Ett skådespel året runt

På en ö utanför Åkersberga har paret Mats och Helene skapat sitt eget örnnäste bland klipporna. Här hämtar de kraft från naturen.

Text: Nicolas Jändel Foto: Jessica Welander

Uppe på berget, precis ovanför de frustande vitvågorna, har stockholmarna Helene och Mats hittat sitt gömsle. När de kliver upp på bryggan efter en hård arbetsvecka, åker axlarna ned. Inte bara av de tunga matkassarna, det är något annat också.

Där kan de bli sittande och bara lukta, smaka på skärgården och andas. I alla fall tills 11-åringen undrar om det blir någon mat eller hunden Daisy, en flatcoated retriever, har hämtat sin 20:e pinne och vill leka.

– Det är konstigt, hemma i stan glömmer jag saker hela tiden, men inte när vi är här. Man har lärt sig att planera och det man inte får med sig ut får man vara utan, säger Helene från soffan i tv-rummet.

2002 började de leta efter ett weekendhus, som det även skulle gå att jobba ifrån. De hittade det på en liten ö utanför Åkersberga, utan några året runt-boende, bara ett 30-tal utspridda fritidsfastigheter.

s1_wordpressStället kallades för ”engelska konfekten” av de närboende, tre små hus i helt olika färger med en familjär, men väldigt brokig inredning. Helen och maken Mats såg potentialen. De ville fixa iordning ett ställe som gick ihop med naturen, kändes genuint och som nästan inte syntes alls från vattnet.

– Vi har försökt få till en modern skärgårdsstil och bryta med det traditionella. Flirta med naturen och ta upp de färger som fanns runt om, berättar Helene.

Och det karga, naturnära och blekt skira som finns runt om på klipporna, i vattnet, i ljuset vid horisonten har verkligen flyttat in. Soffbordet har rejäla, grova tiljor, det hårda trägolvet är betsat och murstocken är minst sagt… rejäl.

Genom de stora glasfönstren syns grannön och där bortom hela fjärden. Bara de guppande svanarna nedanför klipporna har insyn. Men läget är också utsatt.

– Det är ju som ett helt skådespel med de ständiga förändringarna i vind, ljus och temperatur. Första hösten gick två av rutorna i kras, de hade fått en liten spricka vid uppsättningen. Det var bara att beställa nya, vilket inte var så bara. De skulle på plats också, berättar Mats och fyller på med berättelser om då båten sjönk, golvvärmen gick sönder av en felriktad häftpistol och när de fick ringa Sjöassistans för att båtmotorn la av.

– Men man lär sig att hantera problemen och att ta det lugnt. Vad kan hända? Det värsta när motorn la av var att vi fick guppa iland på en ö och sitta där i två timmar. Det var ju inte så farligt, fortsätter han.

De bor i huvudhuset och planen är att de tre barnen, varav två nu är vuxna, ska ha varsitt litet hus. Det sista står snart klart högre upp på berget. Så länge det är öppet vatten åker de hit i egen båt och på vintern går Vaxholmsbåten ut till ön.

De har hållit på med skärgårdshuset i mer än 10 år. Många par separerar efter omfattande renoveringar eller husköp ”med potential”. Hur får de relationen att fungera så bra?

– Vi är ganska bra på att ta det lagom och vara tydliga mot varandra om vad vi verkligen vill. Vi jobbar bra ihop och regeln är att när solen skiner då lägger vi ner verktygen och bara njuter, avslutar Helene.

 

PERSONFAKTA:

Paret Helene och Mats arbetar med inredningsdesign. De bor annars i lägenhet på Kungsholmen. Har tre barn, 24, 21 och 11 år, plus hunden Daisy.

HELENE & MATS BÄSTA RENOVERINGSTIPS:

– Sätt upp en budget och håll den. Ta hellre en paus och jobba ihop mer pengar än att belåna er ytterligare.

– Gör saker i lagom takt. Det får inte kännas som ett tvång, då kan glädjen försvinna. Låt vädret bestämma arbetstakten.

– Var lika delaktiga båda två, det är roligt att jobba ihop!

– Samla massa klipp, hämta inspiration från inredningsmagasinen och spara allt i en pärm. Ta beslut; förkasta eller förverkliga.