Tegelön Sjötomt med brygghus och ca 8 båtplatser

Sjötomt på Tegelön med fint läge i en lugn vik. Äldre villa med permanentstandard på en svagt sluttande barnvänlig tomt med gräsytor och gästhus. Bra brygganläggning och flera båtplatser. Bil och båtplats på fastlandet i sommar Boo/Nacka samt reguljär båtförbindelse.

Fastigheten
Brygga
Alla bilder

Tegelön - Nacka

Pris/bud
9 750 000 kr
Beskrivning

Välkomna till Tegelön

Hit kommer man enkelt med egen båt ca 5 minuters färd till Tegelön från båtplatsen vid  Sommar Boo i Nacka som ligger tvärs över fjärden. Waxholmsbolaget trafikerar Teglön regelbundet så att gäster enkelt kan komma och hälsa på.

Med båt anländer man lugnt och stilla i viken och till fastigheten hör två bryggor med flera båtplatser. Villan är byggd på 1960-talet med källare om totalt ca 210 kvm, 4 rum och kök samt källare. Tomen är en naturtomt om 2 670 kvm och är svagt sluttande ned mot vattnet. 

Entréplan: Sällskapsrum med öppen spis och plats för stort middagsbord samt utgång till veranda med sjöutsikt över viken. Funktionellt kök med matplats för flera vid fönster mot vattnet. Stort sovrum med fönster i två väderstreck och plats för dubbelsäng. Matsalsrum med plats för många gäster. Mindre sovrum som idag fungerar som klädkammare

 Källare: Groventré med gott om utrymme för avhängning samt trappa upp till övreplan. Stort rum med dubbeldörrar ut till tomten; här kan man serva mindre båtar eller ha som snickeridel. Wc med handfat. Utrymme för förvaring av verktyg etc samt matkällare.  Pannrum, kombipanna, vattenburen värme. Borrade brunnen med pump etc

Hus/gästhus på brygga med gul fasad och äldre standard. Vardagsrum, kök och sovrum. Vatten och avlopp indraget.

Gästhus med vatten indraget och enkelt avlopp. 

Bil och båtplats på fastlandet i Boo/Nacka.

Fina promenadvägar på ön och ca 10 min till ångbåtsbryggan med pendlingsavstånd till stan.

Område

På ön finns den gemensamma fotbollsplanen med möjlighet till årliga traditionella valborgs- och midsommarfiranden. Dans runt stången för de små och kvällen avslutas för de större oftast med dans på Ångbåtsbryggan. Ön har vackra och lummiga stigar som inbjuder till promenader eller en löprunda. Bebyggelsen är blandad med ståtliga sommarvillor från 1800-talet samt fritidshus från 1940 och 1950-talet

Tegelön trafikeras av Waxholmsbolaget med turer från Vaxholm respektive Strömkajen i centrala Stockholm. Resan till stan ca 40 minuter och till Vaxholm ca 30 minuter.

 

 

Historia

Ön som har tillhört Velamsunds säteri har tidigare kallats Knarrnäsön och Maderön. Det nuvarande namnet är kopplat till ett tegelbruk som fanns på ön under 1600- och 1700-talen. Ett tegelbruk som Velamsunds säteri lät anlägga där på 1600-talet, troligtvis för att få byggnadsmaterial till säteriet. Under 1600-talet fanns även en krog på ön.

Velamsunds ägare arrenderade under 1870-talet ut Tegelön till Alfred Sandahl, som där lät uppföra ett antal sommarställen. Ett par av sommarställena fick namn efter de torpare som bebodde ön. Lindset efter torparen, fiskaren och skepparen Carl Magnus Lind och Wimret efter daglönare Johan Wimmer. 

En ny sommarstugeexploatering började under 1930-talet.

Nu finns drygt 80 fastigheter på ön och ett antal fastboende.

 

Peter Ribbing
Fastighetsmäklare Peter Ribbing 072-858 37 41
Östra Promenaden 4 - Saltsjö-Boo
Stockholm

Funderar du på att sälja?

08 - 522 348 00