Livet på Sandhamn

Livet på Sandhamn

Nykära med sug efter äventyr bosatte de sig på Sandhamn. Några år senare bor de fortfarande kvar, men har nu även hund, barn och ett nytt spännande projekt att sköta tillsammans.

Text: Julia Pettersson Foto: Louise Franzén

Sandra Nilsson jobbade tidigare på NK inne i stan men hon suktade efter nya äventyr och började jobba på Sands hotell ute på Sandhamn. Även Patrick Barmer hade sitt liv i storstan, men han säsongade som bartender på Seglarhotellet. Ingen av dem hade någon tidigare koppling till skärgården egentligen, Sandra uppvuxen i Grums och Patrick i Helsingborg.

IMG_0228En kväll när Sandra gick in på Seglarhotellet för att växla pengar träffade hon Patrick som stod i baren. De började senare att dejta och valde att bosätta sig på Sandhamn.

Idag bor dem i ett mysigt radhus nära kapellet på Sandhamn, men när de först flyttade hit bodde de i en liten, enkel stuga.
– Bland annat hade vi inget varmvatten så vi fick duscha på hotellet, säger Sandra.
– Vi bodde väldigt enkelt men vi ser tillbaka på tiden i stugan som något väldigt mysigt, vi pratar alltid gott om den tiden. Det var charmigt med alla gamla detaljer och det kändes så lyxigt att få bo nära vattnet, säger Patrick.

 VAD ÄR DET BÄSTA MED ATT BO PÅ SANDHAMN?
 Det är väldigt fin gemenskap, jag gillar även lugnet, naturen och den fina sandstranden. Det är riktig kvalité att bo här, säger Patrick.

Rent praktiskt hur fungerar det med att handla mat, hämta barn på förskolan med mera?
– 
 Vi storhandlar två gånger i månaden, det är även smidigt att handla online vilket många gör. Sen har vi även en lokal matvarubutik här på Sandhamn som vi handlar hos. Vi som har barn på ön hjälps ofta åt att hämta och lämna när det behövs, säger Sandra.

Under sommaren är det fullt av turister och sommarboende, men den här tiden på året är det mest lokalborna, samt en och annan som är här i arbete. Det är runt 100 personer som bor permanent på Sandhamn.
– Vi har bra koll på varandra och vi umgås ofta med våra grannar, säger hon.
– Här slappnar folk av och är sig själva. Här snackar alla med alla. Det är skönt på så sätt, berättar Patrick.

SMÅBARN PÅ ÖN
Sandra och Patricks dotter Lykke går på Sandhamns förskola, där är det tre barn och en förskolelärare.

– Barnen blir ofta väldigt tighta vänner när de är så få. De växer upp tillsammans och håller ofta ihop även i äldre åldrar, berättar förskoleläraren Uffe.
– Uffe är Lykkes stora idol, hon ropar ofta ” Uffe, Uffe” hemma, tillägger Sandra. IMG_0317

Ser ni någon direkt skillnad på en uppväxt här och en uppväxt i stan?
– På Sandhamn hjälps alla åt att uppfostra barnen, ser någon ett barn utan flytväst på bryggan så går man och säger till eller meddelar föräldrarna, här hjälps alla åt. Det går inte att palla äpplen eller liknande, berättar Uffe.

Sandra berättar att hon är god vän med de andra barnens mammor och att de var mammalediga samtidigt och spenderade mycket tid tillsammans.

– Vi kunde ibland gå runt på ön med fyra barnvagnar i bredd, och vi har alla barn i samma ålder. Det var roligt att ha det umgänget här hemma, säger hon.från familjen8

KOMMER NI BO KVAR PÅ ÖN NÄR LYKKE BLIVIT ÄLDRE?
– Vi kommer alltid vilja ha en koppling hit, vi vill kunna bo här. Men kanske inte permanent framöver. Vi vill att Lykke ska få en bra skolgång och bli lite streetsmart och då kommer vi behöva flytta in till fastlandet, förklarar Patrick.

SANDS HOTELL

Sandra visar stolt upp Sands hotell där hon och Patrick arbetar. Det märks att hon kan lokalen utan och innan. Det är en maffig fastighet med gamla trägolv, stora fönster och fantastisk utsikt över havet.  Vi träffar även där en av hotellets fastighetsägare.

Vad saknar du med att bo på Sandhamn?
– Att bo på Sandhamn är väldigt speciellt. Naturen och vattnet blir väldigt påtagligt. Här tittade jag vindriktningen och njöt av att åka båt i gryningen innan någon annan vaknat. Man blir påverkad av naturen. Och det är mysigt, förklarar fastighetsägaren som numera bor i Täby.

NYSATSNING MED SANDS HOTELL

Sands hotell kommer att göra om det till en bostadsrättsförening, med möjlighet till uthyrning av lägenheterna.

Sandra och Patrick fick nys om att de som arrenderat fastigheten valt att sluta. De kontaktade fastighetsägarna som berättade om deras bostadsrättsplaner, de pratade ihop sig och bestämde sig sedan för att Sandra och Patrick skulle stå för driften. Ägarna tycker att Sandra som tidigare varit servicechef på hotellet och Patrick med sina krögarerfarenheter passar perfekt för uppdraget.— — Tanken är att vi ska ansvara för driften, och Sandra jobbar redan nu mycket med planering och inköp, berättar Patrick.
– Planen är även att det ska finnas ett café och en restaurang i entréplan. Vi tror det skulle tillföra mycket till ön att ha ett till ställe att hänga på, berättar Sandra.

Vad är det bästa med att jobba med hotellet?
– Det är variationen, ibland är det privatpersoner vi har som kunder och ibland företag. Vi har även haft yoga-konferenser, julbord och mycket mera, säger hon.

HUR SER ARBETSSITUATIONEN UT UNDER ÅRET?

– Här har vi en hög- och lågsäsong. Är det lugnt med vår huvudsyssla kan vi hoppa in och hjälpa till på andra arbetsplatser. Man blir mångsysslare, kavlar upp ärmarna och hjälps åt där det behövs. Även i jobbsammanhang märker vi alltså av en fin gemenskap mellan de bofasta på ön, säger Patrick.