ÖVERNATTA I DET GAMLA LOTSTORNET PÅ LANDSORT.

Sjönäras Lina Berge får något drömskt i blicken så fort vi kliver av båten. Hon är visserligen partisk eftersom hon spenderat många barndomssomrar på ön – men det är lätt att hålla med om att Landsort är en av skärgårdens vackraste öar.

Text: Emilia Millares Foto: Julia Pettersson

Vart du än vänder dig på Landsort ser du havet. Ön, som kan stoltsera med Sveriges äldsta fyr, ligger längst ut i Stockholm södra skärgård. Landsort har varit tillhåll för såväl fiskare som lotsar sedan urminnes tider, och stugor och sjöbodar med anor från 1500-talet ligger utslängda som konfekt på de karga klipporna.

Vi promenerar från byn Storhamn mot det gamla lotstornet som en gång var utkiks- och viloplats för öns lotsar. Numera kan du övernatta i tornet med hisnande vacker utsikt över ön och äta gott på intilliggande restaurangen. Verksamheten med restaurang och logi drivs av Åke och Lotta Svedtilja som öppnade Svedtiljas 2013.

Åke bjuder på kaffe, pratstund och en rundvandring på ön tillsammans med hunden Alva, som möter oss med ett glädjesprång så fort vi öppnar dörren till restaurangen.

Såg potentialen i lotstornet
En bekant kallade det gamla lotstornet som var omgjort till vandrarhem för ”Sveriges fulaste hotell”, men Åke såg potentialen direkt under ett tillfälligt besök på ön 2011.
– Jag pekade på tornet och sa ”det där ska jag ha”, berättar han.

Och så blev det. Åke och Lotta fick möjlighet att ta över verksamheten från det äldre paret som drev vandrarhemmet, och öppnade restaurangen 2013. De sex små dubbelrummen i tornet totalrenoverades 2015 med inredning från Asplunds och går nu i en sober gråskala. Utsikten över havet, fyren, ön och skärgårdsbebyggelsen kan inget konkurrera med.

Såväl restaurangen som boendet på Svedtiljas är öppet året runt, så länge de får tillräckligt många bokningar. Sommartid har restaurangen 30–40 gäster dagligen, och de sex rummen i lotstornet brukar bli fullbelagda.

Från Klippiga bergen till Landsort
Åke, Lotta och deras 13-åriga son bor på Landsort under högsäsongen, resten av året bor de i radhus i Gustavsberg.
Åke är född i Östersund och har ett äventyrligt förflutet. Han har bott i Alperna, Klippiga bergen och svenska fjällen större delen av livet. Han arbetade 20 år i Sälen, och drev Olarsgården vid Lindvallen. Han har också drivit krog på Ankarudden. Nu blir det fem år på Landsort.IMG_0959
– Hela mitt liv har jag bott på extremt vackra platser, säger Åke.

Somrarna på Landsort är intensiva – Åke arbetar från tidig morgon till sen kväll. Men han trivs med livet på ön.
– Jobb är aldrig slitit om man tycker det är roligt. Jag älskar det jag gör och får feedback av mina gäster på en gång vilket ger en energiboost.

Vilken är din favoritårstid på Landsort?
– September–oktober. Det är otroligt vackert och sommaren varar en månad längre här än i Stockholm eftersom vattnet är varmt och solen ligger på.

Fyren gav ön namnet
Ön heter egentligen Öja men går under benämningen Landsort efter fyren som byggdes på 1670-talet. Endast 25 personer är skrivna på Landsort, men på somrarna fylls ön av sommarboende och turister.

Det finns tre matställen på ön: Svedtiljas med finare à la carte-mat, puben med enklare mat och ett café med glasskiosk. Här finns också tre boendemöjligheter för besökare: stugor i norr samt Svedtiljas bed & breakfast och vandrarhemmet i söder.

 Vad är det som lockar med Landsort?
– Vi har en natur som inte finns i andra delar av skärgården och en miljö som passar den historieintresserade. Här finns Sveriges äldsta fyr, och så har vi har en spännande militärhistoria, säger Åke.IMG_1487

Välbevarat batteri
Landsort ligger längst ut i Stockholms södra skärgård och har därför haft en betydande roll i vårt försvar. Kanoner och bunkrar finns fortfarande kvar. Här finns också ett underjordiskt batteri på fyra våningar i bergrummet som byggdes under 70-talet för att skydda Stockholm från sovjetiskt angrepp. Numera ordnas guidade visningar i anläggningen, som har en gigantisk 150 ton tung kanon, ammunitionsdurk för uppåt 1 000 granater och boende för 25 soldater som skulle klara sig en månad under jord.

På Landsort fanns också ett underjordiskt sjukhus om 500 kvm insprängt under fyren. Åke Svedtilja ger en rundvandring med ficklampa och berättar om sina framtidsplaner:
– Man skulle kunna göra hotell eller laserspel här, säger han, som en sann entreprenör, medan vi kryssar mellan vattenpölarna i de ekande tomma och beckmörka rummen.

Vi kliver ut igen, bländas av eftermiddagssolen och promenerar mot hamnen för att ta båten hemåt. Det är inte sista gången vi är här – vi kommer återvända till Landsort.