Inget uppdrag är för svårt för oss

Vedran driver städ- och serviceföretaget YWC. Vägen till Sverige och det yrkesvalet han gjort var inte självklart, men han är väldigt stolt och tacksam för var han är idag.

Text och foto: Julia Pettersson och YWC:s egna bilder

Vedran Juesic flyttade till Sverige för tio år sedan. Han är född i Bosnien och bodde flera år i Kroatien där han jobbade som apotekare. Som 16-åring arbetade han dock som fastighetsskötare och de var något han trivdes bättre med.
– Jag klarar inte av att se samma sak och göra samma sak varje dag. Jag vill ha variation i jobbet, berättar han.

När Vedran kom till Sverige var kravet att man skulle ha jobb inom 3 månader. För honom tog det endast en vecka. Han började arbeta med att tvätta bilar och lärde sig där det svenska språket.
– Jag hade inte tid att gå i skolan och lära mig svenska. Jag behövde tjäna pengar. Så jag talade med kollegor och kunder varje dag tills jag blev allt bättre på svenska.

Varför blev det just Sverige ni flyttade till?
– Nästan alla bosnier tog sig till Tyskland. Vi ville till Kanada men där var det lite andra krav. Vi läste på om Sverige och allt lät väldigt trevligt, så då bestämde vi oss för att testa det. Vilket vi idag är väldigt glada för då vi trivs så bra här!


Minns du något speciellt från din första resa in till Sverige?
– Jag minns att jag funderade över varför alla hade sina lampor tända inomhus. De som var med oss på bussen förklarade att svenskar har det för att det är fint och mysigt när det är så mörkt. Jag förstod det inte alls först, tyckte det var märkligt, men idag har vi också lamporna tända, det är ju faktiskt mysigt, säger Vedran och skrattar till.

Hur var starten som städare?
– Jag sade upp mig från bilrekonden, hade 600 kr på kontot, 570 kronor kostade mitt första fönsterputs-set. Jag spred ryktet att jag kunde putsa fönster och jobben började rulla in. Jag började omsätta mer, kunde spara mer och min fru började jobba med mig. I början var det bara städ, vi började anställa och vi kunde sedan utveckla företaget allt mer, berättar han.

Vad erbjuder YWC idag?
– Inget uppdrag är för svårt för oss. Idag erbjuder vi bland annat fönsterputs, flyttstädning, trädgårdsarbete, magasinering med mera.

– Det är viktigt för mig att erbjuda större helhetslösningar, ibland ber kunden om en sak, men när man väl kommer ut så har de ett större behov än de först trott och då är det fint att kunna erbjuda dem den hjälpen. Jag har också höga krav på mig, min personal och utrustningen vi använder, därför har jag behövt jobba mig uppåt succesivt, säger han.

Vedran är spindeln i nätet och är lite av en allt-i-allo, han driver företaget, svarar på mail och är ute på fältet. Han tycker mest om att vara ute på plats och arbeta fysiskt och få bli ordentligt trött i kroppen. Som han själv förklarar det: ”Då sover man gott”.

Vad är det bästa med ditt jobb?
– Att ingen dag är den andra lik. Jag träffar hela tiden nya människor och är på nya platser med nya utmaningar. Jag tycker också det är fint att alla människor behöver städ på ett eller annat sätt, det finns ingen klasskillnad. Ibland är våra kunder ICA-kassörskan och ibland en advokat. Det gör att man nätverkar med alla möjliga typer av människor.

YWC arbetar en hel del ute i skärgården. Som vi känner till har skärgården en rad fördelar men även en del utmaningar.

Hur tycker du det är att ha din arbetsplats ute i skärgården?
– Jag tycker inte det är jobbigt. Jag njuter av att vara i den miljön. Det blir som en utflykt varje gång man ska till ett jobb i skärgården. Dessutom finns det ett större antal fastigheter som står mer eller mindre övergivna ute på öarna, då ser man tydligt vilken skillnad vårt jobb gjort och vi får väldigt fin respons av våra uppdragsgivare. Vi har inga egna båtar, men bra kontakter med olika båtar som hjälper oss att ta oss ut när vi behöver, säger Vedran.

YWC:s diplom och vinster
Inne på kontoret hänger flertalet diplom och olika utmärkelser till YWC. Vedran berättar att de bland annat vunnit priser så som Stockholms läns företagare, med mera. Jag blir imponerad och gratulerar över allt de lyckats med och han ler och säger.
– Vi lyckas inte, vi jobbar!