Välkänt krögarpar har tagit över Furusunds värdshus

Välkänt krögarpar har tagit över Furusunds värdshus

Våren 2017 öppnade anrika Furusunds Värdshus i ny regi. Krögarparet bakom nyöppningen heter Malin Jönsson och David Mattson. De har gjort sig kända i sjönära krogkretsar genom Fejans krog, som de drev innan den brann ned.

Text: Emilia Millares Foto: Louise Franzén

Men Malin och David nöjer sig inte med Furusunds värdshus. De driver även restaurangbåten s/s Norrtelje, som kom med på White Guides lista över bästa sommarrestauranger 2017. Dessutom har de tagit över gästhamnen i Furusund och öppnat hamnkrog där. Och så har de småbarn.

Vad är det som driver er att driva tre verksamheter samtidigt?

­– Responsen från gästerna, och att ingen dag är den andra lik. Man jobbar med så mycket olika delar – inredning, personalansvar, marknadsföring ­– det blir aldrig tråkigt. Jag jobbar i en härlig miljö, träffar mycket roligt folk och bestämmer över min tid, säger Malin Jönsson.

När Sjönära besöker Furusunds Värdshus är lunchförberedelserna i full gång. De vackra träborden dukas och i köket förbereds bland annat en ingefärsdoftande morotssoppa och en matig salad med färsk tonfisk. En originell taklampa av gamla vinflaskor drar blickarna till sig, och en av väggarna pryds av svartvita fotografier på Furusundsbor som Astrid Lindgren och August Strindberg.

Mycket har hänt här sedan Malin och David tog över värdshuset. Anläggningen var inte renoverad sedan 80-talet, det var mörkt och murrigt med heltäckningsmattor och sjögrästapeter.

 

Fick fria händer

Ägaren Rudolf Lundin gav krögarparet stor frihet, och de tre utformade värdshuset tillsammans. Det blev en totalrenovering.

– Vi var med från början och ritade med arkitekten. David som är kock och köksmästare har ritat köket, och jag har bestämt hur restaurangen och loungen ska se ut. Vi har flyttat köket, byggt om baren och gjort om golv, tak och väggar. Vi har tagit fram de gamla timmerväggarna och en tegelvägg, berättar Malin Jönsson.

Att renovera värdshuset var bara första steget. Sedan väntar hotelldelen som består av 16 rum, de flesta med havsutsikt. Värdshuset har dessutom konferensverksamhet. Det finns även planer på att utöka hotelldelen med fler rum, och just nu inreds några av rummen i kustbevakningens villa vid vattnet. Julbord planeras på såväl Furusunds Värdshus som s/s Norrtelje.

Malin och David driver numera också Furusunds gästhamn med bastu, dusch och tvättmöjligheter för båtfolket. Det gamla caféet vid hamnen har de förvandlat till hamnkrog med strålande utsikt över havet och After Sail med trubadur under sommarmånaderna.

– Vi gör det grundligt, en bit i taget. Vi vill skapa en helhetsupplevelse – man ska känna sig välkommen från att man lägger till vid hamnen, säger Malin.

 Träffades i Smögen

Malin är uppvuxen i Alingsås och drömde om att bli inredningsarkitekt, men började jobba i restaurangbranschen och trivdes så bra att hon blev kvar. David är uppvuxen på Tjockö, inte långt från Fejan, och arbetade på Fejans krog som 16-åring. Paret träffades när de jobbade på Smögen. När de fick de höra att krogen på Fejan var till salu åkte de och tittade.

– Jag tyckte att det var en fantastisk plats. Vi bestämde oss för att satsa.

I Malin och Davids regi blev Fejans krog snabbt populär. Under åren på Fejan fick de barnen Leo och Nellie, som numera är 5 respektive 4 år. IMG_5660_web

Branden på Fejan en personlig tragedi

År 2015 brann Fejans krog ned, och det var en stor tragedi för Malin och David – såväl personligt som ekonomiskt.

– Det kändes väldigt hårt. Det var vårt hem, vi bodde där på heltid och våra barn föddes där.

De hoppades länge på att Skärgårdsstiftelsen, som äger huset, skulle bygga upp huset igen men inget hände.

– Det tog lång tid att få bygglov och sedan var det andra hinder. Vi hade planer på att det skulle bli klart 2016 och hade till och med bröllop och inredning som väntade. När vi fick höra att det inte skulle bli klart tappade vi lusten. Jag försöker lägga det bakom mig och satsa på Furusund helhjärtat, säger Malin.

Två barn och tre verksamheter

Numera bor familjen på Gräddö, där barnen också går i skolan och förskolan. Livet med två småbarn och tre verksamheter är intensivt, berättar Malin.

 – Vi lämnar barnen i förskolan och skolan på Gräddö. Sedan åker vi till Furusund. Jag brukar börja med att gå igenom dagen med receptionen och förbereda eventuella konferenser. Sedan svarar jag på mail och har möten.

– När det saknas folk i köket så hoppar David in och när det saknas folk i restaurangen så hoppar jag in. Sedan går jag ner till hamnen eller Norrtäljebåten. Det är mycket arbete att få alla delar att flyta på. Den som behövs mest får stanna och den andra får åka och hämta barnen. Vi jobbar för att det ska bli självgående så att vi kan åka hem på kvällarna, säger Malin.

Era krogar har blivit väldigt uppskattade, vad är ert framgångsrecept?

– Vi försöker ha mat och service utöver det vanliga och en familjär stämning. Man får glida in och komma som man är, man ska känna sig välkommen oavsett hur man är klädd.

Badort för societeten

Furusunds Värdshus har en lång historia. Det som numera är värdshuset byggdes redan 1811 och fungerade då som tullhus.

På 1800-talet blev Furusund känt som en badort för societeten, och trakten lockade såväl kungligheter som konstnärer och författare, bland andra August Strindberg, Anders Zorn och Carl Larsson. Astrid Lindgren hade sommarhus i närheten, och huset är fortfarande kvar i familjens ägo. Värdshusverksamheten i det gamla tullhuset startade 1950 och gick då under namnet Hotell Gamla Tullhuset. De senaste åren har ägarna avlöst varandra – men aldrig har värdshuset haft så många besökare som nu, enligt besökare från trakten.

Hur ser ni på framtiden?

– Jag tror på Furusund som ort. Vi vill vara kvar här, utveckla verksamheten och göra det så bra vi kan. Vi ska bygga fler hotellrum, ha öppet året runt och kanske komplettera med ett litet café. Sen får vi se vad som händer, säger Malin.