Ett tränat skärgårdsöga

Sommaren har kommit. Idag lyser solen och det glittrar över fjärdarna. I Söderhamnen i Vaxholm kluckar vågorna mot den snabba taxibåten Pluzz 55 som ingår i Bosse Lindéns flotta. Waxholm Water Taxi AB/Rindö Rederi har sina kajplatser där gamla vaxholmare minns att strömmingsbåten en gång låg och man kan ännu ana en doft av fiskrens.

Text: Anna Bergman Kallstenius  Foto: Sjönära

Det sägs att sommaren varar i 100 dagar. Då är det högtryck i skärgården, förhoppningsvis vädermässigt, men i varje fall är det då sommargästerna, fritidsbåtägarna och turisterna ger sig ut bland kobbar och skär. Vaxholm blir en metropol efter sin långa vintersömn och det är liv och rörelse överallt.

För Bosse börjar skärgårdslivet och yrkesarbetet när isarna går upp och det slutar när det sista julbordet avnjutits vid Luciatid.  Mest intensiva är sommardagarna, men för denne redare är skärgården levande och aktiv även övriga året. Han känner de bofasta, han vet var det finns handelsbodar och krogar och när de är öppna, han kan sina bryggor och farleder och blåser det upp väljer han utan svårighet lite udda rutter som ger bättre skydd och bekvämlighet för taxibåtsgästerna.

Högsommaren är främst turisternas, de mer tillfälliga besökarnas, tid. Annars är det hantverkarna som åker med Bosse och husägarna, innan de fått sina egna båtar i sjön. Återkommande passagerare är fastighetsmäklarna och deras spekulanter och det är många företagskunder som åker taxibåt till konferenser i skärgårdsmiljö. Alla får uppleva det lilla extra; man får långt mer än själva båtresan, det är en del av den personliga servicen.

Bosses tränade skärgårdsöga ser det mesta och han delar med sig. Han pekar ut var havsörnen brukar häcka, han visar klipporna där sälarna gillar att ligga och sola sig, han tar en extra sväng förbi ön där fridlysta orkidéer syns från sjösidan. Man kan få tips om abborrgrund och fina badvikar och ställen där det går att köpa närproducerade matvaror och ibland berättar han om gamla tider: hur det var när grosshandlarvillorna byggdes och sommargästerna från stan kom ut med ångbåtarna tillsammans med tjänstefolk och manglade linnedukar. Det finns också spår som är 500 år gamla; Gustav Vasas stensättningar som skulle hindra fienden från att nå Stockholm, men som än idag är ett bekymmer för den som navigerar fel.

Bosse är en mångkunnig guide i denna vackra övärld och han bjuder på sig själv. Han är människan som ser dig rakt i ögonen, ger dig ett varmt handslag och minns ditt namn om ni mötts tidigare. Han är hemma i skärgården, men uppträder som en gäst av hänsyn till naturen, miljön och djurlivet. Hans livsfilosofi är att ta sig an varje dag, njuta av den och göra det bästa genom att bjuda till och göra nytta för de människor han träffar.

Efter arbete varje dag och beredskap dygnet runt från tidig vår till början av vintern, blir det vila och avkoppling även för Bosse Lindén. Han kanske tar en tur till Florida med sin Lena och där trivs han bra i värmen med de många vännerna, men trots det konstaterar han alltid, att ”min plats på jorden är Stockholms skärgård”!

 

Mer om Bosse Lindén:

  • Utbildad och yrkesverksam i flottan.
  • Mångårig chef på transportfärjan Heimdal.
  • Har monterat backspeglar på sina båtar.
  • Kommer i tid.
  • Föredrar verkligheten framför kartan.
  • Personlig registreringsskylt: MY WAY.
  • Jobbar med sjöassistans.
  • Drog ubåten U 137 av grundet 1981.
  • Har Ray Ban solglasögon.