Unik grosshandlarvilla med sjöutsikt och del i brygga

Välkomna till Villa Wiksund, en unik och mycket välbyggd Träbaronvilla om 300 kvm uppförd 1898. Bevarade originaldetaljer som snickarglädje, kakelugnar, eldstäder och verandor men moderniserad med nytt badrum, platsbyggt kök och bergvärme. Sjöutsikt, egen bryggplats, tillgång till strand. Insynsskyddat poolområde, vedbastu med relax, utekök och magiskt vacker trädgårdsanläggning med vinbär, plommon, körsbär, bigarråer, äpplen, rabarber, krusbär mm. Växthus/orangeri om 57 kvm med fikon, vinstockar och persikor. Tomten är drygt 5000 kvm med fina rabatter, grusgångar, hönshus, boulebana och ett lusthus från 1898. Flera mindre hus, däribland ett timrat hus om ca 50 kvm med öppen spis och indraget vatten och avlopp.

Alla bilder

Färingsö - Ekerö

Pris/bud
14 000 000 kr
Sjönära på historisk mark

Välkomna till Villa Wiksund, en ca 300 kvm stor Träbaronvilla från sekelskiftet som idag inhyser ett fulländat boende året om med 8 vackra rum fyllda av allehanda skatter som kvistfria trägolv, originalutsmyckningar, kakelugnar, glasverandor och spröjs. Här har renoverats och förädlats med känsla och smak. Från huset och trädgården har man vacker sjöutsikt och en kort promenad bort finns via servitut båtplats vid ett rejält bryggdäck nere vid stranden. Omgivningen är vacker och lantlig med fårhagarna som granne.

Fastigheten på Viksundsvägen 63 är verkligen något alldeles extra. Här har nuvarande ägare sedan 30 år tillbaka skapat en unik oas på historisk mark. Redan 1640 fanns Sveriges första registrerade äppelodling i Hilleshög och med tanke på det känns det extra lämpligt att  fastighetens ägare idag driver Äppelfabrikens café som blivit rankat som ett av Stockholms bästa. Intill caféet ligger gårdsbutiken. Redan för 100-år sedan njöt gästerna sitt kaffe i samma lusthus som man idag njuter sitt kaffe i här. I växthuset från 1898 växer precis som då druvor, fikon och persikor. Alla tre mindre byggnaderna, däribland ett timrat hus om ca 50 kvm med öppen spis och kök används idag som café och butik och kantas av den allra vackraste av trädgårdar. Den 29:e oktober stänger man café och butik för nya äventyr i livet och ny ägare kan ta vid och använda hela fastigheten och dess byggnader på det sätt man önskar.

Träbaronvilla anno 1898

Huset byggdes av träbaronen Ivar Holmer 1898. Trägolven saknar kvisthål, kvaliteten på byggnationen är ypperlig. Det finns foton från 1900-talets början både av interiören och exteriören. Nuvarande ägare har underhållit huset mycket väl. Fasaden renskrapades och målades med linoljefärg 1994 och målades på nytt 2017.

Entrén till den magnifika villan sker via en generös veranda med tak. En perfekt plats att njuta av en kaffekopp medan man vilar en stund i en skön korgstol.

Hallen är rymlig och välkomnande med sin öppna spis. Här finns plats för soffa och fåtöljer. Ytterkläderna har en egen plats i tamburen och intill finns gäst-wc.

Sällskapsrummet badar i ljuset från de spröjsade och blyinfattade fönstren. Ännu en värmande öppen spis finns i en nisch som känns perfekt för sträckläsning av spännande romaner. Från sällskapsrummet finns en trappa till övervåningen.

Allrummet innanför sällskapsrummet har en bar i ena änden och utgång genom dubbeldörrar till rymlig balkong med sjöutsikt och trappa ner till det generösa arkitektritade pooldäcket.

Från allrummet kommer man vidare till matsalen som har vackert spröjsat burspråk och öppen spis. Mellan matsalen och köket leder trappan ner till källaren.

Vidare leder en inre hall tillbaka till den stora hallen men också till köket med platsbyggda skåp som snyggt kombinerats med rostfria maskiner. Vid matplatsen finns en kamin samt utgång till den blommande trädgården.

På övre plan finns ljust och rymligt allrum med tv-hörna och från allrummet når man 5 sovrum samt det nya fina badrummet med dusch och badkar samt snygg tvättställskommod. Två av sovrummen har tillgång till glasverandor med platsbyggda bänkar i original. Det finns platsbyggd förvaring i flera av sovrummen.

Källare och förrådsutrymmen inne och ute

I källaren finns toalett samt tvättstuga med klinkergolv. Här finns tvättho, tvättmaskin och tumlare och duschkabin. I källaren finns även bergvärmeanläggningen samt flera förvaringsutrymmen och två dörrar ut till trädgården. Pricken över i är den vackert inredda vinkällaren. På tomten finns även flera förvaringsbodar, isolerade och oisolerade samt stor renoverad jordkällare.

Trädgård, växthus och pool

Runt husen finns den mest fantastiska trädgårdsanläggningen med köksträdgård, fina rabatter, grusgångar, hönshus och boulebana. I trädgården växer syrener, vinbär, plommon, körsbär, bigarråer, äpplen, rabarber, krusbär mm.

Växthuset är 57 kvm och här finns fikon, vinstockar och persikor och här är en härlig plats att njuta av familjemiddagar redan tidig vår och sent på hösten.

Mot sjösidan finns ett generöst däck i lärkträ med härlig sjöutsikt. Här kan man njuta av matlagning i  uteköket, uteplats under tak, swimmingpool 5 x 10 m med utedusch. Under finns vedbastu för 8 personer med fönster från golv till tak och relaxrum med dusch som har mosaikkakel och duschblandare från Grohe. Hela byggnationen är arkitektritad av Erskin Tovatt 2006.

Här kan en köpare bara njuta och bo eller driva verksamhet själv eller hyra ut, de olika byggnaderna kan i princip användas till vad som helst, yogastudio, kontor, hantverksateljéer, bed and breakfast. 

Kontakta fastighetsmäklare Camilla Eklund på tel 0708-879870 eller camilla@sjonara.se för tidsbokning

Varmt välkomna

Camilla Eklund
Fastighetsmäklare Camilla Eklund 070-887 98 70

Kartdata ©2020 Google Användarvillkor

Viksundsvägen 63 - Svartsjö
Stockholm

Funderar du på att sälja?

08 - 522 348 00