Flyttade jobbet till sjöss

Flyttade jobbet till sjöss

Med det rätta sjögunget i benen och passionen för att hjälpa människor, var det självklart att Fredrik Karlsson skulle flytta jobbet som kiropraktor ut till havs.

Text och foto: Julia Pettersson

När Fredrik började sin kiropraktorutbildning kom han på att han ville kombinera skärgårdslivet med yrket. Skärgården och båtliv är något som alltid legat honom varmt om hjärtat – han är uppväxt i Mörtnäs och fick lära sig köra båt av sin pappa i ung ålder. Tidigare har Fredrik även jobbat med ribcharter samt vid sin värnplikt som stridsbåtförare. 2016 fick han sin legitimation som kiropraktor, kort därefter såg hans pappa att den gamla läkarbåten var till salu. Fredrik tog chansen, han köpte den gamla båten från 1982 och efter omfattande renoveringar satte han igång verksamheten i fjol.

– Båten har använts som läkarbåt, i kustbevakningen och taxiverksamhet. Nu är hon tillbaka till det hon är gjord för att göra, säger Fredrik med ett stort leende.

Responsen på Fredriks Kiropraktorbåt har varit mycket positiv

Skärgårdsfolket uppskattar att de slipper åka in till stan för att få behandling och han har både fastboende och sommargäster som kunder.

”Hur går det?” Har du lediga tider idag?” ”Måste man boka?” Är några av de frågorna som dyker upp medan vi promenerar längs gästhamnen på idylliska Ingmarsö. Den goda responsen bevisar sig alltså på ett ögonblick. Det är uppenbart att både de bosatta och sommargästerna känner till Kiropraktorbåten och att de är ivriga på att veta mer, samt boka in sig för en behandling.

Han stannar snabbt och säger till killen i caféet ”kom bort till mig vid 18, då har jag en ledig tid”. Han förklarar att mycket av besöken är just dropin.

– Många ser båten när de lägger till i gästhamnen eller har hört rykten på ön och fångar mig i farten, säger Fredrik.

Fredrik jobbar mycket med den klassiska kiropraktiken; manipulation dvs knäcker kroppen. Men han jobbar även mycket med muskler, så som massage och stretch. Han ger även övningar och träningsråd. Han förklarar att han tycker det är viktigt att ge en så fullkomlig behandling som möjligt.

Finns det några svårigheter att vara kiropraktor till sjöss?   

– Egentligen inte, men man får vara lite mer kreativ när man behandlar. Det man gör hur lätt som helst i och med mer utrymme inne i stan får man improvisera lite här. Tack vare att hon är så tung tar hon vågorna bra också, dessutom har jag fått lite sjöben under åren till havs.

”Skärgårdsfolket har samma bekymmer som de inne i stan – stela i axlar, nacke och rygg”

– I skärgården har man dock ofta fått problem av att man jobbar mycket fysiskt medan i stan handlar det om att man är en ”kontorsråtta” och får ont, men typorsaken är ofta densamma, säger Fredrik.

Hur väljer du vilka hamnar du ska lägga till i?

 Schemat lägger jag där jag tror att jag får bokningar. Där det finns lite liv och rörelse samt permanentboende. Jag brukar köra två dagar i varje hamn, planerar totalt 11 stopp i olika hamnar. En vända ner i södra skärgården, två i mellersta och norra. Jag har valt att avgränsa mig mellan Utö och Gräddö. Privat gillar jag främst mellersta och norra skärgården, berättar Fredrik.

Utforskar du öarna mycket eller håller du dig mest i båten och gästhamnarna?

– Ofta har jag så mycket patienter att jag inte riktigt hinner utforska öarna. Men får jag någon timme ledigt tar jag gärna en promenad eller besöker den lokala restaurangen för att se ön jag är på just då.

Fredrik behandlar sina patienter och bor själv på båten medan han arbetar som kiropraktor till havs. Han trivs mycket bra i båten och menar att han har allt han behöver ombord.

– Här finns ju både en sovdel, toalett och ett litet kök, säger Fredrik.

Trivs du att bo på båten?

– Det är väldigt mysigt faktiskt. Ibland kan det bli lite ensamt att vara ute till havs, men i och med ett högt tempo på hemmaplan är det väldigt skönt att komma ut, känns lite som semester fast man är igång och jobbar, säger Fredrik.

När han inte har säsong för Kiropraktorbåten håller han sig mest i stan då han jobbar som kiropraktor på Kungliga tennishallen, och även är bosatt i Stockholm tillsammans med sin sambo.

I framtiden drömmer han om att bo nära vattnet. Om Kiropraktorbåten blir en heltidssyssla framöver har man inte funderat så mycket över, utan låter framtiden bestämma.

Säsongen börjar lida till sitt slut för Kiropraktorbåten. Fredrik är mycket nöjd med säsongen och berättar att ryktet spridit sig så pass att han fått väldigt mycket bokningar under sommaren. Ännu har han inte bestämt när han kör igång säsongen 2019, men han tror han kör på ett liknande upplägg igen.