Sjöfastighet med högt och fritt läge över vattnet

Villa med enastående utsikt och privat läge vid återvändsgränd. Brygga med lugnt läge för flera båtar och segelbåtsdjup. Vedeldad bastu vid bryggan.

Välkomna
Högt läge ger sol och utsikt
Altan formad efter berg
Alla bilder

Sollenkroka - Värmdö

Pris/bud
16 500 000 kr
Beskrivning

Det höga läget erbjuder en enastående vacker utsikt över området. Villan ligger strategiskt placerad på berget med sol från morgon till kväll. Här vandrar solen över himlen mot horisonten där den sakta sänker sig över vattnet i väster. Villan som uppfördes 2000 och byggdes till 2006 har permanentstandard och används för året runt boende. Den gedigna bryggan ligger med lugnt läge och är enkel att anlöpa. Vedeldad bastu vid bryggan.

Fastigheten är en lättskött naturtomt om 3 190 m² med en platå där huvudbyggnad och förrådsbyggnad är belägna. Tomten sluttar sedan ner mot vattnet och ner till brygganläggningen leder en trappa. I Sydost är tomten omgiven av ett grönområde.

Huset om ca 138 m² boyta är ett tvåplanshus som står på plintar med berghäll under vilket ger ett stort och torrt förvaringsutrymme. Entré sker via farstu under tak till en stor välkomnande hall med gott om utrymme. En öppen planlösning med allrum och kök samt kakelugn placerad i mitten för bästa värmespridning. Allrummet har fönster i tre väderstreck  för att maximera ljus och utsikt. Genomgående är det fina trägolv och ljus färgsättning. Till uteplatsen kommer man via glasad dörr. Köket är ett klassiskt och funktionellt parallellkök med vita skåpsluckor och vitt kakel ovan bänkskivan i trä. Kyl och frys i fullhöjd, spishäll och fläkt, diskmaskin och tvådelad rostfri diskho vid fönster. Tv-rummet har fönster i två väderstreck, och även det trägolv och ljus färgsättning. Glasade pardörrar leder ut till tomten. Sovrum med fönster i två väderstreck med plats för dubbelsäng. Badrummet har dusch, wc och handfat med överskåp. Även tvättmaskin och torktumlare finns här.

Trappa leder upp till övre plan. Denna våning omfattar sovrum med fönster mot vattnet samt tak öppet till nock, arbetsrum med plats för kontorsdel vid fönster och ateljé. Ateljén har en öppen planlösning, högt till tak med friliggande bjälkar och fönster i tre väderstreck samt utgång till tomten via trappa. Här finns möjlighet för kreativ verksamhet som  drejning, målning och musikverksamhet. Separat wc och handfat och flertalet kattvindar för förvaring. 

Vid bryggan som är en gedigen stenkista med bra djup direkt vid bryggkanten finns även en bastu. Trots det stora djupet kan större båtar behöva förtöjas mot boj. Badtrappa leder ner i vattnet som är klart och några grader varmare än det omgivande Östersjön. Siktdjupet är 3-4 m och fisket är ypperligt med stora abborrar.

Byggnaden med vedeldad bastu har även ett kök med sommarvatten och matplats vid fönster. Förvaring på baksidan med ett längsgående förråd för förvaring av flytvästar etc. 

Invid huset uppe på bergsplatån finns en förrådsbyggnad med vedbod.

Område

Sollenkroka är en ort på Vindö, i Värmdö kommun i Stockholms skärgård.  

Vid Sollenkroka Brygga finns en sommaröppen båtmack med café och servicebutik. Förutom hav och vacker natur finns bra service i Djurö centrum ungefär 8 km från huset. Här finns ICA-butik, konditori, skola och dagis, bibliotek, vårdcentral, strandcafé med minigolfbana och restauranger. Björkås Bar & Kök och den marina restaurangen Motorverkstaden ligger bägge i Djurhamn.  

Läget i skärgården är ypperligt med närhet till allt man önskar och behöver. Varmt välkommen.

Historia

Vämlingen har kontakt med saltsjön via Oscarskanalen namngiven av att Oscar II anlagt denna för de fina fiskevattnen. Oscarskanalen har idag en bredd av ca 10 m samt ett djup om ca 1,9 m. Fisket är fortfarande bra med gott om fina abborrar. 

Kanalen har funnits sedan urminnes tider. Under århundradenas lopp slammade dock farleden igen och en första upprensning gjordes under 1880-talet. Till denna upprensning bidrog kung Oscar II med 500 kronor. Därefter bär kanalen hans namn.

 

Peter Ribbing
Fastighetsmäklare Peter Ribbing 072-858 37 41

Kartdata ©2020 Google Användarvillkor

Västernäsvägen 17 - Djurhamn
Stockholm

Funderar du på att sälja?

08 - 522 348 00