Mäklarporträtt – Birgitta Eklund

Bad, båtturer och soldränkta klippor i kvällssol Sjönäramäklaren Birgitta Eklund delar med sig av sin kärlek till mellanskärgården.
Text och foto: Charlotte Rückl

Det är en solig krispig vinterförmiddag i december som vi har lyckats planera in för en intervju med Birgitta. Vi träffas utanför Sjönäras kontor på Hamngatan i Vaxholm. Hon ser pigg och glad ut och vi båda njuter av solstrålarna som vi inte har sett på ett tag. För att ta vara på dagen väljer vi att ta en promenad till Batteriparken.
Hon är klädd efter det kalla vädret och har flera lager för att hålla sig varm. Mössa, väst och jacka med företagsloggan avslöjar den livsstil mäklarna på Sjönära lever.

Mäkleri på riktigt
I lite över 30 år har hon jobbat som mäklare och 2014 blev hon rekryterad till Sjönära. Det var Tom, en av grundarna av Sjönära som visste att hon hade arbetat länge som mäklare och rekryterade henne. Han visste att hon kände till området, var en kompetent mäklare och levde det sjönära livet. Det blir tydligt att hon är nöjd med det val hon gjorde genom att välja ett mindre och nischat företag.
– Det som lockade var att det var i skärgården och med det som jag började med en gång i tiden. Jag hade någonting som hette Vaxholms Villabyrå då, och som inte var knutet till en kedja.
I flera år hade Birgitta arbetat för en av de stora kedjorna och nu längtade hon tillbaka till ett arbete där hon kunde lägga mer tid och fokus på kunderna samt ha större frihet i vardagen.

På Sjönära kan saker ta sin tid utan att någon blir stressad över det säger hon. Sen kan det gå fort också, men här får hon lyssna på kunden. Det var det viktigaste för henne. Det och korta beslutsvägar.

”Om man kläcker en superbra idé kl.9 på morgonen så kan den faktiskt vara genomförd på eftermiddagen. Det tycker jag är positivt!”

Kärleken till vatten och bad/aktiv livsstil
Relationen till vatten har hon med sig från barndomen som hon spenderade på landstället utanför Härnösand. Båt och bad var självklara inslag och det är dem än idag. Hon har först nu förstått hur mycket det betyder för henne.
– Jag älskar vatten! Det ger en frihetskänsla.

Det som lockar mest tycks vara baden. Gärna vid en soldränkt klippa kvällstid och bara få njuta. Allra bäst är det i en naturhamn någonstans. Sen åker hon gärna båt och uppskattar även dagtid när hon är ute och far till öar mellan kunder. Ofta hjälper hon till att förbereda inför en fotografering genom att styla en terrass eller utebord. Att hitta en fin filt eller plocka blommor eller ställa dit en snygg stol så att platsen ser extra inbjudande ut. Där ser hon också vilken fantastisk potential en plats kan ha och får inspiration till beskrivande texter till objektet. Är det riktigt varmt och det är den sista båtfärden eller mötet på dagen har det hänt att hon hunnit med ett snabbt svalkande bad från båten också.
Det var först i samband med hennes jobb på Sjönära som hon köpte en egen båt, en Finnmaster Husky R5. Innan hade hon som de flesta av oss åkt båt, doppat i tårna och kollat in utsikten, som hon uttrycker det. Men även utanför arbetet är både vatten och en aktiv livsstil i naturen en självklarhet. Hon paddlar kajak, cyklar, tränar på Eriksö eller yogar i Vaxholm. I övrigt har hon två vuxna söner, är fostermatte åt en hund några dagar i veckan och umgås mycket med hennes vänner.

Vaxholm som hemstad
Under tiden vi pratar har vi vandrat mellan kontoret på Hamngatan till Batteriparken och vidare ner mot kajen i gästhamnen. Mellersta skärgården är hennes område och mycket av det hon säljer är just där och här i Vaxholm. Uppväxt är hon i Stockholm och i Härnösand men i många år har hon bott i Vaxholm.
När jag frågar vad hon tycker om Vaxholm säger hon:
– Närheten till Vattnet. De aktiviteter jag tycker om att göra och småskaligheten. Att kunna heja på folk på Ica för att man känner igen dem.
Här pausar hon en stund och säger sedan med en gnista i blicken, som om hon för första gången har landat i tanken – Jag känner mig hemma här!