Wikströms fångar sitt drömliv

Wikströms fångar sitt drömliv

Ute på Möja driver familjen Wikström sin unika fiskrestaurang. Här berättar de om ö-livet, fisket och varför de har en tagg i sidan till Bingolotto-Loket.

Text: Nicolas Jändel Foto: Jessica Welander

På Rune Wikströms slitna, väl patinerade svarta skinnkeps finns en blank fläck högst upp som nästan är helt ren. Det är där fiskmåsen landar när Rune tar upp näten. Där sitter den och skränar och tjatar tills den får ett skrovmål.

Man kan nästan säga att Rune levt i två parallella äktenskap genom åren. Inte med fiskmåsen, men med två andra livslånga följeslagare. Ett med hustrun Inga-Lill sedan bröllopet 1962 och sedan 1964 med båten Kajsa, som ligger väl förtöjd nere vid Ramsmora brygga på Möja.m42_web

– Hade jag fått leva om mitt liv skulle jag göra precis samma sak igen, klivit på den där båten och fiskat lika mycket, säger han när vi sitter i familjens fiskrestaurang, som är öppen nästan årets alla dagar.

Rune, hustrun Inga-Lill och dottern Stina driver här ett äkta familjeföretag med maten i fokus. Menyn baseras på den fisk som Rune fångar i sina nät.

– Det gäller att vara flexibel. Vi lagar all mat själva från grunden helt utan tillsatser och allt utgår från fångsten från havet. Om något tar slut får vi tänka om. Men vi har nästan aldrig behövt stänga, det mesta går att lösa, säger Stina Wikström.

Familjen har en tydlig arbetsfördelning. Rune fiskar, rensar och levererar till köket, Inga-Lill lagar maten och Stina serverar. Verksamheten fylls ut med konferenser och bröllop. Utmaningen är att få ihop ekonomin under hela året. En dag i juli ger lika mycket i intäkter som hela februari månad.

Stinas barn är sjätte generationen Wikström på Möja. Runes farfar föddes här i ett av de röda husen. I ett annat bor Stina med familj, i ytterligare ett har det varit kvarn och såg. Det känns som varje rött hus här ute bär på en historia.

Livet har förändrats över tid, det kan både Inga-Lill och Rune vittna om. Man kan nästan säga att det finns ett liv före och efter Bingolotto. Innan Leif ”Loket” Olsson drog miljonpublik till tv-rutan i början av 1990-taet, brukade det alltid finnas en extra tallrik på familjen Wiktröms middagsbord.m15_web

– Allt är Lokets fel. Innan träffades vi Möjabor på kvällarna och åt ihop eller spelade kort tillsammans. När Bingolotto kom hamnade alla framför teven och det blev aldrig riktigt detsamma igen, berättar Inga-Lill.

Förr var det många som livnärde sig på fisket här ute. När bestånden minskade avfolkades Möja som många andra skärgårdsöar. Idag hoppas familjen Wikström mycket på fibernätet som just nu grävs ner på ön, så att ännu fler kan jobba härifrån. För entreprenörsandan är det inget fel på. Av 250 fastboende på Möja finns 60 registrerade firmor i företagarföreningen.

Det är hårt jobb, men enligt familjen Wikström är det värt varje svettdroppe att kunna bo så här, mitt ute i havet. Och även om den extra tallriken inte står kvar på Wikströms middagsbord, så är den sociala gemenskapen fortfarande stark på Möja.

– Här ute är det ingen som ligger hemma och dör ensam utan att någon bryr sig. Är brevlådan inte tömd är det alltid någon som tittar förbi, bara för att se att allt är okej, avslutar Rune, innan vi går ner till bryggan för att titta till Kajsa.

Årets bästa Möja-stund

Stina: ”När den första vårvärmen kommer och blommorna börjar komma upp i rabatten”

Inga-Lill: ”Kaffestunden på förmiddagarna vid 9.30, när vi kan sitta och prata en stund innan lunchen drar igång”

Rune: ”När näten är i vattnet, middagen är fixad och jag kan slappna av en stund framför teven”

Började i liten skala

Familjen Wikström startade med en enkel uteservering 1990. År 2000 byggdes restaurangen. Specialiteten är fiskrätter, helst dagsfångad fisk men aldrig äldre än max tre dagar. Helt unikt i krogsammanhang.

www.wikstromsfisk.se