Med anor från 1700-talet på Blidö

I vackra, pittoreska kyrkallén ligger denna unika fastighet med anor från 1700-talet. Omgiven av vatten på båda sidor med en kort promenad till bad och båtplats. Stor vacker trädgård, två gästhus, förråd och en lada. Här finner du mycket bevarad gammal charm i form av originaltapeter, trägolv och kakelugnar. Ett ställe som måste upplevas. Välkommen till soliga Blidö!

Alla bilder

Blidö- Blidö Gård - Norrtälje

Pris/bud
6 900 000 kr
Blidö Kyrkallé 5, 7 & 9

Så snart du kört av färjan från Furusund och Yxlan och befinner dig på Blidö ( som även kallas "ön i solen")  så kommer lugnet. Då har du drygt 5 min på den slingriga, lantliga vägen innan du når allén ner mot Blidö Kyrka. En grönskande vacker allé med vatten på båda sidor. Här finner du denna pärla med anor och en rik historia från 1700-talet. Boningshuset sägs ha fungerat både som handelshus, bageri och kafé de senaste hundra åren. För snart 15 år sedan fann nuvarande ägare denna fastighet med en dröm om att skapa en plats för familj och vänner att njuta av sommaren på - något han lyckats med stor känsla och stil att genomföra. Nu är barnen stora och det är dags för nästa familj och nästa skara av vänner att njuta av ljumma sommarkvällar här. Nuvarande ägare lämnar fastigheten möblerad förutom personliga saker, lite inredningsdetaljer, utvalt porslin, verktyg och några nya trädgårdsmaskiner.  

Promenera ner för en musikkonsert i kyrkan, ta ett morgon eller kvällsdopp i viken eller packa picknickkorgen för en båttur ut till havsbandet.

Tre fastigheter i ett

På kartan är det  tre fastigheter med adresserna 5, 7 & 9. Blidö 1:191, Blidö 1:192 & Blidö 1:205 samtliga ligger utom detaljplan men helt inom strandskydd. Blidö 1:191 är ansluten till kommunalt VA och indragen fiber. 

Väl på plats finner du en stor och vacker trädgårdstomt med sol från morgon till sen kväll. Här finns gott om platser att njuta i både solen och skuggan. Infarten mellan grindstolparna kräver lite tanke och precision men väl inne på fastigheten finns det gott om plats för flera bilar.

Boningshuset om ca 200 kvm är charmigt och nuvarande ägare har genomfört en hel del renoveringar under åren, men ej vinterbonat huset då han absolut inte velat byta originalfönster och dörrar. 

På den nästan 3 000 kvm stora tomten finns en lada, två mindre gästhus med renoveringsbehov och ett förråd.  

Möjlighet finns att ta över båtplats belägen på samfällighetens mark rakt över gatan från fastigheten. 

Boningshuset

Huset om 200 kvm i två plan väcker ens nyfikenhet redan vid infarten. Fasaden målad i linolja, de vackra fönstren i 2-glas, granitgrunden och taket med falsat plåt skapar en härlig känsla av charm och stil. 

Den stora vackra och praktiska entréverandan välkomnar dig in i huset. Här överraskas och gläds man åt nuvarande ägares lekfulla och smakfulla inredning så fort man kliver över tröskeln. Huset är fyllt med färg, form, gammal charm och stil. Från hallen till höger når du köket med fönster i två väderstreck, stor gasspis och gott om förvaring. Från köket passerar du pigkammaren på din väg mot matsalen. Den stora matsalen har flera fönster mot allén som låter kvällssolen flöda in. Viss sjöglimt ges. Från matsalen når du det stora vardagsrummet. Här finns utgång till trädgården och middagsplatsen vid ute-köket. Från vardagsrummet når du hallen och gästtoalett. 

Övre plan

Trapprummet till övre plan erbjuder bra förvaring och yta. När du tagit dig upp för trappan välkomnas du av den stora renoverade glasverandan, med utsikt över trädgården och med viss sjöglimt. Här finns ett stort allrum med vackra tapeter från 1700-talet. Från allrummet når du de två charmiga sovrummen. Ett av sovrummen har access till det stora badrummet med badkar. Badrummet har även en ingång från glasverandan. Det andra sovrummet har en ingång till en rymlig kattvind som inretts till extra sovplatser. 

Gästhusen

På fastigheten finns två mindre och äldre byggnader inredda till enklare gästhus. Ett av gästhusen från 1700- talet och det sägs att det är bland de äldsta byggnaderna på Blidö.  Båda byggnaderna kan behöva en del omsorg och omvårdnad. 

Det kom ett mail till mig som fastighetsmäklare för denna fastighet. ¨  Jag heter Hans, nu 75 år. Mina föräldrar och en grannfamilj hyrde här på Blidö gård några somrar kring 1959. Vi barn var 11, 12 och 15 år gamla. Vi hyrde "Puttebo (9)", "Lillstugan (7)" och "Boden" i ladan av fru Johansson i (5). Vi cyklade och badade i "Österbåts"  och badade från Lillholmen och Storholmen.¨

Förråd & Ladan

Nyare förrådsbyggnad samt äldre lada gott om förråd. Här lämnas prylar till nästa ägare. 

Blidö

Skärgårdsparadiset Blidö  kallas för ”ön i solen”. Till ön kan man åka både bil, buss och båt. Bilfärja från Furusund via Yxlan.  Waxholmsbåten angör bryggorna Bruket och Almvik inte långt från fastigheten. Blidö- namnet har enligt en sägen kommit från ordet blid som kan betyda behagligt med blitt klimat eller glänsande ljus. Blidö uppskattas högt av både permanent- och fritidsboende tack vare närheten till ytterskärgården och till Stockholm.

På Blidö finns en bra affär öppen året runt och mot Blidösund finns Blidö Hamnkrog. I Blidö kyrka ges många möjligheter till fina musikupplevelser.  Blidös läge, långt österut mot havet, ger mer sol än inne över fastlandet.  Husaröleden mot mellanskärgården börjar söder om Blidösund och det är endast 25 minuter till Finnhamn och 30 minuter till Rödlöga.

Frida Orre
Fastighetsmäklare Frida Orre 070-571 03 99
Blidö kyrkallé 5 - Blidö
Stockholm

Funderar du på att sälja?

08 - 522 348 00