Dalarö bageri

Dalarö bageri

Dalarö bageri har blivit så mycket mer än ett bara ett bageri. Här kan du äta en smarrig räksallad till lunch och unna dig ett glas vin om du känner för det. På fredagskvällarna vankas det After work med buffé och dans till efterrätt.

 

Text och bild: Therese Jahnson

Tina Mattson har drivit Dalarö bageri i 3 år med mycket lyckat resultat. Bageriet, som nu för tiden är så mycket mer än bara ett bageri, har blivit en naturlig mötesplats för Dalaröborna året runt. Det var viktigt för Tina att kunna hålla det öppet även på vintern.
– Det är en bidragande faktor till att hålla byn levande. När jag köpte bageriet så bestämde jag mig för att det skulle vara öppet alla dagar året runt. Jag har ju bott på Dalarö i 18 år och saknat ett sådant här ställe där man kan gå in och sätta sig och mysa på vintern.

Bageriet har funnits ända sedan 1908, dock så brann det ner till grunden 2001 och byggdes upp igen.

– Jag har fått tillbaka lite gamla recept, bland annat på de berömda smörgifflarna. Jag jobbade här förut för ca 8 år sedan och då frågade alla gästerna efter de där smörgifflarna. Jag fick höra så många historier om de här gifflarna så när jag sedan köpte bageriet så bad jag den gamla bagarfrun Sally Schultz om receptet. Sedan de kommit tillbaka till bageriet så har det blivit en jättesuccé!

Men att enbart sälja bröd och bakverk var inte lönsamt, så Tina tillsammans med sina duktiga medarbetare, valde att sätta mat på menyn. Allt från den populära räksalladen till kalvstek med gräddsås.

– När vi började med lunchrestaurangen förra vintern så såg jag att det fanns en stor efterfrågan. Jag märkte även då att det inte fanns någonting på kvällarna i byn, så då började jag med After work på fredagar. Då dukar vi fram en buffé, en rätt per kväll, med allt ifrån tacos till helstekt pepparstek med rödvinssås. Det varierar verkligen. Det har blivit väldigt omtyckt. Och så är det dans också! Vi plockar bort maten klockan åtta och så vrider vi upp musiken. I fredags hade vi schlagerkväll, berättar Tina med ett leende.

Hennes nya projekt är att göra om den gamla välkända restaurangen Mysingen, några meter från Bageriet mitt i centrala Dalarö, till det den en gång var. Planen är att det ska kunna öppna till påsk.

– I många år har det varit som Dalarös vardagsrum men de senaste ägarna gjorde glassbar av det hela och det gillade inte Dalaröborna alls. Jag vill ta tillbaka Mysingen till en mysig liten krog. Det ska vara enkel mat, inga konstigheter. Det ska alltid finnas en riktigt god husman, seglartoast och moules marines.