Sjötomt med 1800-tals bebyggelse

En ljuvlig gårdsbild vid strandkanten till en förtrollande sjö. Charmfull bebyggelse i gott skick och med en lång historia. Ett livsstilsboende årets alla årstider för familjens många intressen. Odling, fiske, vila, sol, bad, måltider och mycket kärlek. Rosenvik är en fastighet man blir kär i.

Sandstrand för dom små barnen
Rosenvik
Alla bilder

Sjötomt - Västervik

Pris/bud
2 975 000 kr
Rosenvik är en sjötomt med enskilt läge

En torpidyll som ligger för sig själv som enda fastighet vid en förtrollande sjö. Torpet byggdes 1855 och har sedan dess bebotts årets alla årstider. Det finns en kronologisk ägarlista från byggåret. Först var Rosenvik ett arrende på kyrkans mark men år 1964 blev Rosenvik en egen fastighet genom ensittarelagen. Rosenvik har varit både lanthandel/affär och skrädderi genom åren. Till husen hör många fina möbler och redskap från 1800-talet. 

Rosenvik har en oroligt charmig gårdsbild med ett torpet som huvudbyggnad och fyra uthus, brygga, sandstrand och vedeldad bastu. Lång strandlinje och vatten som inbjuder till bad. Här blir vattnet badbart redan innan midsommar. Ett riktigt livsnjutarställe där man bor i samklang med naturen. I sjön finns fisk och kräftor och i skogen runt omkring finns gott om svamp, lingon och blåbär. Vid bryggan finns plats för både solstolar och roddbåtar.

En oas vid strandkanten

Tomten är grön och skön med fin trädgårdsbelysning. Miljön är mycket barnvänlig - en oas för alla åldrar. Äppelträd, körsbärsträd, päronträd samsa i trädgården tillsammans med fina perenna buskar och växter. I sjön blommar näckrosor. Ett stiligt staket angränsar i norr mot kyrkans mark. Strax utanför staketet på egen tomt får man plats med många bilar och det finns två utfarter till allmän väg. Jordkällaren ligger utanför staketet men inom tomtens gränser. Här förvarar man tomtens skörd och årgångsvinerna. Trädgårdslanden har ett automatiskt bevattningssystem och gräsytorna sköts tacksamt av robotgräsklipparen. 

Gårdskullen med alla uthus ligger lite upphöjt. Magasinet är i två avdelningar och fungerar som virkesförråd. Stallbyggnaden är i två avdelningar - här bodde korna förr. Vedboden är i två avdelningar - en för ved och en för redskap. Utedasset är familjens favorit  - här är urin separerat från latrin, perfekt till gödsel. Sjöboden närmast vattnet är utmärkt för alla vattenleksaker och trädgårdprylar. Vedbastun har en fin liten altan - härifrån har man en väldigt fin vy över sjön och tomten. Träspången leder barfota fötter bort till bryggan för doppet. 

 

Torpet från 1855

Huset är väl underhållet och varsamt renoverat med den äldre charmen bevarad. Ljusa material och fina tapeter och färger på väggarna. Ett mycket trivsamt boende med tre sovrum, vardagsrum, orangeri och duschrum med toautrymme. Vinden är stor och rymlig och går att inreda till två ytterligare rum. Från köket kommer man ut till den fina altanen under tak med magisk vy över bryggan och sjön - här sitter man ofta och länge. I köket finns full maskinell utrustning och den vackra gamla vedspisen med tillhörande bakugn. Vardagsrummet har stilren öppenspis som sprider både värme och sken. Plats för både soffgrupp och matbord. Utgång till orangeriet i väster. Fungerar som ett extra vardagsrum den varma årstiden. Går även utmärkt att odla tomater och örter här.

Huset sovrumsavdelning ligger i öster med stora sovrummet mot sjön. Fina fönster åt tre håll och härligt ljusinsläpp. Sovrum två ligger intill och därefter kommer duschrum och toautrymme. Tvättmaskin och Cinderella förbränningstoalett. Här finns även husets hydrofor, varmvattenberedare och vattenfilter. Innanför huvudentréns hall finns sovkammare som nås från både vardagsrummet och köket om man vill. 

Livet vid sjön

Fastighetens strand angränsar til Mjösjön som är knappa 3 km lång. Sjön är sammanbunden med ett sjösystem som leder ut till Östersjön och skärgården under Västervik. På vintern kan man åka långfärdsskridskor ut till kusten - dryga milen. Byn Hjorted finns 5 minuter väster ut. Här finns minilivs, bensin, vacker kyrka vid sjön Hjorten, allmänt bad och omtyckt växtförsäljning. I byn Ankarsrum 10 min bort finns större mataffär och i skärgårdsstaden Västervik 20 min bort finns alla varuhus, butiker och restauranger. En kul utflykt några timmar men sen längtar man hem till lugnet på Rosenvik.  

Varmt välkomna till ett sjönära livsstilsboende. 

Tom Kallstenius
Fastighetsmäklare Tom Kallstenius 070-753 48 12

Kartdata ©2020 Google Användarvillkor