Skärgårdstorp med charm och atmosfär - Ornö

Genuint skärgårdstorp från 1700-talet med tillhörande ladugårdsbyggnad. Idylliskt beläget i lantlig skärgårdsmiljö med badrockavstånd till havet. Bilfärja och bilväg fram till fastigheten.

Västra Hässelmara 1
Torpet Västra Hässelmara
Alla bilder

Västra Hässelmara - Ornö - Haninge

Pris/bud
3 500 000 kr
Området

Strax efter ankomsten till färjeläget i Östra Hässelmara tar man av in på en idylliskt slingrande grusväg längs häst- och fårhagar, ängar och orörd natur. Väl framme vid Västra Hässelmara ser man bebyggelsen som ligger soligt belägen på en liten kulle överblickande skog och ängar. Här är man mitt i en lantlig idyll med närhet till havet. En badvik med strand, badhällar och bryggor ligger på bara några minuters promenadavstånd. Det havsnära läget med det genuina torpet och ladugårdsbyggnaden, gör detta unika skärgårdsställe till en riktig pärla.

Det tar dryg 1 timme att ta sig in till Stockholms innerstad med bil. Bilfärjan som trafikerar Dalarö från Östra Hässelmara ligger ca 1 km bort och dit cyklar man på 3 minuter eller promenerar på 10 min. Ett trivsamt sätt att sommarpendla till stan. 

Byggnadsbeskrivning

Ett sällsynt tillfälle, en pärla som har varit i samma familjs ägo i generationer. Fastigheten är delägare med en sjättedel i en samfällighet, vars areal uppgår till cirka 46,5 ha, skogsmark, åkermark, betesmark och vägar.
Huvudbyggnaden är en parstuga med enkupigt taktegel och är utvändigt klädd med rödmålad lockribbspanel. Fönstren är av fyrdelad typ. Ett genuint skärgårdstorp med charm, atmosfär och många äldre bevarade detaljer såsom breda golvtiljor, speglade dörrar med fina lås och beslag, torparugn, vedspis, pärlspontpanel m.m. Bra takhöjd.

Planlösning
Entré till möblerbar veranda/förstuga. Farstu med fint trägolv, pärlspontpanel och trappstege upp till oinredd vind. Från farstun kommer man vidare in till storstugan och lantköket.
Stort härligt lantkök med gott om plats för familj och vänner. Köket har vedspis, pärlspontklädda skåp och väggar, vitmålat tak med synliga takbjälkar och bra takhöjd samt breda golvtiljor. Skafferi/tvättrum med väggfasta hyllor.
Rymligt sovrum med fint trägolv och en torparugn.
Storstuga med fint trägolv, synliga takbjälkar och en murad öppen spis. Storstugan nås från sovrummet och hallen.
Oinredd vind med fönster i vardera ände, som med fördel kan inredas till sovloft.

Övriga byggnader
Ladugårdsbyggnad som kan bli en trevlig plats för umgänge en regnig midsommarafton eller för kräftskiva en kylig höstkväll. Vidbyggd torrclosett.
Timrad vedbod/förråd
Matkällare i fungerande skick.

Fastigheten överlåtes med friskrivningsklausul.

Tomt

Lummig trädgårdstomt om 2 564 kvm med gräsytor, äldre fruktträd, blombuskar och syrénberså. Soligt och fritt beläget på en kulle med utsikt över ängar och odlingsmarker.

Samfällighet V Hässelmara S:1
Fastigheten bildades genom lantmäteriförrättning under hösten 2019. Vid förrättningen nybildades även en samfällighet, Västra Hässelmara s:1. Fastighetens andel i samfälligheten är en sjättedel (1/6). Samfällighetens markområde uppgår till 464 688 kvm (ca 46,5 ha) och består av skogsmark, åkermark, betesmark och vägar. Jakt har bedrivits på det markområde som idag tillhör samfälligheten. På samfälligheten finns en gemensam brygga. Eftersom samfälligheten är så pass nybildad, har någon ordnad förvaltning av den ännu inte kommit till stånd med ägarna av övriga delägande fastigheter. Någon avgift för samfälligheten har således ännu inte fastställts, men torde bli blygsam med beaktande av intäkter från avverkning av skog.

Ornö

Hässelmara är ett område beläget på den nordvästra delen av ön Ornö i Stockholms södra skärgård. Platsen var bebodd redan på bronsåldern. Namnet Hässelmara kommer av den forna boplatsen bland hasseldungarna vid maren.

Ornö är södra skärgårdens största ö med vidsträckta strövområden, bra svamp/bärskogar och fiskevatten. En stor del av södra Ornö är naturreservat med mycket vacker natur och rik flora.
På Ornö finns bl.a hotell, krog, brödbod, båtmack och cafeér. Förutom fritidshus har Ornö även ca 300 åretruntboende, bl.a runt Kyrkviken och Vargvik, men även på Mörbyfjärdens område. Förutom bilfärja och W-båt från Dalarö till Hässelmara finns W-båt- förbindelse från Stockholm till Kyrkviken på Ornö med vidare förbindelse ut i ytterskärgården, t.ex Fjärdlång, Utö, Huvudskär m.fl. öar.

Med egen båt tar du dig enkelt ut till ytterskärgården och havsbandet. Där finns fantastiska kobbar med släta badhällar, laguner och fina naturhamnar.

Den nord-sydliga båtförbindelsen angör även Kyrkviken under högsäsong. En 70 sjömil lång båtlinje utmed hela den vackra ytterskärgården, från Simpnäs i norr, via Ornö (Kyrkviken) och Utö, till Nynäshamn i söder.

Eva Peterson
Fastighetsmäklare Eva Peterson 073-500 00 52
Västra Hässelmara 1 - Ornö
Stockgolm

Funderar du på att sälja?

08 - 522 348 00