1700-tals arkitektur med brygga i västerläge

Ett av Kungshatts äldsta hus. Byggnaden är uppförd 1790. Brygga och bryggdäck i västerläge. Gästhus. Bra kommunikationer.

Alla bilder

Kungshatt - Ekerö

Pris/bud
9 950 000 kr
Beskrivning

Ni har åkt förbi många gånger och sett det på håll: Kungshatt som ligger på bekvämt avstånd från centrala Stockholm med pendlingsavstånd till Stadshuset för vidare färd ut i Storstadsdjungeln.  En pärla 30 min från city.

1790 uppfördes denna pärla som ligger inbäddad i grönska med stigen ner till stranden med brygga, bryggdäck samt gäststuga i strålande västerläge.

Tomten är grönskande och planerad sedan lång tid tillbaka. Några gamla ekar sätter karaktären som fylls på med  syrenbuskar och blomster runt hela huvudbyggnaden som ligger Majestätiskt placerad på perfekt avstånd från strandkanten. Fruktträdgård med hallonland, äppelträd, päronträd, rabarber, plommon, fläder och körsbärsträd.  

Framför fastigheten finns en gräsplan med fotbollsmål och utrymme för lek och övrigt bollspel. 

Huvudbyggnaden har kvar den gamla karaktären med trägolv och gamla eldstäder. Huset är i två plan och kan användas av tre familjer då det finns 3 kök: Två på entréplan samt ett på övervåningen.

Entré under farstukvist. Hall med plats för ytterkläder. Rakt fram ligger en inglasad altan med utgång till trädgården i österläge.

I den nordvästra delena finns kök i äldre stil med vedeldad vedpsis samt modernare köksinredningen med funktionell utrustning samt diskho vid fönster. Matrum strax intill köket samt utgång till veranda. Två sovrum intill varav ett med murad vit öppen spis med insats. Tillbyggd inglasad veranda ligger i nordväst med utgång till trädgården med uteplats omgiven av syrénbuskar.

I den sydöstra delen av entréplanet finns kök i äldre stil med murad synlig tegelvägg samt matplats vid fönster i öster. Två sovrum ligger i denna den av entréplanet.  Två nyligen renoverade badrum med duschplats, handfat, förvaring och mulltoa.

  

Trappa upp till övreplan: Stort vardagsrum med fönster i öster och väster samt utgång till balkong som blickar ut över vattnet. Glasade pardörrar samt balkong under tak. Vardagsrummet har en vit murad öppen spis med insats samt breda trägolv. Modernt och stort kök med vita skåpsluckor samt matplats för flera vid fönster. Tre sovrum finns på det översta planet. 

Gästhus/sjöstuga nere vid vattnet med plats för dubbelsäng, pentry, vedeldad bastu och duschrum.

Lovön

Andel i Edeby bryggans samfällighetsförening. Andelen avser mindre brygga och parkering på Lovön. Bryggplatsen avser en mindre brygga, med litet djup som delas med en annan fastighet. Den högra sidan av bryggan är båtplatsen.

Område

Kungshatt har idag färre än 20 bofasta men många fritidshus ca 140 bebyggda tomter. Ön har fem grupper med bebyggelse. Dessa är i storleksordning: Kungshättan, Nya Kungshatt, Kungsborg, Herrhamn och Eriksberg. 

Kungshättans brygga där fastigheten är belägen trafikeras hela året.

Kungshatt trafikeras dagligen med båtar som går från stadshuset och Drottningholm, många passar på att flytta ut över sommaren för att pendla till jobbet. Det finns många trevliga utflyktsmål som Drottningholms slott eller Birka och handlar gör man enkelt i Tappström där det mesta finns. Ett flertal båtklubbar finns på fastlandet där man kan ansöka om medlemskap för båtplats.

Restauranger - Utflyktsmål
15 min med egen båt till jungfrusunds Marina med bra fiskrestaurang, minigolf, gym och padelcenter. 15 min med egen båt till Hornstull med restaurang Loopen. 20 min till Alvik med restaurang sjöpaviljongen.

 

Historia

Namnet härrör från sagokungen Erik Väderhatt som här under en flykt tappade sin hatt. Enligt sagan kunde Erik Väderhatt styra vindarna genom att vrida på sin hatt.

Kungshatt var ett av Stockholmstraktens största tegelbruk. Bruket anlades före 1815 som gårdsbruk till Kungshatts gård och hade sin glansperiod i samband med Stockholms kraftiga tillväxt och byggexpansion under 1800-talets andra hälft.

Det moderna bruket uppfördes troligen år 1903. Vid 1900-talets början tillverkades cirka fyra miljoner murtegel med en arbetsstyrka av omkring 100 man. Leran till bränning av murtegel togs på sommaren och sanden kom från Ekerös sandås. Själva bränningen skedde fram till jul och på våren transporterades teglen på pråmar till Stockholm. Pråmarna byggdes och reparerades på det närbelägna Sätra varv och transporterna utfördes bland annat av en pråmflotta.

Anläggningen moderniserades 1929 med nya maskiner. Kring slutet av 1940-talet tog leran slut och man planerade att lägga ner verksamheten 1948. Bruket eldhärjades 1947.

Utförda renoveringar

Större renovering 2020/2021 som inkluderar följande moment: Renovering av Elsystemet- eldragning, elcentraler med jordfelsbrytare. Installation av 3 nya moderna mulltoaletter för enklare hantering.  Renovering av 2 badrum.  Renovering av 1 kök- installation av diskmaskin, ny kyl, frys, spis, ugn, micro. Installation av avhärdningsfilter.  Installationer av 2 luftvärmepumpar. Diverse målning och tapetsering.

Peter Ribbing
Fastighetsmäklare Peter Ribbing 072-858 37 41
Ulf Friberg
Fastighetsmäklare Ulf Friberg 073-259 59 01
Kungshatt Kungshättan 3 - Drottningholm
Stockholm

Funderar du på att sälja?

08 - 522 348 00