Unikt Sjöställe Timrarö Udde
Unikt, sällsynt och betagande. Huvudhus och gästhus med sydvästläge mot Saxarfjärden. Båthus, sandstrand och helikopterplatta. Kommunalt vatten. Waxholmsbolaget trafikerar året runt.
Saxarfjärden - Österåker
Hit kommer man med Waxholmsbolaget året runt eller med egen båt och angör direkt på den egna brygganläggningen.
Båthusbryggan som är en av bryggorna är L formad där man får plats med flera båtar. I båthuset ligger man skyddat för väder och vind i alla årstider med skyddad naturlig sandstrand och sandlåda för lekande barn. Upp till huvudhuset är det nära och vägen dit är svagt sluttande uppåt med uppvuxna fruktträd samt syrénhäck vid huset . Huvudhuset är ett sekelskifteshus från 1906 med klassiska vackra kakelugnar, eldstäder för matlagning finns bevarade och glasveranda mot vattnet. Entré med gott om utrymme samt plats för ytterkläder. Vardagsrum med trägolv, ljus färgsättning och klassisk mörkgrön kakelugn. Två sällskapsrum i fil mot vattnet med utgång till balkong och glasveranda i söderläge mot vattnet. Stort lantligt kök med bra matlagnings områden, vita skåpsluckor med gott om förvaringsutrymmen, kyl/frys, spis och fläkt samt bevarad vedspis. Stort helkaklat badrum med golvvärme, spotlights, klinkergolv och ljust kaklade väggar. Duschhörna, handduksvärmare samt fönster. Separat toalett med golvvärme och spotlights.
Separat ingång till övre plan:
Idag är villan uppdelad i två boenden men går enkelt att göra om till ett boende i det ursprungliga utförandet. Trappa upp till övre plan med stor balkong i nordvästläge som överblickar farleden norrut mot furusund. Härifrån balkongen har man en fin överblick över fastigheten med den andra brygganläggningen som har ett lugnt läge i en vik även den med skyddad naturlig sandstrand.
Tre sällskapsrum samt fin glasveranda mot vattnet i söderläge. Funktionellt kök med bevarad vedspis. Helkaklat badrum med golvvärme, spotlights, ljust kaklade väggar samt dusch.
Gästhus vid vattnet i söderläge. Denna byggnad är det största gästhuset och har ett fint läge närmast vattnet. Huset ligger i anknytningen till soldäcket, sandstranden och båthuset. Tvåplansvilla om 4 rok med äldre inredning. Fin glasad punschveranda samt altan i söderläge. Indraget vatten och avlopp. Fungerande kakelugn. Wc.
Gästhus 2: Äldre villa om 2 rok med permanent standard. Huset är förberett för kommunalt vatten och gemensamt avlopp som är indraget i källaren. Det kan relativt enkelt moderniseras.
Gästhus 3: Mindre villa med 2 rok närmast huvudbyggnaden.
Äldsta gästhuset 4 med högt och fritt läge mot furusundsleden norrut. Denna byggnad är från mitten av 1700-talet och har tydliga uppfräschningsbehov. Huset har gamla anor som övernattningsstuga för fiskarna från Furusund som rodde in till Stockholm och stannade på vägen.
Gästhus 5 ligger nära den norra bryggan med plats för övernattningsgäster samt har även en inredd förrådsbyggnad som har mulltoa och dusch med sommarvatten.
Brygganläggningen norröver är med ett lugnare läge och är endast utsatt för nordliga vindar. Brygganläggningen är L-formad och pålad runt stenkistor med plats för flera båtar.
Nere vid sandstranden i söder finns ett större altandäck med plats för solstolar, lunch och middagsbord samt vatten, utekök och el.
Boendet fungerar året runt, vinter som sommar. Waxholmsbolaget trafikerar Timrarön året runt. Nu med kommunalt vatten och avlopp via samfällighet gör att livet flyter på och stora delar av året kan spenderas bekymmersfritt för en större familj. Kommunikationerna till och från Stockholm samt bra infrastruktur gör att man kan jobba härifrån i längre perioder.
Lite kort historia
Under 1600 och 1700-talet så beboddes platsen där Timrarö gård ligger av Torpare, vi tror att stommen till gästhus vid vattnet är från den tiden, huset är sedan tillbyggt under åren. Under mitten av 1800-talet så avsöndrades Timrarö från Dyviks säteri och Skutskepparen Vilhelm Bäckman blev ägare tillsammans med Per August Jansson. Gården har i princip varit i familjens ägo sedan slutet av 1800 talet och aldrig varit ute till försäljning på cirka 150 år !. En krog fanns här bredvid det "stora huset", man tror att den brändes ner under "Rysshärjningarna", grunden finns kvar. Timrarö var känt för sin goda tillgång på vatten, därav många fartyg som stannade. Ångfartyget Blidösund trafikerade ön och lade till vid den ursprungliga ångbåtsbrygga som fortfarande finns kvar på tomten.
Område
Ön består av cirka 100 fastigheter med blandad arkitektur varav många är moderna och byggda de senaste 20 åren. På ön finns flera badplatser varav en med sandstrand i söderläge. Det finns flera mindre vägar och stigar för såväl en kvällspromenad som en löparrunda. Vägarna ses för närvarande över av samfälligheten med löpande underhåll. En levande förening finns, med en lång tradition av t ex gemensamt midsommarfirande. Från Stockholms innerstad tar det ca en timme om du åker med egen båt. I närheten finns Nykvarns Marina samt Dyviks Marina med bensinmack och butik. Att ta sig till Vaxholm för handling eller ett restaurangbesök tar dig mindre än 30 minuter. Fem minuter bort ligger Linanäs med båtmack, affär och restaurang, längre söderut finns kända Grinda Wärdshus. Waxholmsbolaget trafikerar Timrarön året runt viket gör kommunikationerna väldigt enkla.
Under bilderna finns en: Karta från tidigt 1800-tal där man kan se prickar av bosättningen innan det blev Timrarö Gård som vi känner det i dag.
