Gåsskär-egen ö på randen till havet

Ostörd natur i den vackra skärgården på gränsen till de stora vattnen men ändå med närhet till fastlandet. Ön har en varierad natur med fina klippstränder, brygga i skyddad vik mot norr och ett otal platser för sol och bad. Större hus anno 1924, gästhus, bastu och sjöbod finns också.

Huset med altan mot söder
Flygbild från öster
Välkomna iland
Alla bilder

Glyxnäs-Sikmarö - Norrtälje

Pris/bud
9 750 000 kr

Gåsskär ligger på gränsen mellan grönskande skärgård och den karga, vilda och vackra ytterskärgården. Alldeles norr om ön ligger Blidö och Yxlan och mellan dessa leder Blidösund norrut. Strax utanför ön åt sydväst börjar Husaröleden som leder från Finnhamn i söder till Blidösund. Från ön ser man söderut mot Hallonstenarna och mot öster ligger Svartlögafjärden och den unika ytterskärgården.

Vill man leva i ett skyddat men ändå utsatt läge i vår vackra skärgård ligger denna ö med ett optimalt läge. Fastigheten är belägen i en lugn och vacker skärgård nedanför Blidös södra kust. Härute fiskar man aborre, sik och gädda, ibland kan även lax och flundror leta sig in i det klara och friska vattnet. Havsörnen ses ofta sväva över vattnet, och även säl har blivit en allt vanligare syn, de bägge trivs bäst härute i den ostörda naturen.

Ön uppgår till 18 600 m² och består av varierad natur med fina klippor, mot nord, ost och delvis åt söder, plana ytor framför huset och grönskande träd. På den norra delen råder finns släta klippor och vackra skärgårdstallar. Mitt på ön, mot norr, ligger den fina hamnen i ett skyddat läge. Här angör man båtar och på utsidan av bryggan kan man lägga segelbåtar med stävtillägg. Bryggan fungerar bra men har behov av renovering. Vid stranden intill bryggan ligger en sjöbod med förrådsdel. Längs strandlinjen finns vackra, släta klippor där man kan hitta sin egen favoritplats för sol och bad. Från huset ser man vattnet i tre väderstreck och en generös altan mot söder har plats för många och mycket. På udden mot öster är klipporna som vackrast och här erbjuds utsikt mot horisonten. Solens strålar följer man och det finns alltid platser med sol och skydd för vinden. i söderläge finns ett soldäck för långa dagar i solen.  

Det stora huset ligger på öns nordöstra del med ett högt läge och fin sjöutsikt. Huset byggdes ursprungligen 1924 och 2006 gjordes en tillbyggnad med ett större matrum, i samband med detta renoverades även stora delar av huset. På det nedre planet finns ett generöst kök som leder till matrummet som byggdes till 2006. Vidare finns ett större vardagsrum mot söder med utgång till altanen och värmande täljstenskamin. På detta plan finns även ett sovrum. En trappa upp finns tre sovrum samt ett mindre utrymme som skulle kunna hysa ett enklare tvättrum och/eller toalett. Intill huset finns en utedusch, med varmvatten så klart, och ett kort stycke söder om huset finns ett utedass. Intill huset finns en vacker stensatt jordkällare. Vatten till huset tas från sjön med hjälp av en enklare pump och på ön finns även en äldre, grävd brunn som inte brukas idag. Vill man ha bättre vatten föreslås att man installerar en avsaltningsanläggning.

På vägen från bryggan mot det stora huset finns ett gästhus om ca 12 m² med ett mindre förrum och ett sovrum med plats för två. På öns västra del finns en byggnad som hyser både bastu och ett enklare gästrum. Ön är mycket privat och ostörd och ger en vacker utsikt i söder mot stora vatten öster om Husaröleden mot Möja Skärgård över Svartlöga fjärden.

På Blidö finns skärgårdens bästa affär som man passerar på vägen söderut mot fastigheten och på ön finns även krog intill Blidösund och även ungdomarnas favorit, Blidö Bio. Blidös läge, långt österut mot havet, ger mer sol än in över fastlandet och ön kallas ju "Ön i solen". Med sin båt kommer man snabbt ut till ytterskärgården och både söder- och norrut finns många trevliga platser och restauranger att besöka. 

Johan Vogel
Fastighetsmäklare Johan Vogel 070-753 48 11

Kartdata ©2020 Google Användarvillkor

Sikmarö Gåsskäret 1 - Blidö
Stockholm

Funderar du på att sälja?

08 - 522 348 00