Norsten - Sista värnet mot havet

1/48-del av Norsten 1:1 - Fiskefastighet om ca 30 hektar öar, kobbar och skär samt ett stort ej arealredovisat vattenområde med attraktivt läge i havsbandet utanför Dalarö. Del i bod, bastu och brygga. Sjöfågeljakt & fiskerätt ingår. Vackert beläget i yttersta havsbandet med vidsträckt havsutsikt mot horisonten i öster, mot solnedgången i väster och i övriga väderstreck. Belägen utanför Ornö/Fjärdlång, i en av södra ytterskärgårdens mest attraktiva delar.

Alla bilder

Norsten - Södra ytterskärgården - Värmdö

Pris/bud
300 000 kr 1/48-del i fastigheten
Fastigheten

En av ett fåtal kvarvarande större privatägda fiske- och lantbruksfastigheter i skärgården.

På Norsten har fiskare vistats i hundratals år. På 1600-talet var Norsten kronoskär. 1859 sålde staten ön till Sandemars fideikommiss, som 1920 sålde den vidare till ett jaktsällskap på 12 personer. Några av 1920 års tolftedelar har genom arv och gåvor delats upp i mindre andelar medan några är intakta. Ett fåtal andelar har sålts vidare under åren.

Norsten är omnämnd i August Strindbergs bok Hemsöborna som den ö, en klippig liten ö om några tunnland med en dalgång mitt i. På öns norra del finns två stenlabyrinter, varav en tros vara från medeltiden då vidskepliga fiskare anlade labyrinter vid sina ensliga, farliga arbetsplatser i skärgården för att genom föremålsmagi skydda sig mot faror och nå framgång.

På huvudön Norsten finns en f.d militärbarack från 1939 med sovplatser samt en bastu och brygga som disponeras av delägarna.

I fastigheten om ca 30 hektar mark samt vattenområde (ej arealredovisat) ingår dessutom en mängd obebyggda kobbar och skär, bl.a fågelskyddsområdet Torrmulen. I övrigt finns fyra privata fiskebodar på ofri grund som disponeras av gamla fiskesläkter från Dalarö och Ornö. 

Byggnader

Del i inredd fd militärbarack med övernattningsmöjlighet, bod med vedeldad bastu och en brygga.

Baracken innehåller 16 bäddar + träskåp, ett pentry med gasolkök, "slask" och skåp med diverse köksgeråd.

Brunn med handpump finns för färskvatten.

På ön finns även 4 st bodar (på ofri grund) som enligt hävd disponeras av fiskesläkter från Dalarö.

Andelen kan ej pantsättas för belåning.

Då fastigheten är taxerad som lantbruksenhet i glesbygd krävs förvärvstillstånd för en ny köpare.

Eva Peterson
Fastighetsmäklare Eva Peterson 073-500 00 52

Kartdata ©2020 Google Användarvillkor

Nämdö Norsten 103 - Nämdö
Stockholm

Funderar du på att sälja?

08 - 522 348 00