Sjötomt med anor och karaktär

I en vacker vik på Vätös utsida, i miljön där Vätö stenhuggeri fanns, ligger denna äkta sjötomt. Gediget hus, som tidigare var bostad åt stenhuggeriets ägare, erbjuder plats för många och har alla bekvämligheter för ett liv året om. Större lada med gott om plats för maskiner och båtens vintervila delas med granne. Fina uteplatser och pool med stort trädäck ikring-bryggor för båtar och umgänge. Plats för odlingar, barnvänlig strand för de mindre och bastu i sjöbod. Utanför viken finns större vatten som leder till allehanda platser att besöka, både ytterskärgård, restauranger och annat.

Från vattnet
Alla bilder

Karlsängen - Norrtälje

Pris/bud
14 750 000 kr

Karlsängen ligger i en vik på Vätös östra kust och är uppbyggd kring det som tidigare var Vätös viktigaste verksamhet och det ön kanske är mest känd för, Vätö stenhuggeri och dess Vätögranit.  Vid vattnet i Söderviken ligger fastigheten med dess vackra byggnader, huset byggt på 1930-talet, gäststugan, sjöbod med bastun och den vackra ladan med plats för mycket. Med båt kommer man runt udden ut i Lidöfjärden och skärgården ikring. Ålands hav ligger strax utanför och på både Lidö och Arholma finns krogar, på Arholma finns dessutom en uppskattad handelsbod.

Intill vattnet

Tomten ligger längst ner vid vattnet i Karlsängen och vi välkomnas in på gården via en vackert grusad uppfart som leder till huset. Husets ursprung och historia är framträdande redan vid första anblicken med dess rejäla grund och pelare till balkong i granit, utseendet gör tydligt att här har man byggt ett rejält och påkostat hus. Byggnaden uppfördes på 1930-talet av Stenhuggeriets dåvarande ägare och mycket är bevarat sedan denna tid. En tillbyggnad gjordes under 1950-talet i husets västra del för att då inhysa kontor för Stenhuggeriet.

Tomten sluttar lätt ner mot vattnet i Söderviken och det finns ett bryggdäck som når ut över vattnet för umgänge, en mindre strand och i söder en flytbrygga för båtar med en sjöbod/bastu vid landfästet. En vacker trappa, även den i granit förstås, leder ner från platån som huset vilar på och en stenlagd uteplats framför huset. Vid huset finns poolen, med ett generöst trädäck ikring som förlänger badsäsongen även om vattnet i Söderviken oftast är några grader varmare än ute på fjärden.

Huset

Huset är genomgående mycket välskött och väl underhållet och via entrén kommer vi in i den del som byggdes till under 1950-talet med en generös hall och bortom denna ett sovrum som tidigare var kontor. Till höger kommer vi till husets ursprungliga del och intill den inre hallen finns köket och bortom detta, mot vattnet, en matsal. Från matsalen nås en balkong. I fil längs vattnet ligger det stora vardagsrummet i vinkel med fönster mot sjön och mot poolen på gaveln. Invid trappan upp så ligger en wc.

På det övre planet finns ett badrum med dusch strax ovanför trappen och till vänster når man våningens övriga rum. Dessa är två sovrum, ett större allrum samt ett genomgångsrum, idag nyttjat som bibliotek, med braskamin. På detta plan finns utgång till en mindre balkong mot vattnet.

Till husets suterrängvåning finns egen ingång från sjösidan eller så kan man nå den via trappa från entréplanet. Denna del omfattar ett större allrum/gästrum där man kan inhysa gäster eller en egen familj i familjen. Vidare finns en del med mat- och vinkällare, stort badrum med både dusch och badkar, tvättstuga, toalett och husets teknikutrymme där bl.a. bergvärmeanläggningen finns.

Övriga byggnader

På tomten finns som tidigare nämnts även ett gästhus, beläget i slänten bakom det stora huset, detta uppgår till ca 35 kvm och omfattar två rum. Vid tomtens södra och västra gräns finns en lada som delas med grannen bakom, så till vida, att byggnaden är en men bägge fastigheterna disponerar sina egna utrymmen i denna. Här finns plats för det mesta, båtar i normal storlek kan få sin vintervila här och i den källardel som hör till denna fastighet finns en större snickarbod/verkstad/förrådsdel. Även växthus finns och plats för odlingar.

 

Vätö

På Vätö finns det mesta man kan önska sig för att semestern eller helgen på landet blir så behaglig som möjligt och det är alltid nära till bad och spännande utflyktsmål i den närbelägna skärgården.

Karlsängen är känd för sina stenhuggerier och Vätögranit har använts vid många husbyggen i området och mer kända byggnader så som Stockholms stadshus och även till olika konstverk. Vätö är sedan 30 år förbundet med fastlandet via en bro. På ön finns en välsorterad affär, en gårdsbutik, bygghandel och ett självplock där man kan plocka både jordgubbar, hallon och vinbär. Till affären är det från fastigheten knappt två km och till Norrtälje är det cirka två mil. I Norrtälje finns allt serviceutbud som kan önskas, många bra restauranger och caféer. På Vätö finns många bofasta och är ett eget samhälle med en levande miljö. Affären ligger centralt på ön, ca. 10 min från fastigheten, och är öppen året om. På ön finns skola för klasser upp till årskurs 6.

Johan Vogel
Fastighetsmäklare Johan Vogel 070-753 48 11

Kartdata ©2020 Google Användarvillkor

Karlsängsvägen 73 - Vätö
Stockholm

Funderar du på att sälja?

08 - 522 348 00