Peter ribbing

Civilekonomen som blev mäklare

Peter Ribbing – en mångsidig talang

En kontrasternas man när man ser till ytan. Men efter ett längre samtal med sjönäramäklaren Peter Ribbing börjar ett mönster ta form. Två röda trådar löper genom livet; frihet och kunskapstörst.

Text och foto: Charlotte Rückl

Vid köksbordet sitter Peter iklädd varm tröja och mössa och avslutar ett arbetsmejl. Stugan är uppvärmd men kylan från båtfärden sitter fortfarande i. Vi är på Fåglarö där Peter tillsammans med sin fru Yvonne har haft sitt fritidshus i snart 25 år. Huset står uppe på en kulle och från rummet där Peter sitter syns Östersjön i två väderstreck. Det är vackert, och läget närmast idylliskt. I viken nedanför guppar båten vid deras brygga och solen tittar fram mellan molnen.
Tomten är full av odlingar och ett ordentligt växthus. På altanen växer fortfarande sallad trots att det är mitten av november och höga stängsel skyddar den från att bli uppäten av rådjuren på ön. Här kan nog skördetiden bli till en festmåltid.


”Ute på sjön finns inte så många rödljus”

 

Livet i frihet
I fem år har han jobbat som mäklare för Sjönära. Han gillar att bestämma själv över sitt liv och sin tid. Därför passar det här jobbet honom utmärkt.
Havet är frihet för mig, det är så enkelt, säger han och det är tydligt när man ser till hans liv. Han jobbar på sjön, han har sitt fritidshus på en ö och han surfar både i Sverige och i Portugal. Han har sin huvudbostad på Södermalm i Stockholm, en stor trea som han köpte för 350,000 kr en gång i tiden. Det var mycket på den tiden poängterar han, när räntorna var skyhöga och kronan hade ett annat värde. Där bor han tillsammans med Yvonne och deras två hundar, Daisy och Saga. Dottern är vuxen och bor i Blekinge. Härifrån är det inte långt till kontoret på Banérgatan och hans båt som finns på Djurgården.
Ofta tar Peter sin egen båt från stan ut i skärgården för att träffa säljare eller göra värderingar. Vid fotograferingar följer en fotograf med och då blir det oftast turer med Jill, Sjönäras Anytec som är stationerad i Vaxholm.

Finanskris och kunskapstörst blev räddningen
Men hans liv hade kunnat se annorlunda ut. Sent 80-tal började han studera till civilekonom på universitet. Lagom till examen efter fem års ihärdigt lärande hade finanskrisen satt klorna om samhället och marknaden var övermättad med civilekonomer och arbetslösheten var hög. Som tur var hade han för skoj skull, av ren nyfikenhet, tagit kvällskurser och pluggat till mäklare parallellt med sina huvudstudier. Därmed var beslutet fattat, han skulle bli mäklare!
I många år jobbade han inne i Stockholm och lärde sig hantverket och förfinade det.

Förena nytta med nöje
2017 fick Peter förena sin livsstil vid vattnet med sitt arbete. Han var redan båtvan och hade dessutom stillat sin nyfikenhet genom att ta Fartygsbefäl klass 8. Han säger att han alltid har velat lära sig saker. Så om ett område känns intressant, då ser han till att bilda sig.
Sedan den där dagen 2017 har i alla fall arbetsdagarna sett annorlunda ut. Nu kan han jobba hemifrån, från kontoret eller på somrarna och hösten vid köksfönstret i fritidshuset.
När vi går genom tomten på Fåglarö syns det stora intresset för odling. Växthus och odlingslådor, blommor och växter överallt. Livet här sträcker sig långt utöver några semesterveckor om året, det är tydligt. Här bor de, här lever de.
Nere vid bryggan är det vindstilla och vattnet reflekterar mjuka palettfärger från himlen. Peter kastar loss och styr sakta bakåt med noggrannhet för att inte köra på grynnorna som ligger både på styrbord- och babord sida. Sedan går det fort inåt Vaxholms hamn. Det känns tryggt och stabilt och så där som Peter beskriver det, fritt!