De hittade hem i Nynäshamn

De var unga och nykära. Familj och vänner sa att de var galna, men Julia och Carlos gjorde det ändå. De köpte det slitna sekelskifteshuset i Björsta i Nynäshamn, flyttade ihop och lämnade stan. Sedan dess har huset förändrats mycket för att passa den växande familjens behov.

Text: Emilia Millares Foto: Louise Franzén, Sjönära

Vännerna kallade det ruckel. Huset var oisolerat och ruttet, de kände ingen i området och kunde ingenting om renovering. Men Julia och Carlos kände sig hemma så fort de såg huset. Första vintern var det minusgrader i köket och vattenledningarna frös.

– Nej, vi ångrade oss inte, vi tänkte aldrig den tanken. Vi vandrar vår egen väg och vet vad vi vill ha, säger Carlos.

Tio år och tre barn senare bor de fortfarande kvar. Här bor numera också Noell 10 år, Elle 8 år och Belle 3 år, några höns, en biodling och katten Maja. Och så de egna företagen: Julias webbshop och gårdsbutik samt Carlos kakel- och byggföretag.

IMG_3025

”Jag kände mig hemma direkt”

Carlos kom till Sverige från Libanon som 15-åring och Julias föräldrar kommer från Albanien respektive Finland. Nu bor de i ett falurött hus mitt i den svenska idyllen.

Första gången de såg huset i Björsta i Nynäshamn var det försommar. Syrenerna blommade i torparträdgården och trots att huset var gammalt och slitet blev de förälskade.

­– Jag kände mig hemma direkt och ville att alla andra på visningen skulle gå. Det kändes som att de var inkräktare i vårt hus. Jag minns att det var en kille som körde kniven i en vägg i ladan för att se om det var röta. Det kändes som om han körde kniven i mitt hjärta, säger Carlos.

Första kvällen i det nya huset skulle Carlos tända en brasa.

–Jag hade aldrig tänt en brasa i mitt liv och hade en hink med vatten redo om något skulle gå snett. Jag vågade inte lägga mig förrän elden brunnit ut och till slut släckte jag elden med vattnet så att hela huset fylldes av rök, berättar Carlos.

– Och första gången Carlos såg en älg i trädgården bad han mig ringa polisen, skrattar Julia.

Kort efter att de flyttade in kom första barnet och Julia la lärarjobbet på is.

– Skolans värld är väldigt krävande. Jag vill kunna ge allt hemma eller på jobbet, annars känner jag mig missnöjd på båda ställena. Och så länge barnen är små vill jag ge allt till mina barn.

IMG_3041

Huset förändras ständigt efter familjens behov

Huset byggdes 1909. Det har använts som sommarhus, bytt ägare ofta och inte renoverats på länge när Julia och Carlos tog över. Mycket har hänt sedan dess. Carlos har rivit ut det ruttna bjälklaget, gjort om golv, väggar och innertak. Byggt nytt kök, nytt badrum, fler sovrum och gästhus. Men det har fått ta tid.

– Vi har anpassat huset efter våra behov och husets förutsättningar. Det har vuxit fram med åren och förändras fortfarande hela tiden, säger Carlos.

”Vi hittade balansen”

När Julia var mammaledig startade hon bloggen Julias vita drömmar (numera juliak.metromode.se), där hon skriver om inredning, renovering och hemmet. Bloggen fick snabbt många följare vilket ledde till att hon kunde förverkliga drömmen om en egen butik. Nu har hon både webbshop och gårdsbutik som ryms i den gamla ladan.

– Jag och Carlos har funderat mycket på hur vi vill leva. För några år sedan hittade vi balansen. Även om vi stundtals jobbar mycket så har vi tid för varandra eftersom våra intressen håller sig här på gården, säger Julia.

Julia sköter vardagsruljangsen med barnen.

IMG_3045Hon hämtar och lämnar barnen på förskola och skola och sköter sedan sin webbshop och blogg fram till 13.30 då Elle kommer hem från skolan. Ofta jobbar hon även på kvällarna när barnen somnat.

– Jag vill vara hemma med barnen mycket och inte jobba bort deras unga år – det är därför jag jobbar som jag gör.

”Jag känner mig fri som en fågel här”

Carlos arbetar mycket för att göra det möjligt för Julia att vara hemma mer, men ser jobbet som en passion.

­– Jag känner mig fri som en fågel här. Självklart har vi måsten, pengar måste rulla in. Men jag får göra det jag älskar. Jag åker till jobbet och plötsligt har åtta timmar gått. Det är en lyx att arbeta med det man tycker om, säger Carlos.

– Vi har mycket tid här på gården för det vi älskar att göra. Jag med inredning och piff, och Carlos med byggandet, säger Julia.

Trots att de har bott här i tio år älskar de fortfarande känslan av att ha ett eget hus.

– Att trampa på gräsmattan här utanför och förstå att den är min – det här är min mark. Det är magiskt, säger Carlos.

Julias inredningstips

Julia driver inredningsbloggen juliak.metromode.se och inspirerar många med sin charmigt lantliga stil med mycket vitt, lagom nött, inslag av pasteller och färger, gedigna material och hantverk. Här delar hon med sig av några inredningstips:

  •  Blanda gammalt med nytt – det är spännande med kontraster.
  • Textilier som kuddar och mattor gör det hemtrevligt och ombonat.
  • Samla vackra ting i små stilleben – det behöver inte vara perfekt ordnat, det blir vackert ändå.

Julias och Carlos smultronställen i Nynäshamn:

  • Pickla/Sandskär – ”Ljuvligt ställe med långgrund sandstrand – man kan vada från en ö till den andra.”
  • Ringvägen – ”Ta bilen längs havet och njut av den öppna horisonten.”
  • Hamnen – ”Promenera längs bryggan som jag tror är Sveriges längsta, titta på alla fina båtar och ät middag på rökeriet.”

 Bo nära havet i Nynäsham

Nynäshamn ligger nära öppet hav. I hamnstråket finns ett stort utbud av restauranger och fik – bland annat populära Nynäs Rökeri. I de röda små hamnbodarna kan du fynda lokala läckerheter, hantverk, antikt och annat smått och gott. I centrum finns butiker, konsthall och bibliotek. Det finns ett flertal förskolor och grundskolor i Nynäshamn samt ett gymnasium.

Julias blogg finns på juliak.metromode.se och webshopen på juliasvitadrommar.se

Carlos kakel- och byggföretag finns på bjorstakakelochbygg.se