Utskärgårdshistoria

Ett stycke utskärgårdshistoria överlåtes. 50 % av boden med brygga och dass. 1/90-del av Fredlarna med jakt och fiske. En av de större andelarna.

Rensbord på klippan
Alla bilder

Fredlarna - Norrtälje

Pris/bud
2 500 000 kr
Om Boden på Fredlarna

Ett stycke skärgårdshistoria lämnas nu över till ny vårdare. Försäljningen omfattar 1/90-del av Fredlarna 1:1 med jakt och fiske samt 50 % ägande av boden och bryggan. Man får ett samägande och rätt till 26 veckor per år. Delas förslagsvis varannan under sommarmånaderna och enligt överenskommelse vår och höst. Den som äger dom andra 50 % av boden vill inte sälja sin andel. Vill man göra förbättringar och renoveringar handlar det om att komma överens eller betala själv.

Boden ligger alldeles vid strandkanten på en mycket vacker klippa. Grannbodarna ligger lite bakom så detta är kanske finaste platsen. Boden kännetecknas av sina gröna ytterdörr och grön/vita fönsterluckor. Rakt nedanför boden ligger bryggan. Man kommer in med motorbåtar. Runt boden finns många naturliga uteplatser. Detta är på riktigt och blir inte mer utskärgård. Att strosa runt bland klipporna är mäktigt.

Andel i Fredlarna medger medlemskap i Fredlarnas Naturvårdsförening. Detta i sin tur ger tillgång till bastuboden, som som byggdes 1989 av bodägaren. Den ligger tvärs över viken, från boden sett. Vedeldad så klart.

Här kommer lite historia:

Boden är en av de äldsta bodarna på Ut-Fredel. Den har en lång historia och den är fylld med skärgårdskultur. Bara genom att öppna ytterdörren och se den nötta skriften på trägolvet i förstugan - där står 1865 - förstår besökaren att här är en bod som kan berätta mycket för den som vill lyssna.

Lite om historien. När den gamla hamnrätten från 1450 med skråstadga upphörde genom ett dekret från kung Oscar trädde en ny fiskeristadga i kraft. Det gjorde att det var möjligt att köpa loss Fredlarna via en auktion. Fyra bönder från Svartlöga tog tillfället i akt och köpte området för 10 Riksdaler. Anders Westerman var en av de fyra. Han byggde upp en enkel bod som stod på samma plats som den nuvarande. Den byggdes sedermera om när boden genom giftermål, arv och diverse turer fick ny ägare, Verner Engström från Norröra. 

Verner Engström var kustuppsyningsman och var oerhört skicklig att jaga spritsmugglare under mellankrigstiden. Men också en noggrann snickare. På förstugans vägg har Verner skrivit att "nya fönster insattes här 1914". Det har fått stå kvar under åren. I Blidö kyrka står en piggskuta som Verner byggde i verkstaden på Norröra. Nuvarande ägare köpte sin andel i Fredlarna och 50 % av boden 1987 av Edith Engström. Nu är det dags att lämna boden.  

Tillhörande dass till boden ligger en bit upp. Nyckeln hänger på väggen i förstugan. Det går en stig upp till dasset. Då passerar man förbi nätgistorna som man delar med grannen Svartlögaboden - Farfarsboden.

Delen i Fredlarna är så stor att man kan fiska och jaga över hela Fredelskärgården. Orkidéerna som blommar i maj är ljuvliga. 


Tom Kallstenius
Fastighetsmäklare Tom Kallstenius 070-753 48 12

Kartdata ©2020 Google Användarvillkor

Stora Vånskär - Blidö
Stockholm

Funderar du på att sälja?

08 - 522 348 00