Hur svårt kan det vara?

Hur svårt kan det vara att följa sina drömmar? Att lämna storstad och toppjobb? Att ge konsten mer tid och kraven mindre? Så tänkte Jonna och Peppe när de lämnade radhuslivet i Nacka, köpte en gård i Roslagen och bestämde sig för att satsa på skapandet.

Text: Emilia Millares Foto: Louise Franzén, Sjönära

”STANNA UPP och allt du jagar kommer att hinna ifatt dig”. Så står det på vägskylten vid den smala landsvägen som leder mot Knösgården på Rådmansö i Roslagen.

Det här är ingen vanlig gård. Här bor konstnärsparet Jonna och Peppe Jakobsson, en hund, flera katter, 23 roslagsfår och massor av konst.

Det som från början var lantbruk, är nu ett konstnärsnav med hundratals besökare varje år som vill utforska sin kreativitet på kurser som ”Måla utifrån glädje och lust”, ”Äventyrsmålning” och ”Målning och mindfulness”. Jonna och Peppe håller kurserna i Skaparladan – deras egna gemensamma skapelse.

Det vackra sekelskifteshuset har de kompletterat med ateljéer, butik och galleri där man kan köpa tavlor och skulpturer, Jonnas konsttextil och Peppes skåp snickrade av drivved.

Men framförallt är Knösgården Jonnas och Peppes hem.

Så har det inte alltid varit.

Längtade efter livet på landet

Jonna, Peppe och de två döttrarna bodde tidigare i radhus i Nacka. Peppe arbetade som VD på en reklambyrå med kontor i Stockholm, Örebro, Västerås och Uppsala. Arbetet innebar många resor, högt tempo och snabba beslut. Jonna drev eget som managementkonsult och målade på fritiden – men längtade efter att måla mer och jobba mindre.

Vändpunkten kom när Jonna blev erbjuden ett toppjobb på ett stort företag – och insåg att hon inte ville ha det. Det ville, som tur var, hennes bolagspartner. På så sätt kunde hon driva bolaget vidare i egen regi och ägna mer tid åt att måla.

Knösgården 2Samtidigt växte längtan efter livet på landet. När gården på Rådmansö dök upp på Hemnet visste Jonna att det var rätt. De åkte på visningen trots att gården låg långt från Peppes jobb, och kände direkt: Här skulle vi kunna bo.

Kakelugnar, vedspis och renoveringsbehov

Knösgården byggdes vid sekelskiftet och drevs som lantbruk fram till 50-talet, då det användes som sommarställe. Under 60-talet övergavs gården och blev stående till 2007, då Jonna och Peppe tog över. Huset hade högt i tak, kakelugnar, vedspis, vackra spröjsade fönster – och ett enormt renoveringsbehov.

Jonna och Peppe slog till ändå.

– Vi lever efter mottot ”hur svårt kan det vara”. Så tänkte vi när vi skulle flytta hit, bygga Skaparladan, skaffa får… Det man inte kan får man lära sig, säger Peppe.

De tog hjälp av en byggfirma och renoverade huset varsamt, med stor respekt för gårdens historia och själ. Sedan flyttade de. Döttrarna var 9 och 12 år och lämnade skolan och vännerna i Nacka för att börja på Rådmansö skola.

Upptäckte det egna målandet

Till en början pendlade Peppe till arbetet på reklambyrån men snart kom också hans vändpunkt:

– Jag fick ett samtal från ett stort företag som ville arbeta med vår reklambyrå. Som VD borde jag bli glad, men istället blev jag bara trött och kände ”är det verkligen det här jag brinner för?”.

– Jag producerade hela tiden idéer till någon annan, och det var alltid någon annan som avgjorde om det är bra eller dåligt. Till slut tog orken slut. Jag kom till insikt om att det inte var rätt väg för mig längre.

– Vi satte oss ner och pratade om vad vi ville göra istället och det ledde fram till att bygga Skaparladan, berättar Peppe.

Han sa upp sig från chefsjobbet och började snickra på det som skulle komma att bli Skaparladan. Samtidigt upptäckte han det egna målandet. Nu har Jonna och Peppe varsin ateljé och leder målarkurser båda två.IMG_1861

”Morgondoppet är livsviktigt”

Livet förändrades. Istället för att trängas i rusningstrafiken vid Slussen börjar de dagen med ett morgondopp i havet.

– Jag tar på mig morgonrock och raggsockor och så tar vi kaffe med oss ned till havet. Sen tar jag ett morgondopp – varje dag året runt så länge det inte är is. På vägen tillbaka köper vi bröd på Rådmansö Bageributik, berättar Jonna.

– När vi kommer in på bageriet i december ser vi nog ganska muppiga ut. Jag har dubbel morgonrock, raggsockor och foppatofflor, och Peppe som är mer frusen kommer i skoteroverall och gummistövlar. Men folk har vant sig, skrattar Jonna.

Närheten till havet och naturen betyder mycket för skapandet.

– Morgondoppet är livsviktigt för mig – det är ett sätt att trycka på reset-knappen och nollställa mig. Efteråt är jag mycket mer mottaglig för det som finns runtomkring och mina skapandeimpulser, säger Jonna.

Meditation efter maten

Efter morgondoppet blir det frukost, tidningsläsning och lite sudoku. Sedan är det dags att ta itu med dagens sysslor. Jonna sköter e-post, administration och ekonomi medan Peppe snickrar. Sedan låter de målandet ta tid i varsin ateljé. Efter lunchen brukar Peppe sova middag eller meditera en stund, medan Jonna läser. Därefter blir det en långpromenad med hunden.

– Sen målar vi lite till eller gör något annat som behöver göras. Det finns alltid saker att göra: fälla träd, byta tak, klippa får, slakta får. Sommarperioden är ännu mer hektisk eftersom vi har fler kurser då, berättar Jonna.

”Man tjänar mer pengar som VD än bonde”

Hushållskassan är skralare nu, men livsglädjen större.

– Man tjänar mer pengar som VD på en reklambyrå än som bonde och konstnär. Det blev en stor ekonomisk förändring. Samtidigt gör vi inte av med så mycket pengar här. Och man får så mycket annat, säger Peppe.

Vännerna från stan kommer gärna och hälsar på, sover över och hjälper till med sådant som behöver göras på gården. Själva längtar de tillbaka så fort de lämnar gården.

– Jag trivs så larvigt bra här och vill inte åka härifrån. Ibland när jag kommer hem känner jag ”This is my land” – och får en sådan lyckokänsla, säger Peppe med ett leende.

Har ni några råd till andra som funderar på att lämna livet i stan?

­– Om du längtar ut till landet – prova att flytta och se om du längtar tillbaka. Provbo gärna på landet på vintern för att se om du tycker om det. Och var inte rädd – det blir bättre än du tror. Om det inte blir bättre får du flytta hem igen, säger Jonna.

 

Jonnas och Peppes smultronställen i Roslagen:

  • Rådmansö Bageributik – världens bästa bageri, med lokala råvaror och väldigt hög kvalitet.
  • Riddersholms naturreservat – väldigt skönt att traska runt i.
  • Skärgården – ta båten ut till exempelvis Gisslingö eller Fejan en vardag och njut av att vara helt själv.
  • Skaparladans ateljé och butiken som är öppen på sommaren.