Tips från arkitekten

 

 

Vi träffade arkitekten och skärgårdsälskaren Cecilia Margen Wigow som ritar hus i skärgårdsmiljö.

 

Vi träffas uppe på Cecilias kontor på Mosebacke med utsikt över takåsarna, vattnet och Gröna Lunds blinkande bergochdalbanor på andra sidan Saltsjön. En bit bort ligger Stockholms skärgård- en plats som ligger Cecilia varmt om hjärtat, både i arbetet och privat. Hon har jobbat med att rita hus i skärgårdsmiljö i 20 år. Under sommarhalvåret bor hon på Möja vilket gör att hon lätt kan ta sig ut och reka platser och miljöer.

– Det viktigaste skedet i processen för mig är att analysera platsen där huset ska stå, förklarar hon.

– Jag tycker det är jätteviktigt att det som byggs är i harmoni med platsen på något vis. Det får gärna sticka ut men det ska ändå finnas en harmoni i hur man placerar byggnaderna och hur det samspelar med den övriga bebyggelsen. Jag analyserar platsen grundligt. Hur ser det ut topografiskt medberg och annat? Hur skyddar du dig från väder och vind? I skärgården är ju det jätteviktigt. Kan du med hjälp av byggnaderna åstadkomma lä?Hur vandrar solen över dagen? Var vill jag dricka mitt morgonkaffe? Var vill jag inta min lunch? Var vill jag vara på kvällen? Hur vill jag röra mig på tomten med tanke på väder och vind och topografi? Sen placerar man byggnaderna utifrån det, berätta Cecilia.

Man vill ju alltid komma åt den bästa utsikten men då tänker man kanske inte på att det kan bli väldigt blåsigt där uppe på toppen. Ibland så tänker man att ”åh det här är den vackraste platsen på tomten,här ska huset ligga”, men det är inte självklart att du alltid ska lägga huset exakt på den vackraste platsen, för det är kanske där du vill vara och kunna röra dig utomhus. Speciellt när det kommer till fritidshus.

 

Moderna hus med traditionella material

För Cecilia handlar det mycket om att få huset att smälta in i miljön samtidigt som det är roligt att tänka nytt och modernt. Hon jobbar gärna med moderna formspråk men försöker använda traditionella material.

 

Jag tycker det är jätteviktigt att det som byggs är i harmoni med platsen på något vis

– Jag har jobbat mycket med slamfärger som falu rödfärg, falu svart och grå järnvitriol som redan finns i skärgården så att det inte ska bli både främmande material och ett främmande formspråk. Det kan bli lite för mycket där ute kan jag tycka. Då får man byggnaden att smälta in väldigt bra trots den moderna arkitekturen.

En konceptuell idé

Ofta kan det vara bra att bygga ett projekt på en konceptuell idé, berättar Cecilia. Det gjorde hon, i mycket nära samarbete med sin beställare,i projektet Bodby. Där var hela idéen att bygga en modern skärgårdsby.

  Hela det projektet bygger på att topografin lutar. Vi ritade de små bodarna med tak som lutar med klipporna, vilket var ett sätt att få dem att smälta in bättre. De har även grästak. Inuti de små bodarna  fungerar de olika nivåerna  som rums-avdelare trots att det är ett enda stort rum. Ett övre plan i sovrummet, ett mellanplan i vardagsrummet och längst ner ett kök precis som en trappa.

 

 

Ibland får man tänka om

Regler om bygglov och detaljplaner kan ibland ställa till det. Drömhuset du haft länge i huvudet kanske inte blir så som du tänkt på grund av att kommunen sätter stopp. Då gäller det att kunna tänka om, förklarar Cecilia. Och ibland kanske det blir ännu bättre än ursprungstanken. Precis så var det i projektet med bodarna i ytterskärgården.

  Det fanns ett antal bodar där redan vilket betydde att det fanns en byggrätt. I detta projektet var jag inkopplad tidigt då min kund ville ha råd om de skulle våga köpa ön eller inte. Vi hade kontakt med kommunen och fick veta att vi i alla fall fick bygga minst så som det redan var.

Mer än så kunde de inte säga för det berodde på hur och vad vi skulle göra. Vi gjorde en platsanalys och hade en diskussion om hur man skulle lägga husen, berättar Cecilia.

– Beställaren och även jag kom fram till att vi tyckte att huset skulle ligga på högsta toppen av berget för att få mest utsikt överallt men då sa kommunen ”nej det blir för synligt”. Vi flyttade istället ner huset i en dalgång och det blev jättebra! När vi lade husen nere i dalgången, skyddad av berget,  så förstärkte det bergsryggen vilket blev väldigt harmoniskt. Jag tycker till och med att det blev mycket bättre. Istället så byggde vi ett ganska litet hus där högst upp på toppen.

Strandskyddslagen påverkar hur du får bygga på din tomt

– Det är lätt att tro att man får bygga hur som helst om du har en stor tomt, eller om du till exempel äger en hel ö. Men där kan kommunen också ha åsikter om hur du ska bygga.  Kommunen anger en tomtplatsavgränsning och inom 15 meter från

huvudbyggnaden får du placera dina övriga hus. Du får inte sprida ut husen hur du vill på ön utan det brukar vara så att kommunen villl att man ska samla bebyggelsen så att resten av ön eller tomten ska vara tillgänglig för allmänheten, även om det är du som äger den. Det är strandskyddslagen som påverkar det. Detta är något som många inte känner till. Man köper en ö och så tänker man att ”Jag vill ha ett hus här, och så vill jag ha ett annat hus här borta”.

Hur tänker du kring hållbarhet?

– Att tänka på hållbarhet är ju högaktuellt. Hållbarhet kan ju vara många olika saker. Det är ett antal val man gör som handlar om hur man gestaltar huset, vilka material det har och hur det värms upp. Det kan handla om att göra effektiva planlösningar på huset så att det inte behöver bli så stort, och på så vis kunna spara på resurser.

Det kan även handla om materialval. Trä är ju tradition ute i skärgården och det är enkelt att hantera med transporter. Det är rent opraktiskt att välja att gjuta betong ute på öar. Betong, tegel och stål – inget av det är förnybart på samma sätt.

Trä växer ju hela tiden. Förutom materialvalen så är energiaspekten viktig.

  I varje projekt så försöker jag välja det uppvärmningssystem som är så klimatsmart som möjligt. Vi ska också försöka bygga hus som klarar av att hålla värmen. Där är ju passivhus bra, på grund av att det tillverkar energi. Men ett problem är att fönstren inte ska vara så stora och i skärgården vill vi ju ha stora fönster!

Så där får man tänka till lite hur man kan lösa det. I skärgården kan det ju regna horisontellt, så det är viktigt att få huset tätt! Det är a och o.

”Det är en jättestor skillnad på vad vi kräver av våra fritidshus idag”

– Under de 20 år som jag jobbat i skärgården ser jag en jättestor skillnad  på vad vi idag kräver av våra fritidshus. Även långt ut i ytterskärgården så vill du kanske ha din diskmaskin eller tvättmaskin. Förut kanske många såg en charm i att pumpa upp vattnet eller att gå på utedasset, men idag ska det ofta vara toppmodernt.Vi är väldigt bekväma av oss. Detta gör att vi bygger på ett annat sätt i skärgården idag.

Ser du några trender som råder just nu eller som är på gång?

– Själv tycker jag kanske att man ska hitta något som är klassiskt och som håller genom åren. Något tidlöst. Men en sak som man kan se är att vi gör mer tekniskt avancerade hus. Det är absolut en trend skulle jag vilja säga. Om man tänker gestaltningsmässigt så har vi haft en period där vi ritat mycket lådor- slimmade hus med få takfötter. Jag tror på takets återkomst! Det är en liten privatspaning, säger Cecilia och skrattar.

– Jag tycker mig se att taken kommer få en storhetstid. Nu har vi gjort de här lådorna ett tag, och dom är jättefina, men jag tror att man vill gå tillbaks till att utforma hus med tak på olika spännande sätt. Grästak och långa takutsprång, lite åt den japanska stilen. Jag tror på inspiration från Japan när det gäller tak och terasser.