Lådnabor välkomnar barnfamiljer

Lådnabor välkomnar barnfamiljer

Jag önskar att fler barnfamiljer skulle upptäcka livet nära naturen och lugnet, och bli permanentboende i skärgården. Det säger Marie Jansson, som driver Lådnamacken och bor på Lådna året runt.

Text: Emilia Millares Foto: Louise Franzén, Sjönära

Lådna ligger i mellanskärgården och ingår i naturreservatet Lådna-Hjälmö – en ovanligt oexploaterad del av skärgården: stora delar ägs av Skärgårdsstiftelsen och står till allmänhetens förfogande. På Lådna finns cirka 15 permanenthushåll och ett 50-tal sommarstugor, men inte en enda bil. Båtar däremot finns det gott om – och skärgårdens största naturhamn Lådnafladen. Här finns också ett av skärgårdens största aktiva jordbruk Oppgården, där det har bedrivits jordbruk under flera hundra år.

Lådnamacken en knutpunkt

På Lådna finns också Lådnamacken Minilivs, som fungerar som en knutpunkt för såväl båtfolk som permanentboende och sommarboende. Här kan du tanka båten, köpa mat, gasol och båttillbehör eller ta en fika i den lilla cafédelen. Här finns standardvaror från de stora leverantörerna, men också grönsaker, ägg och fårskinn från närliggande gårdar samt färdiga rätter från Örätt – mat som tillverkas i Stockholms skärgård av närproducerade och ekologiska råvaror.

Kunderna kommer över isen

Lådnamacken är öppen året runt. Vintertid kommer kunderna gående över isen från närliggande öar, alternativt med scoter, fyrhjuling, svävare, spark eller långfärdsskridskor.

– Många kommer och köper tidningen och tar en fika mest för att prata en stund, berättar Marie, som driver macken, tillsammans med sina numera vuxna barn Eva och Rikard.

Från macken har man oslagbar utsikt över folkliv och båtar i hamnen. Precis som i Lasse Åbergs film ”SOS – En segelsällskapsresa” uppstår det en del dråpliga situationer:

– Ja, det är många som blir nervösa när de försöker lägga till. Gubbarna skriker på tanterna och det var säkert fem-sex stycken som trillade i i somras, berättar Eva.IMG_3727

Skärgårdsbo eller fransman

Både Eva och Marie trivs på Lådna, men det gäller att vara mångsidig som skärgårdsbo. Marie är utbildad tandsköterska men har tidigare arbetat inom hemtjänsten, på förskolan i Svartsö och på den numera nedlagda butiken Lådna Handel. När Lådna Handel, som drev Lådnamacken, lade ner såg Marie och hennes barn möjligheten att ta över. Allt för att kunna bo kvar på Lådna.

Skärgårdskärleken kom med modersmjölken. Marie växte upp i stan men familjen hade hus på Gällnö, och dit åkte hon så fort hon fick tillfälle.

– Som liten flicka brukade jag säga att jag ville gifta sig med en skärgårdsbo eller en fransman, berättar Marie.

Det blev en skärgårdsbo. Maken Lennart är uppvuxen på Lådna. De träffades vid dansbanan på Möja och byggde sig ett hus intill hans föräldrahem på Lådna 1976. Några år senare kom barnen Eva och Rikard.

Tar båten till förskolan

Dottern Eva bodde i stan ett tag, men är numera också permanentboende på Lådna. Hennes två barn som är 2 och 5 år går i förskola på grannön Svartsö, precis som Eva själv gjorde. Så länge vattnet är öppet kör hon barnen med egen båt. När isen lagt sig hämtas de till förskolan med svävare. Skolbarnen prioriteras, förskolebarnen får åka med i mån av plats – något som är mycket populärt.

– Barnen har lekt svävare hela dagen, berättar Eva.

”Det är lugnt och fint för barnen”

Både Eva och Marie får mycket tid med barnen.

– Jag är uppvuxen i stan så jag vet hur det är att stressa till jobbet och sitta i bilköer. Det slipper vi här. Jag önskar att fler barnfamiljer skulle upptäcka livet nära naturen och lugnet, och bli permanentboende i skärgården, säger Marie.

Skärgårdslivet passar barnen bra, tycker Eva.

– Vi är ute mycket i naturen med barnen, gör utflykter i skogen och klättrar i berg. På helgerna kommer våra kompisar från stan ut och barnfamiljerna brukar samlas vid lekparken som vi har fixat själva vid samlingshuset, berättar Eva.

– Det är lugnt och fint för barnen här. De får en lugn uppväxt utan stress.

Det är många som inte förstår att man kan bo här, men kan man bara hantera en båt så är det inte så svårt, säger Eva.

Få elever och bra lärare

Det finns också fördelar för barnen med att det är få permanentboende i området. På förskolan i Svartsö är det just nu fem barn och en pedagog, och barnen får mycket uppmärksamhet. Även grundskolan i Svartsö har gott rykte.

– Svartsö skola har få elever och väldigt bra lärare. Det har gått bra för barnen härifrån när de kommit vidare till gymnasiet, berättar Marie.

Har man flexibla arbetstider går det att pendla till stan med Waxholmsbolaget. Mycket finns också i närområdet. Krogar, caféer och bagerier finns på öarna runtomkring. Djurö vårdcentral har en läkarbåt med bryggmottagning varannan vecka, och finns det äldre som behöver hemtjänst så ordnas det.

– Jag saknar ingenting och längtar aldrig till stan. Jag trivs här, säger Marie.