Sjötomt med solnedgångar

Stor skärgårdsfastighet i Saxarfjärden med lång historia. Förr visste man var man bäst placerade sin boplats. Klippor, sandstrand och sol från morgonen till den vackra solnedgången. Stora däckade ytor vid brygga och sjöbod med vedeldad bastu. Blomstrande plan trädgård, gästboende och rymlig ladugård. Ombonad huvudbyggnad med plats för många. Anor från 1700-talet. Waxholmsbåt trafikerar Betsö året om.

Vacker vy över fjärden
Samlad gårdsbild
Alla bilder

Betsö Gård - Österåker

Pris/bud
18 500 000 kr
Ett enastående bryggliv

I vacker miljö med genuin skärgårdskaraktär ligger Betsö Gård. En härlig naturupplevelse med klippor, sandstrand, fruktträdgård och med en magnifik utsikt över Saxarfjärden. På fastigheten finns fem byggnader som bildar en fin gårdsbild. Här erbjuds ett förstklassigt bryggliv med ljuvliga solnedgångar. En historisk fastighet som kan glädja en stor familj och där något finns för allas intressen. Stockholms skärgård när det är som skönast. En plats att nyttja året om. Här finns snart fiber installerat. 

Med utsikt över fjärden ligger den stora bryggan i vinkel med plats för både egna och gästers båtar av alla typer och storlekar. Två rejäla bojar är placerade utanför bryggan. Bryggdäcket är väl tilltaget och ansluter snyggt till klipporna i väster och sjöstugan i öster. Sjöstugan är i två avdelningar med både vedbastu och sjöbodsdel. 

För de som vill ta Waxholmsbåten ligger öns ångbåtsbrygga runt udden och trafikeras året runt, både från Stockholm och från Vaxholm.

 

Byggnaderna

Den vackra tomten leder upp till den samlade bebyggelsen placerad på höjden. Samtliga byggnader i falurött. Vyn härifrån är storslagen. Förr i tiden visste man var man bäst placerade bostadshus.

Huvudbyggnaden med två huskroppar där den äldre huskroppen härstammar från 1700-talet och den nyare större från 1969/70. Dessa huskroppar är sammanbyggda med glasad veranda vilken även har utgång mot sjösidan med frukostaltan mot trädgården. Trädgården har stora lekytor, bärbuskar och fruktträd. 

I ursprungshuset finns glasveranda mot vattnet med helt utrustad köksdel och öppen spis. Vardagsrum med öppens spis. Två sovrum och en toalett med tvättställ samt dusch. Från detta hus har man utgång till den rejält stora altanen som skyddas av räcke och syrenbuskar. Här finns inte bara vacker utsikt utan även en bar och en utedusch som kan nyttjas under sommaren.    

Huskroppen från 1969/70 har öppen planlösning på entréplanet med murstocken i mitten. Här får man plats för stora middagssällskap och vardagsliv i soffgrupperna framför öppna spisen med insats. Breda och ljusa golvtiljor ger en härliga känsla. Köket är i ljus inredning och har full maskinell utrustning. Vid hallen finns gästtoalett och förråd. Härifrån når man altanen i söder med skönt skydd för vinden. Övervåningen välkomnar med stor hall som fungerar som tv-rum. Två sovrum för barnen med platsbyggda våningssängar, ljust och snyggt inredda. Stort sovrum mot vattnet med egen braskamin. Gott om förvaring samt äldre tvätt och badrum.  

Gästhuset / torpet med anor från 1700-talet beläget intill huvudbyggnaden Förrum med pentrymöjligheter och ett större allrum/sovrum. Även detta hus rött med vita knutar och tegeltak. Vindflöjeln säger 1787. 

Ladugården har en inredd yta med sovrum i delen närmast huvudbyggnaden. Här finns även duschrum och toarum med förbränningstoalett. Mittendelen av ladugården är maskinhall och magsindel. Här finns plats för logdans och förråd. Ladugården avslutas i söder med djurstallet. Gården har även ett litet hönshus. 

Bakom gårdsbilden finns hagmark för får eller odlingsytor. Här finns även egen skog för ved. På andra sidan ön finns en extra brygga för egen båt eller gästers. Betsö Gård (Betsö 1:4) är taxerad som bebyggd lantbruksenhet - kod 120. 

 

Skärgårdshistoria

Betsö Gård är öns stamfastighet och här bedrevs ända fram till 1950-talet jordbruk och fiske. Mycket av karaktären från denna tid är bevarad på fastigheten och i dess byggnader. Från början var gården ett arrendetorp till Margretelunds slott. På 1700-talet fanns här en sjökrog för sjöfarare. Nu fungerar fastigheten som en stor sjötomt för en större familj. Under 1950-talet styckades det av tomter från Betsö Gård vilka nu bebos av sommargäster och här råder en fin gemenskap. Promenadvägarna runt ön uppskattas för motion och vid ångbåtsbryggan hämtar man både tidningar, post och gäster. På ön finns stora allmänningar med både ängsmark och klippor mot Saxarfjärden.

Från ön är det nära både till fastlandet och Ljusterö och ett par av Skärgårdens mest uppskattade krogar ligger i Linanäs på Ljusterö och på Grinda. Affärer och restauranger finns i Vaxholm endast 25 minuter bort. Med Waxholmsbåten kan man med lätthet pendla in till arbete i storstaden. Möjlighet till bilparkering och båtplats finns i Skeppsdal, knappt 10 minuters båtresa från ön. Flera taxibåtar finns att tillgå i området. 

Välkomna!

Tom Kallstenius
Fastighetsmäklare Tom Kallstenius 070-753 48 12

Kartdata ©2020 Google Användarvillkor

Betsö brygga 1 - Åkersberga
Stockholm

Funderar du på att sälja?

08 - 522 348 00