Sjötomt - Västerläge

Letar man en sjötomt med västerläge och magiska solnedgångar så har denna alla rätt. Lång strandlinje med brygga och egen klippudde. En historisk plats med gammal skärgårdsbebyggelse i renoveringsbehov. En riktig pärla.

Ängsjö
Brygga i väster
Alla bilder

Västra Lagnö - Ljusterö - Österåker

Pris/bud
12 000 000 kr
Västra Lagnö 1:145 tidigare kallad Ängsjö

Med klockrent västerläge och fri utsikt ligger "Lägenheten Ängsjö". En avstyckad äkta sjötomt som bildades 1947 från en av Östermans stamfastigheter på Västra Lagnö. Då fanns redan huvudbyggnaden och källarstugan på tomten. Troligen byggt kring förra sekelskiftet.  Sedan dess har fastigheten nyttjas som sommar och rekreationsboende vid stranden. En avskild och rofylld plats med dom bästa av solnedgångar. Här bor man skyddat med många soltimmar och runt udden välkomnar den yttre skärgården. 

Tomten är varierad med gröna plana ytor mellan husen ner mot stranden och bryggan. Strandlinjen är lång och man äger sitt egna vattenområde om ca 8.500 kvm utanför stranden och klipphällarna i nordväst. Fiskerätt ingår. Här finns hela skärgårdens natur samlad på en och samma plats. 

Huvudbyggnaden är ett klassisk skärgårdshus i 1.5 plan med glasveranda mot sjön och entréveranda. Undervåningen har hall, kök med vedspis. Matsal med kamin och vardagsrum. På vindsvåningen finns hall, två sovrum och flera kattvindar. Ett rart hus med stort renoveringsbehov. 

Källarstugan med granitgrund ligger med upphöjd läge bakom syrenberså. Entréhall, duschrum med tvättställ, köksrum med vedspis och sov/allrum. I husets källargrund ligger matkällaren som fungerat som fastighetens kylskåp förr i tiden. Husets yta är ca 30 kvm.  

På tomten finns även en liten sovstuga ca 8 kvm med ljuvlig utsikt över strand och brygga. En förrådsbod i två avdelningar och ett klassiskt utedass för två.

Samtliga byggnader är i behov av renovering och mycket kärlek. El finns och en grävd brunn har fungerat som dricksvattenkälla. Avloppen bedöms som enkla från dusch och kök. Säljaren är delvis ett dödsbo och fastigheten överlåtes med friskrivningsklausul mot dolda fel. Självklart får man som köpare besiktiga fastigheten. 

Fastigheten ligger utanför detaljplan och inom strandskydd. Det innebär att man måste ansöka om dispens och bygglov för dom flesta åtgärder som ny,  om,  och utbyggnader. Fastigheten har fungerat som boplats i dryga hundra år och förutsättningarna kan inte bli bättre för att vidareutveckla denna sagolika plats.

Läget med bilväg långt ut i skärgården är optimalt. På andra sidan viken ligger vacker bebyggelse att titta på så det känns inte helt ensamt. Båtbryggorna intill används av sommargästerna som bor på öarna utanför. Strax norr om fastigheten når man Klintsundet med båt, bil och cykel. Här finns sjömack, mat, glass, tidning och annat som behövs en härlig sommardag. Via Klintsundet tar man sig ut i Gälnan och mellanskärgården. Vidare ut på Ljusterös norra spets kommer du till Östra Lagnö, ett naturreservat med fantastiska klippor och långgrunda sandstränder för barnen. Utanför Östra Lagnö går Husaröleden upp i norra skärgården eller ner i mellanskärgården. 


I närliggande skärgård finns en mängd platser att besöka, för lunch eller middag, bla på Husarö, Finnhamn, Svartsö, Ingmarsö och Nässlingen. Eller kanske favoriterna Högmarsö krog och Siaröfortet som ligger längs med Furusundsleden. 

Ljusterö erbjuder all tänkbar service man kan önska, skola i Mellansjö, Ljusterö Torg, förskola, bibliotek och läkarmottagning. På Ljusterö Torg, vilket man passerar från Ljusterö färjeläge, finns mataffär, restaurang och gym mm. Söderut på Ljusterö ligger Ljusterö Golfbana och i Linanäs med krogar, affär och gästhamn. Det finns kommunikationer från Stockholm till Ljusterö. Det går bl a en direktbuss 626 från Danderyds sjukhus som stannar vid brevlådorna 15 min från huset.


Tom Kallstenius
Fastighetsmäklare Tom Kallstenius 070-753 48 12

Kartdata ©2020 Google Användarvillkor

Ängsjövägen 10 - Ljusterö
Stockholm

Funderar du på att sälja?

08 - 522 348 00