Unikt villaboende i Vaxholms Stadskärna!

Fastigheten Lotsen 7, med anor från 1734 och adress Hamngatan 18, erbjuder ett fantastiskt och unikt boende i Vaxholms gamla stadskärna om ca 122 kvm huvudbyggnad och ca 30 kvm gästhus. Endast ett stenkast till kajen och Waxholmsbåtarna och naturligtvis gångavstånd till allt i Vaxholm. Ett flexibelt alternativ, både för dig som livsnjutare och dig som vill kombinera boende och företagande. Nuvarande ägare har haft hemmakontor i 1800-talsgästhuset och kombinerat boende och glassbutik i huvudbyggnaden. Omfattande renovering av huvudbyggnaden genomfördes 2004-5.

Alla bilder

Stadskärnan - Vaxholm

Pris/bud
9 695 000 kr
Lotsen 7

Fastigheten är helt bebyggd mot Hamngatan men innanför, i etage upp längs berget finns en skyddad stadsträdgård med hög charmfaktor. Under sommarhalvåret öppnar trädgården verkligen upp som ett extra sällskapsrum med gräsyta och en stor mängd blommor, bl.a. smörblommor, scilla, vårlök, tulpaner och rosor. Syrener och lönn utgör högre delar av växtligheten.

I den södra delen av trädgården finns en äldre stensatt jordkällare om ca 2 x 3 meter, kanske en blivande vinkällare?

En trappa i ölandssten leder upp till trädgårdens övre etage med gästhuset "Ateljén" och ytterligare en träklädd altan och en plan gräsmatta med insprängd blomsterprakt. En perfekt yta för sommarens grillkvällar och saftkalas i lummig och vacker inramning. I väster är rådhusets torn är en vacker detalj att vila blicken på.

Detaljplanen

Området där Lotsen 7 ligger ingår i den del av centrala Vaxholm som ses som riksintresse för kulturminnesvården.

På fastigheten Lotsen 7 ger detaljplanen möjlighet att uppföra torn-/punschveranda på takets bakre halva, minst 3 meter innanför gatulinjen.

Se länk till detaljplan 397 för ytterligare information.

Dagens huvudbyggnad

Från Hamngatan välkomnar en centralt placerad hall med praktiskt klinkergolv och plats för avhängning. Från hallen nås en gästtoalett och här finns även utgång till trädgården via glasade pardörrar. Vänster om hallen finns ett inbjudande kök med smakfull och personlig stil. Bänkskiva i kalksten, mosaik, infälld kyl/frys med franska dörrar samt skafferi och en dekorativ öppen spis är trevliga detaljer. Sällskapsrummet har en vacker antik spiraltrappa, en centralt placerad murad öppen spis och väggfasta bokhyllor. Vid behov kan passagen från hallen mot kök respektive sällskapsrum öppnas upp ytterligare. En vägg kan även sättas upp i sällskapsrummets inre del om man vill ha ett extra rum.

Via spiraltrappan nås övre plan. Här är det öppet i nock med synliga takbjälkar och en härlig rymdkänsla. Låga fasta vägghyllor under fönstren ger en smart och snygg förvaring och såpade furugolv ger ombonad känsla. Idag är allrummet avdelat med två sovrum i södra delen och ett kök med matrum i norra men möjlighet finns att öppna upp planlösningen för den som vill. Dispositionen i norra delen av huskroppen är en svit med härligt sovrum med öppen klädkammare och utgång till trädgården samt eget badrum.

Huvudbyggnaden har anor från 1734 enligt äldre handlingar. Stor ombyggnader och moderniseringar har gjorts under åren. På 1970-talet höjdes taket och övre plan inreddes. Under 2004-05 gjordes en omfattande ombyggnad och teknik-/förrådsrummet byggdes till. Under renoveringen gjordes en ny grund, fjärrvärme installerades och entréplan fick vattenburen golvvärme. VVS och el drogs om, nya fönster sattes in och mekanisk frånluftsventilation installerades. Mot trädgården finns ett varmförråd/teknikrum.

Gästhuset

Det charmiga gästhuset välkomnar kantat av syrener och träklädd altan i fint solläge. Entré via dubbeldörrar till veranda med vitmålade väggar och trägolv. Kök med vedspis och trinett och fönster mot trädgården och vy mot takåsar och rådhusets nyrenoverade kupol. Allrum om ca 3,4 x 3,7 meter. Kaklat badrum i grått och vitt med wc, duschplats och handdukstork. Enligt äldre uppgifter är "Ateljén" uppförd som fritidshus 1882. 

Läget i stadskärnan

Det är bara ett stenkast till kajen och Waxholms hotell. På kort gångavstånd finns Hembygdsgårdens sommarcafé och barnvänligt strandbad vid Batteriparken i Norrhamnen. Det finns även flera båtbryggor på gångavstånd.

Som boende i stadskärnan lever du med direkt närhet till restauranger, caféer, apotek, butiker, livsmedelsaffärer, systembolag, bibliotek och bio. I närområdet finns gott om förskolor, skolor och lekplatser samt idrottsanläggning vid Campus. Det finns även träningsanläggningar i närområdet för gympa, styrketräning och yoga. 

Med Waxholmsbåt tar det drygt 1 timme till Strömkajen och 1,5 timme till ytterskärgården. Att båtpendla till och från Strömkajen ger livet en ny dimension. Tänk att börja dagen på båten med en frukost och morgontidningen. Restid med buss till Stockholm är ca 45 minuter och till busshållplatsen tar det bara några minuter. Golfbana, fina cykelområden, jakt- och naturområden finns runtomkring på Bogesundslandet.

Helge Winberg
Fastighetsmäklare Helge Winberg 070-541 79 07

Du behöver godkänna cookies för marknadsföring för att kartan skall fungera.
Ändra inställningar

Funderar du på att sälja?

08 - 522 348 00