Skapa stilen

Letar du efter färg, bygg- eller inredningsdetaljer från äldre tidsepoker för att bevare eller skapa en viss känsla tipsar vi här om några bra ställen att börja leta på.

Sammanställning och bild: Sjönära

Båt- och byggnadsvård Roslagen

Butiken vänder sig till dig som renoverar och restaurerar äldre och nyare hus eller möbler och söker genuina material och detaljer samt böcker inom området. De har också produkter och material för dig som ska rusta eller renovera din träbåt. Ambitionen är att vara en mötesplats för alla med intresse för båt- och byggnadsvård. De erbjuder även kurser, temakvällar och rådgivning inom området.

http://www.bbviroslagen.se/

Byggfabriken

En alternativ järn- bygg- och inredningshandel med ett specialiserat sortiment för byggnadsvård och renovering. Egen produktion av beslag och snickerier är en viktig del av verksamheten. Det de inte tillverkar själva kommer från i första hand svenska leverantörer, men även från övriga Norden och Europa.

http://www.byggfabriken.com/

Nacka Byggnadsvård

När butiken Antik & Begagnat i Sickla för över 15 år sedan märkte det starka intresset för gamla begagnade saker flyttade de till större lokaler i Saltsjö-Boo och bytte namn till Nacka Byggnadsvård. De köper och säljer reservdelar till gamla hus och har ett stort utbud av byggnadsvårdstillbehör.

http://www.nackabyggnadsvard.se/

Skapa stilen byggnadsvård

Gysinge

Gysinge startade sin verksamhet 1990 som en sorts motrörelse mot nedrustningen av Sveriges gamla bebyggelse. Visningshus, utställningar, rådgivning och försäljning av bra byggnadsvårdsmaterial på ett och samma ställe är deras idé.

https://www.gysinge.com/

Sekelskifte

Brett sortiment av bygg- och inredningsprodukter i stilarna nyrenässans, jugend, nationalromantik och nordisk klassicism, dvs arkitekt- och inredningsstilarna som var populära i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. Produkterna är nyproducerade i klassisk stil.

http://www.sekelskifte.se/

ABC Färgekonomi

ABC Färgekonomi har varit verksamma sedan 1976 och är en yrkesbutik som ger god service till yrkesfolk och konsumenter. Ambitionen är och har alltid varit att erbjuda ett brett sortiment. De är kända för att vara en av Sveriges mest välsorterade färgbutik. Har även en bred kollektion av olika pigment och möbelrenoveringsprodukter. De tillhandahåller även traditionella målningsverktyg såsom takjuteväv, spännpapp, temperafärger, äkta linoljefärger, kvalitetspenslar, facklitteratur mm.

http://www.abcfargekonomi.se/

Kulturhantverkarna Färg

Kulturhantverkarnas färgprodukter har en tradition som sträcker sig bakåt ända till 1300-talet. Deras egen historia är däremot kortare och började under 1980-talet då de som byggentreprenörer arbetade med renovering av kulturhus, äldre byggnadsvård och fönsterrenovering. De upptäckte då att det helt enkelt inte fanns färger med samma hållbarhet och mekaniska egenskaper som de färger man hittar på byggnader från förr.

När de började studera gamla böcker om måleri och byggnadsteknik visade det sig att grunden till gamla färgkulturen har funnits i över sexhundra år.

Ända in på 1900-talet fanns det färger som inte var skadliga för varken människa eller natur. Det var under andra världskriget som råvarutillgången ströps och som tillverkningen av linoljefärgen i ett slag upphörde. Efter kriget började man av ekonomiska skäl att använda ersättningsprodukter, bland annat olika plaster.

http://www.kulturhantverkarna.se/

Tapetorama

Tapetoramas historia började  2001 med det oväntade fyndet av ett stort parti gamla originaltapeter från 1960- och -70-talen. Tapeterna köptes in och lades ut i en enkel webshop och Tapetorama blev Sveriges första tapetantikvariat. De letade vidare och har idag ett unikt lager med tiotusentals rullar tillverkade mellan 1900 och 1980. Förutom traditionella papperstapeter finns här även  sammetstapeter, vinyltapeter, bårder och sjögrästapeter. De har också ett av Europas största utbud av handtryckta tapeter.

http://www.tapetorama.se/

Qvesarum

I ett före detta mejeri i skånska Höör år 2000 började resan med Qvesarum. Här återvanns omsorgsfullt gammalt och unikt byggmaterial för att ge de gamla och varsamt tillverkade produkterna nytt liv. Många av kunderna renoverade äldre hus och letade efter gedigna byggdetaljer med rätt känsla och i klassisk stil. Det ledde till många och spännande samtal om hus, material och konsten att hitta och välja rätt detaljer. När företaget märkte att de återvunna produkterna inte riktigt räckte till alla som ville köpa, började de nytillverka fönster och dörrar på ett hantverksmässigt sätt efter gamla förlagor.

http://www.qvesarum.se