamla båttillbehör och allehanda serietidningar från 50-talet och framåt, en skatt under regniga dagar! Innanför museet finns ytterligare ett oisolerat och oinrett rum med öppet till nock i tak, här kan ny ägare helt sätta sin egen prägel.

Den vackra sjötomten

Den drygt 3700 kvm stora tomten är öppen och böljande och som vackrast under blomningen. Här avlöser vårblommorna varandra, gräsmattor fulla av scilla ersätts av högresta påskliljor och så småningom gullvivor i mängd. Gammaldags syrener i vinrött, blått och vitt. På baksidan av huset finns en vedbod och vid sidan ligger jordkällaren. Under huset finns en rymlig källare för förvaring.

Läget i sundet mellan öarna är mycket speciellt. Här trafikerar båtar dygnet runt och det finns alltid något att titta på. Skärgårdsbåtar för med sig en mängd turister som flitigt fotograferar ”Långa raden” på sin väg ut i skärgården. En mycket stor fördel med skärgårdsbåtarna är så klart att man enkelt kan ta en tur till stan eller till Waxholm, ångbåtsbryggan ligger ju alldeles intill fastigheten.

Den egna bryggan fick en omfattande renovering 2015 med stenkistor som fylldes med över 100 ton sten. Här kan man lägga båten både på utsidan men så klart allra tryggast innanför bryggan. Kajen renoverades med erosionsskydd 2004.

Fastigheten säljs med friskrivningsklausul och inventarier kommer att ingå.

Camilla Eklund
Fastighetsmäklare Camilla Eklund 070-887 98 70

Kartdata ©2020 Google Användarvillkor

Västra Granholmen 2 - Vaxholm
Stockholm

Funderar du på att sälja?

08 - 522 348 00