Ö till ö swimrun

Ö till ö swimrun

För 15 år sedan satt ett gäng killar på Seglarbaren på Utö. Många kreativa och mer eller mindre galna idéer föds i en bar. 

Text/Foto: Lina Berge

Den här kvällen föddes idén att ta sig från en välkänd ö-bar, till en annan välkänd ö-bar.24 öar och 7,5 mil emellan. Utan båt. Killarna utmanade varandra. De skulle tävla två och två och genom att simma och springa skulle de ta sig från Utö till Sandhamn. Det sista teamet att nå Sandhamn skulle stå för hotell, middag och drinkar.

Dagen efter genomfördes det allra första ö till ö loppet. Det tog 24 timmar att nå Sandhamn. Det var en tuff utmaning och det var inte någon partystämning när de nådde mål. Men killarna fick en stark naturupplevelse full av känslor. En lång och utmanande distans i världens vackraste skärgård. Det var vackert, det var kul och det gjorde ont. Uthållighetstävlingen ö till ö var född.

Det som började med ett vad en sen kväll, har idag lett till en swimrun-rörelse som har nått ut i världen och genomförs bland annat kvaltävlingar i Kalifornien, Kroatien, Schweiz, Frankrike, Tyskland.

Loppet genomförs i våtdräkt, badmössa, simglasögon och löparskor. Av säkerhetsställ har man en flottör runt midjan. Man tävlar två och två och teamet är sammanbundet med en lina mellan sig.

Extremsporten lockar fler och fler och blivit lite av en folkfest

Årets upplaga av kvaltävlingen Utö ö till ö gick av stapeln en vårdag då luften var ljum och vattnet höll en temperatur av 7 grader.  Totalt 307 lag deltog i tre olika distanser. World series race – som är en av flera kvaltävlingar inför världsmästerskapet i Ö till Ö och genomförs i september. Sprint racet – är 13,3 km långt och består av åtta löpsträckor och sju simsträckor.  Samt ett Experience race som är sju km långt och består av tre löpsträckor och tre simsträckor.

Det var en hög stämning när närmare 1 000 tävlingspeppade personer steg av båten den här lördagsmorgonen. Endorfin, nervositet och skratt hängde i luften. Det var en härlig mix av människor som ställde sig på startlinjen i de olika distanserna. Allt ifrån extremsportare, motionärer, tonåringar med sina föräldrar, möhippegänget, unga och gamla.

Fredrik blev utmanad i ö till ö-loppet

Vi fick en kort pratstund med Fredrik som gjorde sin swimrun debut på Utö i år. I likhet med grundarna så var det en sen kväll över några öl som ledde till att han nu står här i våtdräkt. Han tävlar i team med sin gamla barndomskompis Magnus som är en erfaren simmare. Fredrik stoltserar med att i sin ungdom sprungit en mil på fantastiska 36,12 m och påstod att han skulle kunna slå Magnus i simning om han tränade inför det. Magnus skrattade. En kväll några månader senare fick Fredrik veta via Facebook att han var anmäld till Ö till ö. Fredrik bor i Åre och upptaktsträningen har bestått av ett fåtal simtag i Åre sjön samt löpträning på Åreskutan.

– Visst kunde jag ha tränat mer, men en större utmaning än att simma och springa är kylan i vattnet. Kroppen hängde inte riktigt med i svängarna mellan att röra sig i vattnet och på land. Benen domnade och kroppen kändes ”förvirrad”, förklarar Fredrik.

Miljön och stämningen på loppet är helt fantastisk. Killarna lyckades med bedriften att ta en 8:e plats i sprintracet. I efterhand tjabblas det om vem som bidrog mest till bedriften. Var det Magnus som drog Fredrik i simning? Kanske ointressant då det var en kul utmaning och ett minne rikare för två gamla vänner.

Tips till er där ute på öarna om ni känner för att röra på er i sommar – gör er egen ö till ö bana. Simma är skönt, hoppa på klippor är kul. Det kan vi ju alla göra i vår egen takt och det behöver ju inte vara så extremt. Njuta av sommaren och simma lugnt. Vem vet, kanske ses vi på Utö nästa vår.

 

Följ oss på Instagram @sjonara