Nåttarös Handelsbod

Nåttarös Handelsbod

I 17 år har Leyla och Magnus drivit Nåttarös Handelsbod och samtidigt engagerat sig stort för en levande skärgård. Varje sommar förser de turisterna på ön med allt från vegan-korv till oxfile.
– Det ska finnas något för alla.

”Hittar du inte det du letar efter hos oss, behöver du det antagligen inte”, står det på en klisterlapp på dörren till Nåttarös Handelsbod. På en annan klisterlapp är ordet ”Stress” överstruket med ett stort rött streck.

Där inne håller Leyla och Magnus Björk på att packa upp de varor som precis kommit med dagens leverans. Trots budskapet på dörren så har årets stressigaste tid precis börjat för ägarna av Nåttarös enda livsmedelsbutik.
– Det är jobb i princip dygnet runt, varje dag, från midsommar fram till mitten av augusti, berättar Leyla.
– Det är inte ovanligt att vi jobbar 08-22. Ibland blir det till och med tidigare på morgonen, flikar Magnus in.
-Då är det skönt att det är krypavstånd hem, säger Leyla med ett skratt och pekar bort mot ett rött torp med vita knutar som de bor i under sommarsäsongen. Vi flyttar ut vid valborg och hem i september.

Solen lyser starkt på lanthandelns röda byggnad den här vindstilla måndagen i juni. En bit bort kan man se båtar passera på lugnt vatten. Hela Nåttarö är ett naturreservat och bjuder på vita sand-stränder, snorkel-leder och en mycket varierad natur. Ön som ligger en halvtimmes båtfärd från Nynäshamn vaknar till liv först på sommaren när de röda stugorna, vandrarhemmen och camping-platserna fylls med sommargäster. Det är även mycket båtgäster och dagsturister som besöker ön.

Hårt jobb att driva Nåttarös enda butik

Att driva den enda butiken på ön kräver en hel del planering. Det är går inte att ta bilen för att kompletterings-handla hos en grossist när som helst när varor tar slut. Båtleveranserna kommer bara två gånger i veckan och ibland har det till och med hänt att deras beställning hamnat på fel ö.

-Vi vill ju att allt ska finnas under den här korta tiden, samt att det finns något för alla plånböcker. Det ska inte bara vara oxfile. Vi försöker även ta in mycket vegetariskt, gluten och laktos-fritt. Och gärna en del lokala varor.
– Vi har också lite leksaker, gasol och fiskeredskap. Och så förstås vår egen Nåttarö klädkollektion!

På väggarna inne i butiken hänger det t-shirts, luv-tröjor, kepsar och handdukar med olika Nåttarö-loggor.
-Vi har kört kollektion fyra säsonger nu och den har blivit väldigt populär. Vi designar allt själva med hjälp av ett företag som heter Sport design. Då får vi välja exakt vad vi vill ha för material, sömmar och tryck. När man köper kläderna så får man även med en liten lapp om Nåttarös historia, berättar Leyla.
-Det är häftigt att gå runt i Mall of Scandinavia och så plötsligt ser man någon som har våra tröjor på sig, säger Magnus stolt.

Sedan 17 år tillbaka har de levt det liv de alltid drömt om

Arbetsuppgifterna under dagen är varierade och många. Förutom den stora uppgiften att planera för kommande beställningar så ska det bakas bake-off-bröd varje morgon, kunder ska tas om hand och de två kioskerna som finns på olika sidor av ön ska ses över så att de har allt de behöver. Listan är lång.
– Vi brukar säga att om vi skulle ha ett visitkort så skulle inte alla titlar få plats, berättar Magnus med ett skratt.

Trots den stora arbetsbördan utstrålar Magnus och Leyla harmoni och glädje över sin livssituation. I hela 17 år har de drivit lanthandeln med mycket slit och en hel del passion. De lämnade ekorrhjulet och satsade på sin dröm.
– Vi har samma mål, driv och tankar om livet. Vi vill ju leva nu! Inte vänta till pensionen, säger Magnus.

När de köpte Nåttarö Handelsbod drev de redan en servicebutik på fastlandet sedan några år tillbaka. Det innebar jobb dygnet runt under hela året.
– Vi hade en dröm om att kunna komprimera jobbet genom att jobba intensivt i en period för att sedan kunna vara lediga. Då började vi tänka att det nog skulle passa oss att säsongs-arbeta, berättar Magnus.

En stor längtan ut till Skärgården fanns också där.
– Vi är skärgårdsmänniskor båda två. Jag har varit här på Nåttarö sedan 79, berättar Leyla. Jag kände mannen som ägde lanthandeln på den tiden och visste att han skulle sälja. Så då ringde jag upp och frågade om den blivit såld. ”Nej men jag har en intressent” sa han. ” Då kommer vi på en gång!”, svarade jag och så åkte vi ut hit och köpte den. Så det blev att vi fick köra dubbla butiker där ett tag. Det var tufft men det gick!

Engagerade i Skärgårdshandlarna

Det är inte bara ledigt för Leyla och Magnus när sommaren tagit slut. De sitter i styrelsen för både Visit Haninge och företagarföreningen Skärgårdshandlarna. Skärgårdshandlarna har inneburit ett stort engagemang sedan de tog över Nåttarö Handelsbod. Sammanlagt är det 24 butiker runt om i skärgården som är med i Skärgårdshandlarna och Leyla och Magnus sköter det mesta av marknadsföringen. Det innebär mycket samarbetsavtal med leverantörer, att sköta hemsidan och appen samt möten med länsstyrelse och kommuner för att få allt att fungera. Och framför allt att synas.
– Vi är ju Stockholms enda glesbygd och det tänker inte många på. Det är ju vattnet som gör att det blir krångligt och tar tid. Vi vill ju att folk ska veta att vi finns så att de inte ska släpa ut mat utan att de istället ska gynna skärgårdshandlarna. Alla vill ju ha en levande skärgård men då måste ju alla hjälpa till.

 

Följ oss på Instagram @sjonara