Nominerade till Sjönära-stipendiet 2021

Vi är så glada för alla nomineringar till Sjönära-stipendiet 2021. Juryn har nu ett spännande arbete framför sig att välja ut en vinnare.

Malin och Magnus Wallner på Södermöja
Modigt utflyttade med fyra barn i familjen har de startat eget företag med öppet sinne för alla möjligheter som kustsamhället och skärgården kan erbjuda som livsnäring. Båttaxi, skolbåt, byggplanering och projektledning samt inredning. De samarbetar också mellan öarna för att stötta företagande och skolan. Allt för att främja en levande skärgård året om. På Södermöja är de en härlig energi.

Per Blom
Skärgårdsstiftelsens tillsynsman Per Blom utför ett fantastiskt arbete för både skärgårdens turism och natur.

Cecilia Heurlin

Cecilia Heurlin
”Jag nominerar Cecilia Heurlin på Svartsö för sin outröttliga energi för ön och sysselsättning därtill. Även kraftfulla försök att etablera ett levande jordbruk, Bistro Sågen och Ö-Rätt.”

Felix Gyllenberg
Felix har grundat bolaget Swepelago, med Swepelagos tjänster kan du som boende i skärgården få leveranser från bla elgiganten, jula och mathem. Han har även grundat kustbud – en tjänst som samlar aktiva hantverkare i skärgården. Felix har ett otroligt driv och har en förmåga att sätta idéer till verklighet. En person som verkligen förtjänar att lyftas.

Seglarskolan Ombord
Under 10 år har seglarskolan Ombord tagit sig från Arholma i norr till Landsort i söder med sin ambulerande seglarskola. Eldsjälen bakom Ombord är Christian Sönnegaard.

Tjockö handel och restaurang
Efter att Tjockö Diversehandel stängt 1991, bildades en ekonomisk förening som skulle driva en affär på Tjockö åt Tjocköborna. Affären är även ett ombud för apotek och systembolag. Efter några år tillkom även en restaurang/samlingslokal som är öppet på sommarmånaderna. Affären o handeln drivs helt med ideella krafter och öborna turas om att hugga i där det behövs. Tjockö handel och restaurang har blivit en naturlig samlingsplats och höjer gemenskapen på ön.

Anna Anderman
I Österåkers skärgård har hennes resoluta medverkan i vår kamp för att återfå helgtrafik till vår replipunkt inneburit en omedelbar omsvängning från långvarig avfolkning och utarmning i stort sett allt till det motsatta. Nu blomstrar skärgårdsdelen så som den alltid kunnat göra med rätt trafikstruktur.

Lasse Söderman
Chefredaktör på tidningen Skärgården. Lars har under många år granskat Myndighetsaktivism mot markägare och skärgården.

Pernilla Rosén
Pernilla bidrar mycket i skärgården, både som utbildare och som engagerad i sjöräddningen. Hon har också haft ett extra stort engagemang i att uppmuntra fler kvinnor att våga ta plats och bli tryggare som båtförare.

Pernilla Rosén

Pernilla Rosén

Jeppes Gästgiveri
Den helt underbara restaurangen och skärgårdsmiljön, Jeppes Gästgiveri som med sin totala skärgårdscharm i 30/40-tals stil flörtar med sina gäster. Härlig stämning upprätthålls med tidstypiskt klädd personal som på ett mycket trevligt sätt bemöter sina gäster och i bakgrunden åtnjuter gästerna musik från den tidsepoken.

Refsnäs Hamnförening
Med ett bra tänk kring hur en replipunkt bör fungera och föredömlig informationsspridning har de jobbat för en fungerande länk mellan fastland och öar.

Anders Jansson
Ett stort tack fiskaren Anders Jansson för att han bibehåller sitt vanliga nätfiske i ur och skur, och så odlar han egen laxodling. Allt för att människor ska kunna äta fisk som kommer ur så friska vatten som går att uppnå här runt i skärgården.

Föreningen Rena Mälaren
De dyker och plockar upp skräp ur vattnet runtom Stockholm. Arbetet består av dykare och repdragare. Dykaren går ner och hittar skräp, fäster ett rep i detta och repdragarna drar upp det. Idag är det ca 300 volontärer, såväl över som under vattenytan. De utför minst en städning i veckan. Projektets syfte är att få bort gifter från Mälaren/Östersjön samt att väcka opinion så att folk inte fortsätter att slänga sina sopor i vår vackra ömtåliga vattenmiljö.

Åke och Lotta Svedtilja
Åke & Lotta har fått en del av skärgården som sällan omnämns till att bli en blomstrande idyll med både gastronomiska- såsom kulturberikade övernattningsmöjligheter. Svedtiljas på Landsort erbjuder allt ifrån gästhamn, kultur, båttrafik, fyrvisning, logi och mat i världsklass!

Åke på Landsort

Åke på Landsort

Skärgårdsradion
Skärgårdsradion håller de boende på öarna informerade om väder och vind och gör reportage och intervjuer som rör skärgårdsborna.

Jan Pfister
I över 25 år har han förvaltat och utvecklat Grinda som besöksmål och skapat arbetstillfällen i skärgården för både säsongarbetare och heltidsanställda och underleverantörer. Allt för att fler ska kunna ånjuta skärgården året runt, vilket resulterar i en mer levande skärgård för oss alla.

Peter Scheu
Finsnickare och båtrenoverare. Peter har genom åren varit verksam inom Mälar 22 klubben bland annat som ordförande. Han har renoverat träbåtar och säkerställt de gamla träbåtarnas överlevnad i Stockholms skärgård. Peter visar dagligen att det mycket väl går att både leva och ha sin arbetsplats i skärgården. Under året har hans snickeri precis blivit klart i Åkersberga. Det finns en omtänksamhet i allt det Peter tar sig för. Ett föredöme för det som utmärker skärgårdens finsnickare.

Apelago Group AB
Apelago erbjuder aktiviteter och upplevelser i vår vackra skärgård. Idag driver företaget Trosa Gästhamn och Kråmö Skärgårdsby samt Trosa Skärgårdstrafik. Våren 2020 startade arbetet med att rusta upp Kråmö både i själva naturreservatet och i dom befintliga stugor som är belägna på ön. För att ön ska bli en levande skärgårdsö krävs det att folk kan ta sig mellan ön och fastlandet. De investerade då i en ny båt M/S Brännskär och har sedan 2019 erbjudit skärgårdsturer på en fast tidtabell för alla dom önska att bo och besöka ön över dagen ska få chansen att uppleva vår vackra skärgård även om man inte har tillgång till båt.

Ingmarsö Kulturlandskap
Ingmarsö Kulturlandskap har drivits av många engagerade människor med olika kompetenser sedan år 2010 och som har stiftelsen Ingmarsö Norrgård och skola som huvudman.
Ingmarsö jordbruket har skapat oersättliga värden för biologisk mångfald, kulturmiljö och upplevelse av landskapet.

Pontus Holmström – stationer för toalett-tömning
Pontus har i åratal arbetat intensivt för en renare skärgård med fokus på fritidsbåtarnas toalettutsläpp. Det är tack vare honom som vi har de flytande toalettömningsstationerna på många ställen i skärgården. Han har också sett till att det finns bra toalettpumpar i många hamnar.

Maria Jörgenssen
Maria arbetar halvtid på Skärgårdsstiftelsen och den andra halvan är hon bonde. Hon har svenska lantraser som betar på Grinda och håller skärgården öppen och samtidigt bidrar till att värna om våra lantraser. Hon är den enda bofasta året om och hon är en riktig kämpe som alltid håller humöret uppe. Maria kämpar hårt för att hålla skärgården levande.

 

Miljöbild Rödlöga

Miljöbild Rödlöga

Naturvård av Adam och Eva-området
Tulka vägsamfällighet arbetar årligen med arbetet på vägen och med naturvård av Adam och Eva-områden. Alla grannarna hjälps åt och träffas åtminstone en gång per år för att gemensamt arbeta för Roslagens unika natur.

Stockholm Viltfågel Rehabilitering
En förening som rehabiliterar alla sorters vilda fåglar. ”Att se havsörnungarna de tagit hand om till flygfärdiga starka fåglar släppas fria är fantastiskt”.

Rödlögaboden med Café Truten
Rödlögaboden som är den sista utposten i norra ytterskärgården är en given samlingspunkt för båtfolk från hela Sverige samt ett mycket uppskattat utflyktsmål. De anställer många ungdomar. De har en häpnadsväckande välsorterad butik, båtmack och ett café med förstklassiga hembakta produkter. Boden drivs av en förening med engagerad och proffsig ledning. De har solceller, eget reningsverk och komposterar allt sitt avfall som är lämpat.

Möja taxibåt
De hjälper till att se till att skärgården lever och att man kan ta sig från plats till plats utan att man behöver fundera på hur man skall komma fram och hem från den fantastiska miljön.

Klara och Cesar Grivans – Möja vandrarhem
De driver Möja värdshus samt Möja vandrarhem. Genom att även hålla öppet under hela året så bidrar de till att skärgården fortsätter leva under hela året och inte bara under de varmaste sommarmånaderna. De sätter guldkant på möjatillvaron året runt.

Östen Österberg och Karin Mohlin, Refsnäs fritidsförening
Östen och Karin är med en aldrig sinande energi navet i kustbyn Räfsnäs. De organiserar en mängd aktiviteter som rullar hela året och skapar därmed en levande by med sammanhållning och ett värnande om bygden och dess historia.

Ö till ö

Ö till ö

Ö till ö organisationen
Organisationen med Michael Lemmel och Mats Skott i spetsen har i över tio år anordnat Ö till ö-loppen från Sandhamn till Utö.

Annika Torgen, Trogen Havet
Annika erbjuder skräddarsydda kurser för att lära dig att köra motorbåt.

Fred Rosenthal
Det händer mycket positivt i Blidöbygden. Och mycket sker genom den entusiasm, klokskap och energi som Fred Rosenthal utstrålar. Fred ligger bakom det unika nätverket BUS, som samlar bygdens olika föreningar till gemensamma tag. Exempelvis utvecklingen av infrastrukturen och aktiviteterna på och kring Blidö IP. Eller etableringen av ”Öskaret”, den lokala skriften som ges ut ett par gånger per år. Fred är sinnebilden för en skärgårdsentreprenör som skapar långsiktig utveckling till båtnad för både fast- och fritidsboende!

Stockholms skärgårdsnät
De har genomfört den största utbyggnaden av infrastruktur, i modern tid, i Stockholms skärgård. De har med hjälp av eu-stöd byggt ett fibernät från norr om Harö till söder om Ornö. Trots eu-stödet har styrelserna i de fyra föreningarna lagt ner många timmar på ideellt arbete.

Ingmarsö bageri

Ingmarsö bageri

Ingmarsö bageri
Ingmarsö bageri är så mycket mer än bara ett bageri. På ett drygt år har Victor och Lina med alla deras upptåg fått hela ön att leva upp.

Sveriges funktionshindrades frilufts- och fiskeförening
Med Jonas Nilsson i spetsen ser de till att människor med olika funktionshinder kan komma ut i skärgården på deras egna villkor. Allt från fiske efter storvilt till en fika i naturen.

Oaxens bygdegårdsförening
Mitt i farleden Landsort-Södertälje ligger föreningen som starkt bidrar till en levande skärgård. På den lilla och hårt sargade kalkön blomstrar året runt aktiviteter – orkestrerade av föreningens styrelse. Föreningen ordnar bland annat: sommarcafé, julmarknad, löpartävling, filmklubb, författarkvällar, yoga, soppluncher med mera.

Rena botten
Frivilligprojektet Rena Botten engagerar dykare, kommuner och andra intressenter för att plocka upp skräpet från havet.

 

En- Tjuvholmens och Österängens samfällighetsförening
Lokal och hållbar skötsel av kulturlandskapet vid Österängen, En- och Tjuvholmen. De arbetar med att röja sly, gallra och återskapa en stor del av det tidigare öppna landskapet. Förutom vackrare omgivningar med ökat biologiskt mångfalt har projekten också bidragit till mer sociala kontakter och ökad trivsel bland de boende.

Sällskapet Geten
Geten är en sammanslutning som värnar om allmogebåtar som är tillverkade i mellanskärgården. Bland annat har de tagit sig an en gammal snipa (som tidigare låg sjunken vid Byggmaterialhandeln i Vaxholm) från 1900-talet som de nu renoverat under flera år så den nu blivit sjöduglig.

Landsort vandrarhem
Boende året runt i yttersta delen av skärgården. Vandrarhemmet ligger vackert nedanför Landsorts fyr och har 34 bäddplatser fördelade på olika hus.

Christer Heurlin
Christer Heurlin som ligger bakom eller stöttar flertalet företag i Stockholms mellersta skärgård. Christer har sedan 1971 verkat i skärgården i olika företag där flertalet skärgårdsbor varit anställda. Även genom förenings och politiken har Christer tidigare verkat för skärgården där han själv fortfarande bor.

Felix Näslund, Skärgårdsjouren
Felix på Skärgårdsjouren möjliggör till stor del en levande skärgård där han bidrar till näringslivet på de ö-belagda företagen då att han erbjuder taxibåt, transport till sjöss och många fler tjänster. Det anser jag verkligen bidrar till en mer levande skärgårdkärgård OCH de tänker samtidigt extremt mycket på miljön.

Jeppe Wikström
Jeppe Wikström, som skildrat skärgården på bild och i text, på ett unikt sätt. Hans förlags verksamhet har också bidragit till att uppmärksamma vår skärgård.

Familjen Lavenius-Rubin, Södra Stavsudda
Familjen bor och verkar som mångkonstnärer på Södra Stavsudda. Deras ledord är slow-life och återbruk. De driver bla Rubins Skafferi

.