Bergling Boutique hotell och Café

Efter flera år i branschen var det dags för Camilla Berling att starta något eget. Med hennes stora passion för kaffe, service och ett brinnande intresse för inredning valde hon att starta hotell och café i centrala Norrtälje.

Text och foto: Julia Pettersson

En oktoberdag med regn i luften bestämmer vi träff i det gröna charmiga huset nere vid ån i Norrtälje. Huset är långsmalt då de är flera våningar högt och det upplevs lite extra färgsprakande den här gråmulna dagen. Väl inne i caféet hälsar Ellinor mig välkommen; Ellinor är anställd för att ta hand om köket.
Camilla Berling som driver Bergling Boutique hotell och café ansluter och hon visar mig stolt runt i byggnaden. Hon förklarar att det startade med att bara vara ett hotell, men att det snabbt även utvecklades till ett café då det är något Camilla har stor erfarenhet kring.

– Min karriär startade som fjortonåring på ett café i Södertälje. Senare började jag jobba på en nattklubb, jag flyttade till Stockholm och började jobba på ett flertal andra ställen, men det har alltid varit inom restaurang. Att nu få driva det här och utveckla det till något helt eget känns fantastiskt, berättar Camilla.

Hus med historia
Camilla berättar att huset är från början av 1900-talet. En lärarinna ska ha bott i huset tillsammans med sina fosterbarn. Så småningom blev det bostadshus, men det ska även ha varit ett café på nedre plan, precis där Camilla nu öppnat ett café.
– Förut var det café med mjölkbud, man hämtade mjölk här och nere vid ån låg det ett bageri. Jag känner att jag vill återskapa det gamla, fast i en ny tappning, säger hon.
Fastigheten är optimalt placerad i centrala Norrtälje. Busstationen åt ena hållet och ån på andra sidan huset.
– Här möter verkligen staden lugnet. När man har tomten hela vägen ner till ån och kan erbjuda mina gäster att sitta där med en lunch, fika eller våra frukostkorgar – det känns otroligt bra i mig, berättar Camilla.

Vad är det roligaste med just cafédelen?
– Jag älskar kaffe! Min stora passion är kaffe. Ett gott kaffe, perfekt rostning. Det tycker jag är pricken över i:et! Vi bakar allting själva också, vilket känns extra härligt att servera gästerna, berättar hon.

Camilla skiner upp när hon berättar om sitt jobb, här får hon alla delar hon tycker om att jobba med. Träffa människor, göra kaffe, inreda, göra god mat, lösa problem och mycket mer. Trots att det ibland blir väldigt långa och stressiga dagar förklarar hon att hon älskar sitt jobb. Men hur ser egentligen en vanlig arbetsdag ut?
– Jag vaknar och går ner till mina gäster. Ger dem frukost på rummet. Man kan välja att ha det på sängen eller ta med det ner till ån. Efter det förbereder jag inför café-öppningen. Förbereder mackor, smoothies, lunch osv. När gästerna checkar ut vid 11 så är det full städning, bädda, lite gräsklippning och tvätt där emellan. Dagarna rullar på i en faslig fart, berättar hon.

Ett företag som ständigt utvecklar
Bergling Boutique hotell och café håller öppet året runt, när hösten kom började de fundera över ”inomhussäsongen”, de vill kunna erbjuda en plats att sitta inomhus men ändå ha känslan av att vara utomhus och kunna njuta av miljön; Idén kläcktes därmed om att ordna en chambre séparée för att kunna erbjuda sällskap på ca 12 personer att äta tillsammans i ett inglasat rum där man kan titta ut över ån. Men det är inte bara en chambre séparée Camilla planerar att ordna.
– Jag vill även ha ett orangeri på tomten. För visst vore det väl underbart att kunna sitta inne bland växter och blommor och dessutom kunna blicka ut över vattnet?

Känner du att du har hittat rätt?
– Jag har hittat rätt, varje dag är det roligt att gå till jobbet. Är toaletten lös, hänger kranarna, det handlar om att lösa alla problem. Jag tycker det är så otroligt roligt. Och med all fin feedback man får från gästerna vill man bara fortsätta och utveckla, säger Camilla.