Eldsjäl ger liv åt Söderarm

Sol, vind, fågelkvitter och hav. Karga klippor och hällar – och så fyren som visat vägen för båtfolket sedan 1800-talet. Vi har just lagt till vid Söderarm, och Anngret Andersson möter oss vid bryggan, med träskor på fötterna och små fyrar som dinglar i öronen.

Text: Emilia Millares Foto: Louise Franzén, Sjönära

Längst ut i Stockholms skärgård, på gränsen till Ålands hav, ligger Söderarm. Själva ön heter egentligen Torskär, men när fyren byggdes fick den namnet Söderarm. Namnet sägs komma av att öarna sträcker sig ut mot Ålands hav som två armar.IMG_8395

Söderarm var tidigare en bemannad fyr- och lotsplats. Fyren stod färdig 1839 och var bemannad ända till 1997. Militäranläggningar har funnits på ön sedan andra världskriget.

– Vi har bevarat fyrplatsen och hela ön som den såg ut förr. Vi har inte byggt sönder utan försökt spara det som varit, säger Anngret Andersson.

Anngret och hennes man Åke är numera öns enda bofasta befolkning. Anngret driver konferensanläggningen på ön där gästerna kan konferera ostört och övernatta i det som en gång var bostäder för lots, fyrmästare, fyrväktare eller militärer.

Bastubunker och kanonbar

På den allra yttersta klippan mot Ålands hav har Anngret låtit bygga om en gammal bunker från andra världskriget till en bastu. Det som en gång var täckningen till en kanon tjänstgör numera som kanonbar.

Till Söderarm kommer konferensbesökare med alla möjliga nationaliteter.

– En del kommer för att inte vara synliga. Här kan man vara ostörd och utan att någon vet något. För de utländska gästerna är detta en väldigt exotisk plats, säger Anngret.

Konferensverksamheten går under namnet ”Möten i havsbandet”. På vilket sätt påverkas mötena av att ske i havsbandet?

– Man kan koncentrera sig här – om man bara har vett att stänga av telefon. Det är lugnet, man blir kreativ i den här miljön.

IMG_8223

”En del kallade mig idiot”

Anngret är folkskollärare från början, arbetade som rektor och drev sedan ledarskapsutbildningar och datorutbildningar på Tjockö. 1998 fick hon frågan av Länsstyrelsen om hon ville utveckla anläggningen på Söderarm. Hon funderade några dagar och bestämde sig sedan för att starta konferensverksamheten. I början hade hon en kompanjon, idag driver hon verksamheten själv.

– En del kallade mig idiot och sa att det inte skulle gå, men vi såg möjligheter som ingen annan såg. När man har den känslan och får chansen måste man bara prova. Det värsta som kan hända är att det inte fungerar och då får man göra något annat, säger hon.

Förutom Anngret och Åke är det fyra personer som arbetar på anläggningen samt extrapersonal. De anställda bor på ön när de arbetar men under lågsäsong händer det att paret är alldeles ensamma på ön.

Åke, som numera har huvudansvaret över fastigheterna på ön, var tidigare chef på Försäkringskassan. De är båda i 70-årsåldern men har ännu inga tankar på att pensionera sig.

– Så länge det är roligt och kroppen orkar blir vi kvar.

Vill skapa digitalt museum

Anngret har skapat ett litet museum i en bod med bilder och texter om öns svunna tider. Hon har också en idé om att digitalisera informationen så att man kan få en guidad rundtur genom mobilen.

– Jag har träffat fyrvaktare, båtsmän och militärer som bott och arbetat här förr i tiden och många av deras berättelser finns ingen annanstans än i mitt huvud.IMG_8331

”Det finns mycket att njuta av om man tillåter sig att se.”

 

År 2015 fick Anngret Svenska fyrsällskapets årliga fyrpris för sin insats för svensk fyrkultur – årets fyrvipp.

– Jag blev fantastiskt glad. Jag hade planerat att hålla ett tal men blev så rörd att jag inte fick fram ett ord.

ABBA-Björn sponsrar ny båtlinje till Söderarm

Det går ingen ordinarie båttrafik till Torskär så besökarna kommer med taxibåt. Anngret och hennes man tar sig runt med egen båt och när isen ligger har de som fastboende rätt till helikoptertransport med landstingsstöd.

I sommar drar Anngret igång en ny båtlinje mellan Kapellskär och Söderarm. Linjen är den första privatfinansierade i skärgården – och en av finansiärerna är Björn Ulvaeus som är en återkommande besökare på Söderarm. När Anngret berättade för honom om sina planer på en båtlinje ville Björn hjälpa till.

– Jag bara älskar stället, säger Björn Ulvaeus om Söderarm till Norrtälje Tidning.

– Båtlinjen är en förlustaffär men min förhoppning är att den ska bli så efterfrågad att den går under Waxholmsbolaget nästa år, säger Anngret.

Norrsken och stjärnhimmel

Varför ska man besöka Söderarm?

– För att det är en unik miljö och upplevelse. För havet, den karga naturen och det fantastiska fågellivet som skiftar året runt.

– Det finns ett lugn här som du inte hittar någon annanstans. Det är alldeles tyst. Stjärnhimlen är fantastiskt och man kan till och med se norrsken ibland. Det blir inte becksvart på samma sätt som i stan för månen och stjärnhimlen lyser upp. Snart ser vi solen gå upp och ned i havet – man kan följa hur soluppgångarna förflyttar sig efter säsong. Det finns mycket att njuta av om man tillåter sig att se.

Vilken är din favoritårstid?

– Vintern. Den är häftigare och mer intensiv. Färgerna är så starka, både vid snöstorm och klart solsken. Storm är inte så dumt heller, bara båten sitter fast ordentligt.

Man blir mer ödmjuk

Hur påverkas man som människa av att bo i ytterskärgården?

– Man blir mer ödmjuk och lär sig att man inte rår på naturen. Man får anpassa sig efter naturen och finna sig i det. Bara en sådan sak att man ständigt måste bevaka väder, vindriktning och vindstyrka för att båten ska vara rätt förtöjd.

 – Man blir lugnare här. Det första jag tittar på om morgnarna är havets skiftningar, båtarna och fåglarna i syrenhäcken. Visst stressar jag ibland, men så tänker jag ”strunt i det, jag tar det imorgon”.

Vill du veta mer om Söderarms händelserika historia? Håll utkik efter nästa reportage!