En dag med Rena Mälaren

Varje vecka dyker Rena Mälaren på botten för att hämta upp allt skrot som samlats under årtionden. Blybatterier, däck och elsparkcyklar dras upp tonvis. Sjönära följde med på ett dyk i Ekelunds Båtsällskap i Solna för att lära sig mer om det vi inte ser när vi är i vår älskade skärgård.

Text och bild: Charlotte Rückl

En grupp på uppskattningsvis 20 personer rör sig intill bryggan vid Ekelunds Båtsällskap. Några har på sig vadarbyxor, andra jeans, flera går runt i sina torrdräkter. Solen värmer för att vara oktober och naturen runtom gnistrar i guldröda färger. En person på plats utmärker sig genom att det alltid kommer fram någon till honom för att utbyta några ord och sedan vandra vidare. Det är Fredrik Johansson, grundaren av föreningen Rena Mälaren. Även han har hoppat i sin torrdräkt och han hälsar på dem som kommer fram, ger några råd eller informerar om sådant som är relevant i stunden. Han ser ut att vara van i rollen som värd och organisatör.
Korgar med rep och krokar står i och utanför ett släp på marken. Simfenor, dykmasker och dykflaskor finns också fördelade på olika ställen intill vattnet.

Fredrik håller säkerhetsgenomgång inför alla volontärer.

Repdragare och dykare
Fredrik ställer sig i mitten av alla volontärer och påbörjar arbetspasset med en säkerhetsgenomgång. Säkerheten är A och O säger han. Repdragare och dykare måste kunna kommunicera på ett tydligt sätt och ingen dykare får lämnas ensam utan uppsikt. Han peppar med lovord om hur mycket de redan har dragit upp ur både Mälaren och Östersjön, och att soporna inte bara är fula utan även miljöfarliga där de ligger på botten.

Dykarna får hjälp av repdragarna med flaskorna där de står fördelade över båtsällskapets brygga och även vid viken intill Karlbergsbron. De misstänker att det kan bli bättre fångst intill bron än vid bryggorna.
De första minuterna är det spännande. Ingenting händer och tystnaden i land visar på en nyfikenhet på vad som kommer att dras upp idag. Några bubblor kommer upp till ytan mellan varven och visar var dykaren befinner sig. Repdragaren ser till att inget trasslar in sig och att det inte heller finns onödigt mycket slack. Ett tyst samarbete. På bryggan mellan de tomma y-bommarna är det ganska lugnt men i viken intill bron ser vi hur Fredrik från vattnet och repdragarna i land börjar dra upp däck och andra mindre föremål.
Plötsligt säger Fredrik att de behöver flera repdragare för att få upp ett stort föremål. De drar och drar och till slut dyker änden på en gammal, rostig, lerig vagn upp. Tre man krävs för att med all styrka få upp den på flytbryggan. Under passet dras även tre elsparkcyklar upp, blybatterier och ett kvarts ton däck. Lite udda attiraljer är en gammal telefon samt en kassettspelare från 80-talet.

Hur allt började
För fem år sedan dök Fredrik vid Norr Mälarstrand för att filma skrovet på en väns båt. Han dök till botten av nyfikenhet och hittade en massa batterier. Han blev förvånad över hur mycket det var och fick idén att ta hjälp av sin arbetsplats. Med hjälp av den dagliga verksamheten, Främja, kunde 2,3 ton batterier plockas upp bara vid Norr Mälarstrand. Sen gick det några år och de dök och dök och rensade skräp på botten i tystnad. En dag när de hade förflyttat sig till Söder Mälarstrand gick några DN journalister förbi en av deras skrothögar vid kajen och började ställa frågor. Det hela ledde till ett reportage. Därefter började folk höra av sig och den lilla gruppen växte kraftigt och gjorde verksamheten till ett etablerat nätverk.
Idag har Rena Mälaren cirka 60 engagerade volontärer som återkommer samt några hundra som kommer och går. Tillsammans har de dragit upp 286 ton sopor (i skrivande stund).

Återvinningscentralen en avgörande faktor
Det har funnits flera aktörer som har påbörjat liknande projekt men det är svårt att göra sig av med allt som kommer upp till ytan. När Fredrik började drog han upp de första 60 tonen själv på sin släpkärra. Vid återvinningsstationerna blev han utskälld för att han hade med sig mer än fyra däck som han ville slänga. ”Samma regler gäller för alla” säger Fredrik att han hade blivit bemött med.
– Så jag tror att många stupar på det faktiskt, säger han.


Numer får Rena Mälaren hjälp av Sthlm Stad och de behöver bara ringa och säga vad de har dragit upp så kommer de och plockar upp det.
Dagens fångst genererade en hel del, men inte alls så mycket som många hade trott; en inre konflikt för flera. Jättebra att det inte var så skitigt som de hade trott, men visst känns det ändå som att de gjort ett bättre jobb när de drar upp mer.

Fredrik Johansson, grundaren av Rena Mälaren

Fredrik ser nöjd ut och volontärerna står och småpratar och njuter av höstens solstrålar. Skrotet ligger samlat i högar och inväntar upphämtning till återvinningscentralen.
Någon kommer förbi där vi sitter och talar om att det är dags för lunch. Alla försvinner in i klubbhuset och lämnar platsen tom. Dagens pass är över.

FAKTA:
Vem kan hjälpa till? Alla kan hjälpa till på olika vis. Bara att höra av sig.
Vad: Rena Mälaren är en förening som dyker efter skrot i Mälaren och Östersjön. Ca 1 dyk i veckan blir det.
Hur mycket? Bl.a 35 ton blybatterier, 8 bilar och 1183 elsparkcyklar.
Kontakt: www.renamalaren.com/kontakt